Vedlikehold av bolig

Slår bolig-alarm

Dette bekymrer ekspertene.

ADVARSEL: Eksperter frykter mange vil få en kjemperegning. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
ADVARSEL: Eksperter frykter mange vil få en kjemperegning. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ifølge en ny undersøkelse fra Respons analyse, gjort på vegne av Fremtind, oppgir 1,6 millioner nordmenn at de ikke sparer til vedlikehold av egen bolig. En av de viktigste årsakene til dette er stram økonomi.

- Mange opplever et stort press på økonomien nå. Da kan det være fristende å utsette vedlikehold, men i verste fall kan det ende med en kjemperegning du ikke har råd til, advarer skadeforebygger Therese Hofstad-Nielsen i Fremtind i en pressemelding.

Det er allerede dyrt med strøm og stor prisvekst om dagen, fører til en ekstra påkjenning økonomisk for mange husholdninger.

- En skade på huset er det siste vi trenger når økonomien er stram. Jo før du tar tak i forhold som må utbedres, desto lavere blir skadeomfanget og kostnadene på sikt, sier Hofstad-Nielsen videre.

Anbefaler vedlikeholdsplan

Til DinSide sier hun at hvis du er smart og gjør nødvendig vedlikehold underveis, er det mindre risiko for en stor kostnad på sikt. Et godt vedlikeholdt hus vil også være lettere og selge enn et hus som er fullt av feil og mangler.

- Nøyaktig hvor mye penger du burde sette av, kommer an på alder og tilstand på boligen. Jeg anbefaler at du setter opp en langsiktig vedlikeholdsplan for boligen din. Kontakt gjerne en håndverker som kan hjelpe deg med dette, og som kan gi en pekepinn på hvilke kostnader det vil innebære. Legg opp sparingen deretter, forteller hun.

Forsikringsfelle

Hun forteller at får du en skade og du ikke har fulgt vedlikeholdsansvaret ditt, risikerer du å sitte igjen med en stor regning.

- Derfor anbefaler vi at du gjør deg godt kjent med hva du har ansvar for og hvilke forebyggende tiltak du bør gjøre, så unngår du ubehagelige overraskelser. Les forsikringspapirene nøye, påpeker Hofstad-Nielsen.

- Svært viktig

Byggteknisk rådgiver Ingeborg Bjorvand Engh i Huseierne forteller til DinSide at det er svært viktig å prioritere vedlikehold av boligen.

- Det er fornuftig å spare seg opp til en bufferkonto som kan brukes til vedlikehold og uforutsette utgifter. Vi anbefaler en bufferkonto på mellom en og tre månedslønner, sier hun og fortsetter:

- Ved å utsette vedlikehold på boligen, risikerer du at det oppstår skader eller at det blir både mer tidkrevende og kostbart å vedlikeholde når det til slutt blir gjennomført.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer