Slår radon-alarm

- Det bekymrer meg litt at det finnes så lite informasjon om dette.

HUSK DETTE: Har man etterisolert boligen sin kan det påvirke husets ventilasjon, og man risikerer høyere radonverdier. Foto: Shutterstock
HUSK DETTE: Har man etterisolert boligen sin kan det påvirke husets ventilasjon, og man risikerer høyere radonverdier. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert

Har du etterisolert boligen din? Da oppfordrer Huseiernes Landsforbund deg til å utføre en radonmåling.

- Det bekymrer meg litt at det finnes så lite informasjon om dette. Det har store konsekvenser for innemiljøet når mange bare etterisolerer uten å forbedre ventilasjonen. Én av konsekvensene er at man risikerer å få langt høyere radonverdier i boligen enn før, sier Huseiernes byggtekniske rådgiver Ingeborg B. Engh.

Forbrukerorganisasjonen har tidligere skrevet at radon er en gass som finnes naturlig i berggrunnen i en del områder. Andre steder finnes gassen i tilkjørte masser under boligen. Gassen kan sige inn i husene våre og lagres i inneluften der.

RADON: Det anbefales at man sjekker radonnivået i boligen sin, vi forklarer hvorfor og hvordan det gjøres. Video: Kristi Østvang / Storyblocks. Vis mer

- Fører til bestråling

Hvis man har etterisolert, kan det påvirke husets ventilasjon og man risikerer høyere radonverdier. Det kan også oppstå fuktproblemer om man ikke sørger for tilstrekkelig luftutskiftning.

- Det blir tettere og fuktigere og forholdene kan bli ideelle for råte- og muggsopp, forteller Engh.

Huseierne anbefaler alle å måle radonnivåer, selv om det ikke er lovpålagt.

- Når man puster inn luft som inneholder radon, fører det til en bestråling av lunger og luftveier som over tid øker risikoen for lungekreft.

Videre anbefales det at radonmålingen skjer over tid i perioden oktober - april.

Mange boliger over tiltaksgrensen

Til Nettavisen har Ingvild Engen Finne, seniorrådgiver i Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA), uttalt at nær en million nordmenn bor i boliger over tiltaksgrensen for radon, og at 318 000 bor i boliger med nivåer over tålegrensen.

- Samtidig er det de aller færreste som vet at de bor i et radonholdig hus. Bare rundt 20 prosent av husstandene i Norge har gjort slike målinger i dag, opplyser DSA ifølge avisa.

Her finner du aktsomhetskartet for radon.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer