Sleipe banker lar renten stå

Kristin Halvorsen skal følge nøye med på bankene etter rentekuttet. Det bør du også.

Hvorfor setter ikke bankene ned utlånsrenten når styringsrenten har gått ned? Foto: Colourbox
Hvorfor setter ikke bankene ned utlånsrenten når styringsrenten har gått ned? Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter sterke oppfordringer fra regjeringen, satte Norges Bank ned renten med 0,5 prosentpoeng i går. Så nå kan vi glede oss over lavere renter på boliglånene våre! Eller?

Vel, det er visst ikke så sikkert. Den eneste banken som så langt har signalisert at de vil sette ned utlånsrenten, er lilleputtbanken Bjugn Sparebank. De store bankene har absolutt ikke samme planer. Informasjonssjef i Fokus Bank, Bjørn Lenard Langli, sa til DinSide at hans bank ikke kommer til å sette ned utlånsrenten ennå. Han tror ikke det vil komme noen rentereduksjon før over nyttår.

Nordea og DnB NOR ga samme tilbakemelding - lavere styringsrente fra Norges Bank vil ikke føre til lavere rente for oss vanlige lånetakere med det første.

Dette er sleipt.

La oss få en ting klart her: Bankene låner ikke ut penger til deg og meg for å være greie, slik at vi kan kjøpe oss et sted å bo.

Bankene har samme mål som alle andre bedrifter - de skal tjene penger. For å illustrere dette, kan jeg fortelle om en venninne av meg, som tidligere jobbet som rådgiver i DnB NOR. Hennes oppgave var å få booket flest mulig møter med bankens kunder, fortrinnsvis de som hadde en viss formue, for å få dem til å kjøpe bankens fondstjenester. Skal vi kalle en spade for en spade, jobbet hun altså som selger. Målet var å få banken til å tjene mer penger.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer