Hvordan unngå mikroplast?

Slik bidrar du til mindre mikroplast i naturen

Det er en del du som forbruker kan gjøre for å begrense mengden mikroplast som havner i naturen.

FORSØPLING: Plast som blir liggende i naturen, brytes sakte men sikkert ned til mikroplast. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
FORSØPLING: Plast som blir liggende i naturen, brytes sakte men sikkert ned til mikroplast. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Plastforurensning er et tema som det blir stadig mer snakk om, og nylig var plast i havet tema på en større FN-konferanse. Det forskes også på hvor giftig mikroplasten er for dyrene i havet.

Selv om myndighetene jobber med å redusere mengden mikroplast som havner i naturen, altså små plastpartikler som blant annet dannes ved nedbrytning og slitasje av plastgjenstander og plastavfall både i sjø og på land, er det mye også vi forbrukere kan bidra med for å ikke tilføre naturen mer mikroplast.

Vi har bedt Miljødirektoratet gi noen gode råd om hva vi forbrukere eventuelt kan gjøre for å bidra til å begrense mengden mikroplast som havner i naturen og havet.

Unngå å forsøple

Om mikroplast

Mikroplast er små plastpartikler under 5 millimeter og helt ned til nanometer, som dannes ved nedbrytning og slitasje av plastgjenstander og plastavfall både i sjø og på land. Mikroplast brukes også som plastråstoff og som tilsetning i noen produkter, blant annet til kroppspleie.

Det ser ut til at mikroplasten i avløpsvannet passerer kloakkrenseanleggene og følger utslippsvannet til havet. Plastavfall i havet, også mikroplast, kan både inneholde miljøgifter og samle opp miljøgifter. Det er vist at mikroplast kan tas opp av mange dyr i havet, blant annet plankton som er viktig næringsgrunnlag for større dyr. Det er også vist at miljøgifter kan frigjøres fra mikroplast i magen på dyr.

Det fryktes alvorlige negative effekter på livet i havet og forurensning av fisk og annen sjømat både av mikroplasten og miljøgiftene som følger med. Kilde: Regjeringen.no

Selv om myndighetene og industrien har et stort ansvar for å begrense mengden mikroplast som havner i havet, kan også vi forbrukere bidra.

Ifølge rådgiver Hannah Hildonen i Miljødirektoratet er den største kilden til mikroplast større ting av plast som brytes ned i havet. Altså gjelder det å unngå generell forsøpling.

- Unngå å sette fra deg søppel når du er på tur, og ikke legg søppel i eller ved siden av overfylte søppelbøtter. Sikre løse gjenstander på eiendommen for flom og vind, og unngå å kaste ting avfall i do, sier Hildonen til Dinside.

Også ved fiske på sommeren er det mange som glemmer igjen utstyr som havner på sjøen, eller setter ut teiner men glemmer å ta dem opp igjen.

For de som ferierer i utlandet, bør man også være ekstra bevisst på plastforbruket. siden ikke alle land har like gode ordninger for innsamling og gjenvinning av plast som det vi har i Norge, har de også et mye større bidrag av marin forsøpling.

- Kanskje kan du takke nei til plastposen eller sugerøret, og ikke bruke mer plast enn det du faktisk trenger Det er andre land enn Norge som bidrar mest til den marine forsøplingen, poengterer sier Hildonen.

Bildekk er storsynder

Når man ser på kildene til mikroplast i havet, er bildekk en veldig stor kilde. Slitasje av bildekk bidrar til hele 2.250 tonn mikroplast i året, ifølge tall fra Mepex.

KJØRE MINDRE? Mindre bilbruk og riktigere kjøring gir mindre mikroplast fra bildekk. Foto: Shutterstock/Ntb Scanpix
KJØRE MINDRE? Mindre bilbruk og riktigere kjøring gir mindre mikroplast fra bildekk. Foto: Shutterstock/Ntb Scanpix Vis mer

Ønsker man å bidra til mindre mikroplast fra dekk, er det to ting man kan gjøre:

- Man kan redusere bilkjøringen. Når man kjører bil, kan man dessuten kjøre så «riktig» som mulig, såkalt «økokjøring», for å redusere slitasjen på dekkene. Også riktig lufttrykk i dekkene bidrar til mindre slitasje, sier Hildonen.

Bruk klærne lenger

Også klesvask av syntetiske tekstiler, for eksempel fleece-plagg, er en kilde til mikroplast. Her er det også flere ting man kan gjøre for å begrense mengden mikroplast som forsvinner ut med skyllevannet.

- Nye plagg slipper mest mikroplast, så det er bra å unngå å kjøpe så mye nye klær og heller bruke plaggene lengst mulig, sier Hildonen.

Dessuten bør man ikke vaske dem oftere enn nødvendig. Det går også an å montere på et eget rensefilter på vaskemaskinen, som i utgangspunktet skal motvirke tette avløp, men også vil redusere utslipp av mikroplast.

Mikroplast i kosmetikk

Enkelte kosmetiske produkter inneholder mikroplast, selv om mengden det bidrar med, er liten. Vil du likevel være på den sikre siden, kan du velge svanemerkede produkter.

- De skal ikke inneholde mikroplast, sier Hildonen.

Å lese på etikettene hvilke produkter som inneholder mikroplast, kan være litt vanskelig. Hildonen anbefaler appen Beat the Microbead, som lar deg skanne innholdsfortegnelsen og varsler om et eventuelt innhold av mikroplast.

Andre gode tips for å unngå at mikroplast havner i naturen:

  • Spiller du fotball på kunstgress eller har barn som gjør det? De små plastkulene som gjerne følger med hjem etter trening og kamp bør du støvsuge opp, fremfor at de havner i vaskemaskina.
  • Unngå å skylle malekoster i vasken, og unngå at det havner rester av maling i naturen når du skraper av gammel maling.
  • Generelt er det bedre at rusk og rask havner i avfallet i stedet for i avløpet.

Her kan du også les Framtiden i våre henders råd om hvordan å kutte utslipp av mikroplast.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer