Hvordan unngå mikroplast?

Slik bidrar du til mindre mikroplast i naturen

Det er en del du som forbruker kan gjøre for å begrense mengden mikroplast som havner i naturen.

FORSØPLING: Plast som blir liggende i naturen, brytes sakte men sikkert ned til mikroplast. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
FORSØPLING: Plast som blir liggende i naturen, brytes sakte men sikkert ned til mikroplast. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Plastforurensning er et tema som det blir stadig mer snakk om, og nylig var plast i havet tema på en større FN-konferanse. Det forskes også på hvor giftig mikroplasten er for dyrene i havet.

Selv om myndighetene jobber med å redusere mengden mikroplast som havner i naturen, altså små plastpartikler som blant annet dannes ved nedbrytning og slitasje av plastgjenstander og plastavfall både i sjø og på land, er det mye også vi forbrukere kan bidra med for å ikke tilføre naturen mer mikroplast.

Vi har bedt Miljødirektoratet gi noen gode råd om hva vi forbrukere eventuelt kan gjøre for å bidra til å begrense mengden mikroplast som havner i naturen og havet.

Unngå å forsøple

Selv om myndighetene og industrien har et stort ansvar for å begrense mengden mikroplast som havner i havet, kan også vi forbrukere bidra.

Ifølge rådgiver Hannah Hildonen i Miljødirektoratet er den største kilden til mikroplast større ting av plast som brytes ned i havet. Altså gjelder det å unngå generell forsøpling.

- Unngå å sette fra deg søppel når du er på tur, og ikke legg søppel i eller ved siden av overfylte søppelbøtter. Sikre løse gjenstander på eiendommen for flom og vind, og unngå å kaste ting avfall i do, sier Hildonen til Dinside.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer