Boligmarkedet høsten 2019

Slik blir bolig-høsten

Her er ekspertenes forventninger, enten du planlegger å kjøpe eller selge bolig de kommende månedene.

STERK VEKST: Bodø hadde den sterkeste 12-måneders veksten i landet, ifølge juli-tallene til Eiendom Norge. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
STERK VEKST: Bodø hadde den sterkeste 12-måneders veksten i landet, ifølge juli-tallene til Eiendom Norge. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Første mandag i august la Eiendom Norge fram boligtallene fra juli måned. Fasiten viste at prisene sank med 0,7 prosent korrigert for sesongvariasjonene.

Administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer understreker imidlertid at den store aktiviteten i boligmarkedet Eiendom Norge har observert i lang tid, vedvarer også i juli. Det har nemlig aldri blitt solgt så mange boliger i en juli-måned tidligere.

Oppsummert boligprisutvikling i norske byer i juli:

  • Sterkest sesongkorrigert prisutvikling hadde Romerike med en oppgang 0,6 prosent.
  • Svakest sesongkorrigert prisutvikling hadde Fredrikstad og Sarpsborg med en nedgang på 1,3 prosent.
  • Sterkest 12-måneders vekst hadde Bodø inkludert Fauske med 4,5 prosent.
  • Drammen hadde den svakeste 12-måneders veksten med en nedgang på 0,8 prosent.

Eiendom Norge: Noe lavere priser

På spørsmål om hvilke forventninger Eiendom Norge har til bolig-høsten, svarer Dreyer at de forventer at det godt balanserte markedet vi har hatt i over ett år nå kommer til å fortsette også utover høsten.

- Normalt går likevel prisene noe ned på høsten, noe vi tror også vil være tilfelle i år. Vi forventer derfor litt lavere priser ved årsslutt enn det vi har nå, men relativt små forskjeller mellom byene, sier Dreyer til Dinside.no.

Det har vært mange boliger til salgs, men også stor etterspørsel, som i sum har resultert i mange salg, høy aktivitet og moderat prisutvikling, legger han til.

Sjokk-smitte kan prege markedet

Høyskolelektor Dag Jørgen Hveem ved BI, derimot, tror vi mest sannsynlig vil se en svak økning i boligprisene framover, med forbehold om at vi skal være forsiktige med å snakke om ett boligmarked.

Samtidig må folk huske at det ikke er hugget i stein at boligprisene skal oppover, understreker han.

- Det kan komme småsjokk i økonomien som også kan smitte over på boligmarkedet, men det er ikke det mest sannsynlige da de underliggende faktorene er solide, sier Hveem til Dinside.no.

Disse solide faktorene er, blant annet, god kjøpekraftsutvikling, høy sysselsetting og at renta trolig holde seg relativt lav. Hvis renta skulle stige mer enn forventet, derimot, vil det sannsynligvis medføre prisfall, ifølge ham.

Høstens kjøpertips

Er du på boligjakt i høst, må du forberede deg på høy aktivitet. Det gjelder for så vidt også hvis du skal selge.

- Vi forventer at august blir en travel måned i likhet med sommeren. Boligmarkedet er nå mer forutsigbart for både kjøper og selger enn på lenge, og rentefrykten ser ut til å ha lagt seg, sier leder Terje Buraas i DNB Eiendom til Dinside.no.

- Kjøperne vil kunne forvente et rikt utvalg av boliger. De kan også komme i situasjoner der det ikke er flere budgivere, og at handelen blir sluttet etter prisforhandlinger med selger, supplerer administrerende direktør Knut Sirevåg i Eiendomsmegler 1 overfor Dinside.

- Ikke ha for høye forventninger

Boligselgerne må forberede seg på at det vil være mange andre boliger til salgs som potensielle kjøpere også vil vurdere, advarer Eiendom Norge.

- Det er derfor viktig å ikke ha for høye forventninger når du går ut i markedet, men hvis du går ut med en «riktig» pris, vil det være mange potensielle kjøpere, sier Dreyer.

Sirevåg i Eiendomsmegler 1 er enig. Selgere kan forvente seg et marked der normalen er at boligen blir solgt dersom prisantydningen er «riktig», ifølge ham.

- Feil prising kan gjøre at boligene blir «hyllevarmere», sier Sirevåg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer