Vaske hvite joggesko

Slik blir de hvite igjen

Er de hvite joggeskoene blitt gule etter vask? Her er årsaken.

SKITNE JOGGESKO: Vi har vasket disse skoene to ganger før, men de har gulnet noe i stoffet. I artikkelen under får du vite hvorfor de gule flekkene kommer, selv etter vask. Foto: Linn Merete Rognø.
SKITNE JOGGESKO: Vi har vasket disse skoene to ganger før, men de har gulnet noe i stoffet. I artikkelen under får du vite hvorfor de gule flekkene kommer, selv etter vask. Foto: Linn Merete Rognø. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følelsen av å spasere rundt i freshe, kritthvite joggesko er ganske så digg. Da er det ekstra synd at de ofte blir møkkete bare du tar en snartur utenfor bar asfalt.

Den gode nyheten er at det ikke er så vanskelig å få dem rene igjen - og enda bedre - det er faktisk mulig å holde dem hvite over lang tid.

Forebygge misfarging

Når du først har skaffet deg hvite joggesko, er det forebygging du bør fokusere på, nærmere bestemt hvordan holde skoene hvite så lenge som mulig.

Det er én ting du da bør starte med:

- Jeg anbefaler på det sterkeste å impregnere skoene når de er nye. Da bevarer du de hvite lenger, skitten fester seg ikke så fort, sier Trine Nilsen ved skokjeden Shoe Day.

Og med et hvitt par med sko, bør du samtidig ha stående noen verktøy som du kan bruke til å friske opp igjen hvitfargen jevnlig, mener hun.

- Det selges mange produkter som man kan bruke for å enkelt holde skoene hvite, som en rengjøringsblokk til rengjøring av semsket skinn-, nubuk- og tekstilsko. Det vil skånsomt og effektivt fjerne smuss og flekker. Så har du spray og skum som er egnet til vask av alle materialer. Da behøver man i tillegg en ren svamp som man gnir forsiktig over skoen med når man rengjør dem, sier hun.

Gjør du dette på regelmessig basis ved behov, vil du bevare den hvite fargen, mener Nilsen.

UTSTYR: Eier du hvite sneakers, bør du også ha egnet utstyr stående slik at du kan vedlikeholde fargen på dem. Foto: Linn Merete Rognø.
UTSTYR: Eier du hvite sneakers, bør du også ha egnet utstyr stående slik at du kan vedlikeholde fargen på dem. Foto: Linn Merete Rognø. Vis mer

Derfor gulner skoene

Har du ikke vedlikeholdt hvitfargen, og skoene er blitt skikkelig skitne, må du gå i gang med et realt skippertak. Det som er viktig å huske på da, er at du ikke gjør skaden verre.

Hvite tøysko kan for eksempel være ekstra vanskelig å få helt hvite igjen. Og om du ikke vasker dem på riktig måte, kan du oppleve at skoene får forskjellige fargenyanser av «hvitt», ifølge Nilsen.

- I noen tilfeller kan innersåle, mellomsåle, fôr og andre komponenter gi fargeforskjeller eller gulnyanser, sier hun.

Det er derfor viktig å bruke korrekte rengjøringsartikler som passer til typen materialer skoene er i, understreker Nilsen videre.

- Bruk rene svamper og ikke gni skitten utover hele skoen, skyll svampen ofte. Rengjør hele skoen, ikke bare der den er møkkete.

LA DET SKUMME: Når du vasker skoene med egnet produkt, er det viktig at det skummer underveis slik at smusset får løsne fra materialet. Foto: Linn Merete Rognø.
LA DET SKUMME: Når du vasker skoene med egnet produkt, er det viktig at det skummer underveis slik at smusset får løsne fra materialet. Foto: Linn Merete Rognø. Vis mer

Du kan vaske i maskin, men …

Eksperter råder ofte å ikke vaske sko i vaskemaskinen. Men noen sko kan tåle det - hvis du vasker dem på et skånsomt program, ifølge Nilsen.

- Hvis du vasker skoene i vaskemaskinen med for varmt vann så kan dette gå utover limet i skoene, som igjen kan gi tekstilen en misfarging/gulfarge, sier Nilsen videre.

Så skal du vaske hvite sko i vaskemaskinen, må du altså ikke bruke for varmt vann.

- I varmt vann kan også materialer krympe og gi skoene feil fasong, understreker hun.

Nettsiden Plusstid advarer samtidig at om du vasker sneakers og tøysko i maskin, mister du reklamasjonsretten din.

Om du vil vaske skoene i maskinen, anbefaler Plusstid:

  • Følg vaskeanvisningen, eller spør hva skobutikken anbefaler hvis du er i tvil.
  • Bruk vaskepose og lav temperatur - maks 30 grader.
  • Bruk gjerne vaskemiddel som er egnet for skånsom vask.
  • Unngå sentrifugering.
  • Ta ut innersålen når du setter skoene til tørk.
  • Prøv å unngå varmekabler for å få dem tørre, og la dem i så fall ikke stå lenge på varme gulv.
LITT HVITERE: Om ikke du får hvite sko gullrene igjen, blir uansett resultatet litt bedre etter rengjøring - dersom du har gjort det riktig, vel og merke. Foto: Linn Merete Rognø.
LITT HVITERE: Om ikke du får hvite sko gullrene igjen, blir uansett resultatet litt bedre etter rengjøring - dersom du har gjort det riktig, vel og merke. Foto: Linn Merete Rognø. Vis mer

Kjerringråd

Googler du «vaske hvite sko» dukker det opp en hel del kjerringråd som kan være verdt å forsøke - for flere av dem kan virke, mener Nilsen.

- Tannkrem kan fungere, men bare husk å være forsiktig når du bruker det på glatt skinn sånn at du ikke lager riper, råder hun.

Vi har tidligere testet tannkrem-tipset. Hvordan det gikk, kan du se her!

Er det bare den hvite sålen du vil vaske, kan du også bruke tannkrem til dette - men det er også et annet produkt som fungerer like bra.

Hvilket produkt, og resultatet av metoden, kan du lese mer om her!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer