Spare strøm under klesvask

Slik blir den billigere

Med enkle grep sparer du både lommebok og miljø.

DYRT Å VASKE KLÆR: Særlig for barnefamilier blir det dyrt å vaske flere maskiner med klær hver uke, men det finnes metoder du kan benytte for å gjøre det litt billigere. Tipsene får du her! Video: Linn Merete Rognø. Vis mer
Publisert

Hverdagen er i gang for fullt etter ferien - og bånn gass i barnehage, på skole og treningsaktiviteter betyr også mer klesvask.

Men det blir fort dyrt å vaske mange maskiner med klær hver uke, særlig når strømprisene er rekordhøye. Men med noen smarte metoder, kan du gjøre klesvasken litt billigere.

Ekspertene tipser deg!

Ikke vask for ofte

En bærekraftig måte å vaske klær i maskinen på, betyr også at den er snillere med miljøet.

Og her er det mye du kan gjøre, mener Kirsi Laitala, seniorforsker ved SIFO, OsloMet. Første bud er å ikke vaske klærne unødvendig ofte, mener hun.

- Du kan redusere vaskehyppighet ved å lufte plaggene i stedet for å vaske dem, tipser Laitala.

Er det bare én del på plagget som har fått en flekk på seg, som under ermet eller nederst på buksebeinet, kan du fjerne selve flekken for hånd med en fuktig klut og litt vaskemiddel på, råder hun videre.

Malin Skaar, forbrukerekspert hos Orkla, er enig:

- Veldig ofte vasker vi plagg i maskinen som egentlig ikke trenger en «hel» vask i maskinen, men som vi enkelt kunne ha tørket av flekker på, sier hun.

De fleste plagg kan også brukes flere ganger før de må vaskes, understreker Skaar.

- Vær bevisst på å ikke «rydde» alt av klær rett ned i skittentøykurven, legg heller plaggene som kan brukes en gang til i klesskapet, tipser hun.

Noen plagg er til og med selvrensende, og det betyr at de svært sjelden, eller så og si aldri, trenger å vaskes i maskinen.

Det forteller vi mer om i denne saken!

Fyll maskinen

At vi vasker klær oftere enn nødvendig, henger gjerne sammen med at vi ikke fyller maskinen skikkelig, men vasker ti plagg fremfor 25 plagg i én vask, mener Skaar.

- Unngå å vaske maskiner med bare litt klær. Noe spesialtøy er unntak her, som silke og ull, eller svært skittent tøy som trenger å vaskes på et spesialprogram, sier hun.

En halvfull vaskemaskin er bortkastet strøm, vaskemiddel og vann.

Men husk også på at en overfylt maskin kan føre til at tøyet ikke blir rent, og da ender du med å måtte dele opp mengden i to og vaske to ekstra maskiner igjen!

Når ser du at maskinen er akkurat passe full, tenker du kanskje?

I denne videoen viser vi deg et supersmart triks du kan benytte deg av for å finne svaret på det!

Riktig dosering

En annen tabbe som mange av oss begår, er å bruke altfor mye vaskemiddel per vask.

Her er det så enkelt som at du bør lese og følge instruksjonene på vaskemiddelemballasjen.

En stor misforståelse er at jo mer vaskemiddel du heller i maskinen, jo renere blir tøyet.

Ikke bare er det dårlig for miljøet og kostbart siden du må kjøpe inn vaskemiddel oftere, det kan også gjøre at tekstilene faktisk ikke blir skikkelig rene, ifølge ekspertene.

Overdosering kan dessuten føre til allergiske reaksjoner og hud­irritasjoner, i tillegg til at det kan skape hvite flekker og striper fordi vaskemiddelet ikke skylles ut ordentlig, men blir liggende i klærne.

Lav temperatur og kort program

Jo høyere temperatur, jo dyrere blir klesvaskerunden. Og selv om mange nok følger temperaturanbefalingene på plaggenes vaskeanvisning, hender det at man vasker på varmere program enn nødvendig hvis plaggene ser ekstra skitne ut.

Men det trenger du ikke, kan Laitala fortelle:

- Moderne vaskemidler som inneholder ulike enzymer klarer rengjøring også ved lave temperaturer. Velg miljømerket vaskemiddel og doser slik angitt i pakningen, ikke mer, råder forskeren.

- I tillegg til å velge lavere temperatur kan spare strøm ved å bruke øko-program, fortsetter Laitala.

- Om du vasker plagg som ikke trenger en «hygienisk vask», er kortprogram og lav temperatur det som trengs, legger Skaar til.

Rask tørk

Det er ingen tvil om at tørketrommelen stjeler mye energi i huset, så det enkle rådet her, er å bruke tørketrommelen så sjelden som mulig, men heller la tøyet tørke på et tørkestativ.

Men i en husholdning med aktive barn og voksne, har man nødvendigvis ikke nok plass til å henge alt tøy til tørk etter hver vask. Og undertøy, sengetøy og håndklær er som regel enklest å tørke i trommel.

Det er likevel flere måter du kan bruke litt mindre energi selv om du må bruke tørketrommel:

-For å redusere tørketid i tørketrommel er det viktig å redusere mengden vann i tekstilene til å starte med. Det kan gjøres gjennom en ekstra sentrifugeringsrunde før tørking i tørketrommel, tipser Laitala.

Et annet tips vi tidligere har testet, som faktisk skal halvere tørketiden i trommelen, er håndkletrikset: Se hvordan det funker her!

Laitala bekrefter at et tørt håndkle sammen med det våte tøyet i trommelen kan hjelpe på å ta til seg noe av fuktigheten fra de våte tekstilene slik at tekstilene er tørre nok til bruk, kommenterer hun.

Samtidig mener forskeren at den totale mengden vann allikevel er den samme, slik at tiden til håndkle og klærne er helt tørre blir ikke redusert.

Dette må du rett og slett teste selv for å finne ut av.

Dog har de fleste tørketromlene i dag ulike kort- og økoprogrammer du kan bruke for å spare energi.

Om din trommel mangler dette, sies det at å stoppe trommelen underveis i tørkerunden og flytte litt rundt på tøyet før du starter trommelen igjen, kan hjelpe på å redusere tørketiden.

Dette kommer nok an på mengde tøy, og gjerne sammensetning av tekstiler. Kjør test om det er interessant for deg!

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer