Slik blir du kjent med stekeovnen din

Det tar tid å bli kjent med stekeovnen sin, men du kommer langt med en loff og et steketermometer.

TAR MEST: Nå var vår nye ovn relativt jevn, men det er likevel tydelig at den tar hakket mer rett foran der varmluften kommer ut av viften. Foto: ELISABETH DALSEG
TAR MEST: Nå var vår nye ovn relativt jevn, men det er likevel tydelig at den tar hakket mer rett foran der varmluften kommer ut av viften. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sliter du med å få til baksten?

Har oppskriften alltid litt for høy eller lav temperatur? Eller for lang eller kort steketid? Og blir den ene siden av kaken alltid litt mer vellykket enn den andre?

Man kan si mye om stekeovner (og det har vi gjort), men om du stadig vekk mislykkes med baksten er det ikke nødvendigvis stekeovnen sin feil.

Det er du som må ta deg tid til å bli kjent med den.

Nå kommer de smarte stekeovnene

Stekeovnens lynne

STEKETERMOMETER: Bruk gjerne et løst steketermometer for å sjekke at ovnens termostat viser riktig temperatur. Foto: ELISABETH DALSEG
STEKETERMOMETER: Bruk gjerne et løst steketermometer for å sjekke at ovnens termostat viser riktig temperatur. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


Alle stekeovner er forskjellige. Fra merke til merke, fra modell til modell.

De siste årene har det skjedd enorme teknologiske fremskritt med hvitevarene, og en stekeovn er ikke det den en gang var. Og omvendt: er du vant til en splitter ny dampovn, kan det være en utfordring å få til baksten på den gamle hyttekomfyren fra 70-tallet.

Heldigvis er det ikke så komplisert å få kontroll på det.

Det første du trenger er et steketermometer for å sjekke hvor nøyaktig ovnen er. Du bør sjekke på mer enn én instilling (med mindre du kun bruker ovnen på 175 grader), vi anbefaler at du sjekker i intervaller på 50 grader.

Er ovnen litt for varm - eller kald - får du justere med bryteren om det går, eventuelt anpasse steketiden til den faktiske temperaturen.

De fleste har det, men ikke alle vet hvordan du best bruker det: Slik bruker du varmluftsovnen

Ta brødskivetesten

BRØDSKIVETESTEN: La loffskivene ligge til alle har fått en gyllen farge, så vil du raskt se hvor ovnen tar mest. Her er det varmest rett foran varmluftsviften. Foto: ELISABETH DALSEG
BRØDSKIVETESTEN: La loffskivene ligge til alle har fått en gyllen farge, så vil du raskt se hvor ovnen tar mest. Her er det varmest rett foran varmluftsviften. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


Et annet problem er at enkelte ovner ikke klarer å fordele varmen ordentlig. Dette gjelder både ovner med og uten varmluft.

En enkel måte å sjekke om ovnen din har noen steder den virker ekstra godt, er å ta brødskivetesten.

Alt du trenger å gjøre er å skjære brødet i skiver, spre dem utover en stekeplate (gjerne med bakepapir, så slipper du å vaske den etterpå) og sett dem i ovnen på cirka 175 grader til de begynner å få farge.

Jo jevnere ovnen din steker, jo jevnere vil fargen være. Er det en skive

Denne testen fungerer best om skivene er jevne. Her kan vi anbefale å bruke en brødskjæremaskin i dagligvarebutikken, eller rett og slett gå for ferdigskåret brød.

Brødskivetesten fungerer med alle typer brød, men jo lysere brød du bruker, jo lettere er det å se hvor ovnen tar mest.

... og når du først har en plate med mer og mindre ristet brød, hvorfor ikke lage noen av disse rettene? Se alt det gode du kan lage med gammelt og tørt brød.

Husk to-tredjedelsregelen

Nesten uansett hvilket bakverk du har i ovnen, de færreste liker å bli forstyrret.

du inn og snu eller vri på baksten for å få jevnt resultat, bør du vente til du er forbi minst to tredjedeler av steketiden.

Ja, det kan gjøre litt vondt, når du ser at kaken blir mye bedre stekt på den ene siden, men resultatet om du åpner døren for tidlig, er verre.

Steker du flere små bakverk samtidig, som boller eller muffins, kan du tilpasse størrelsen noe etter hvordan ovnen virker: jo sterkere varme, jo større bakverk. Ja, det er for viderekomne, men etter noen runder med ryndstykker eller kanelboller, vil du få det i fingrene.

Se også: Surmelk gir saftigere bakst.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer