Slik blir du kvitt 17.maiflekkene

Is på bunaden, ketchup på sofaen, rødvin på parketten. Slik blir du kvitt flekkene.

Issøl er søtt i ansiktet, men ikke like morsomt på bunaden, finklærne eller sofaen ...  Foto: /colourbox.com
Issøl er søtt i ansiktet, men ikke like morsomt på bunaden, finklærne eller sofaen ... Foto: /colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

17. mai. Barnas dag. Dagen da alle barn skal få spise så mange is de bare vil. Og dagen de aller største barna kan finne det for godt å starte med champagne eller akevitt til frokost. Det sier seg selv at dette blir grisete!

Her har vi samlet råd og tips for hvordan du blir kvitt de verste 17. maiflekkene.

Les også: Duken du skal søle på.

Genial nettside

Universitetet i Illinois har gjort drittjobben, slik at du slipper - og samlet en rekke smarte flekkfjerningsråd på nettsiden Stain Solutions. Alt du trenger å gjøre er å taste inn flekken, og så får du råd for hvordan du fjerner den fra en rekke ulike materialer.

Nettsiden er på engelsk, og dette kan kanskje by på litt problemer for noen, så vi tar her med noen eksempel på hvordan du kan fjerne ketchup (eller tomato based products, som det heter der) fra ulike overflater:

Vaskbare plagg: Bruk en flekkfjerner rett på flekken. La den virke et par minutter før du vasker plagget. Ser det ut som om flekken sitter ekstra godt i, kan du bruke sterkere vaskemidler, som for eksempel litt Zalo eller oppvaskmaskinpulver.

Gulvteppe: Fjern så mye som mulig med tørkerull (ikke gni flekken inn, press papiret forsiktig på ketchupen, og la det suge til seg så mye som mulig) eller skrap bort størknet ketchup med en sløv kniv. Bruk den sterkeste klare spriten du har i huset, for eksempel vodka, på en tørr hvit klut eller tørkepapir og dytt kluten forsiktig mot flekken i gjentakende bevegelser til flekken er borte. Fungerer ikke dette, kan du prøve med en tepperensespray eller teppeshampo.

Møbler: Ketchup i sofaen eller på hageputene? Alt du trenger er en svamp, litt kaldt vann, hvit/fargeløs eddik og en flekkfjerner. Først væter du området forsiktig med svampen, og så gjentar du prosessen med en blanding av like mengder vann og hvit eddik. Skyll med kaldt vann - og dekk flekken med flekkfjerner (enten pulver eller flytende) og plasser tørkepapir over flekken, slik at denne kan trekke til seg så mye farge som mulig. Gjenta prosessen.

Alle bli kvitt ketchup-tipsene kan du lese på Stain solutions; og her kan du se hvordan du fjerner typiske grillfestflekker dersom du har fått grillsaus, dressing eller potetsalatflekker på findressen.

Flere triks, blant annet hvordan du får bort svarte hælmerker på parketten, grønske fra bukseknær, og skittranden fra skjortekragen.

Flekker på tregulv eller parkett?

Jo fortere du tar flekken, jo større er sjansen for at du får fjernet den helt.  Foto: Ifi.no
Jo fortere du tar flekken, jo større er sjansen for at du får fjernet den helt. Foto: Ifi.no Vis mer


Uansett hva som søles, jo fortere du får fjernet flekken, jo bedre - og aller helst bør flekken bort før den rekker å tørke inn. Når flekken er borte, bør du tørke over med en fuktig klut. Informasjonskontoret for farge og interiør, (IFI) har følgende råd til hvordan du bør rense lakkerte og oljete tregulv og parketter:

Lakkert gulv

  • Frukt, bær, fløte, melk, saft, brus, vin, øl, kaffe, te og urin tas bort med lunkent vann og syntetisk rengjøringsmiddel uten ammoniakk.
  • Sjokolade, fett, olje, krem, merker fra gummiheler, tjære og asfalt fjernes med terpentin eller white spirit.
  • Fargebånd, stensil, kulepenn, blekk og leppestift fjernes med rødsprit.
  • Blod fjernes med kaldt vann.
Oljet gulv
  • Frukt, bær, fløte, melk, saft, brus, vin, øl, kaffe, te og urin tas bort med oljerefresher i varmt vann.
  • Sjokolade, fett, olje, krem, merker fra gummiheler, tjære og asfalt fjernes med oljegrovrent i varmt vann.
  • Fargebånd, stensil, kulepenn, blekk og leppestift fjernes med oljegrovrent i varmt vann. Alternativt kan man skrape først og polere med oljerefresher etterpå.
  • Blod fjernes med kaldt vann.

Les også: Slik blir du kvitt stearinflekkene

Flekker på bunaden

Husmortipsene og kjerringrådene er naturlig nok mange for hvordan du best får fjernet flekker fra nasjonalplagget. Som hovedregel gjelder her også at jo fortere du får tatt flekken, jo større sannsynlighet er det for at du får den bort.

Skjorten er kanskje den enkleste å få ren, dersom den er hvit, og du ikke trenger å være redd for at stoffet skal miste farge. Et triks vi har lært av flyvertinner er først å skrape bort det du kan, for så å å ta Farris eller annet boblende kildevann på en klut og dynke forsiktig på flekken. Ikke gni flekken inn i stoffet, men prøv å løse den opp med farrisen.

Går ikke dette, er andre triks å bløtlegge plagget i surmelk (skal visst gjøre underverker for vanskelige blåbærflekker), fukte flekken og strø bakepulver på og la virke noen minutter før du skyller, eller å gni inn flekken forsiktig med grønnsåpe - alt dette før du vasker plagget skjorten. Må sterkere lut til, kan du prøve å strø på oppvaskmaskinpulver eller sprute Zalo på en fuktet flekk og la virke i fem minutter - eller en vanlig flekkfjerner som for eksempel Vanish.

Mens Farris-trikset trygt kan brukes på selve bunaden, ville vi nok vært litt mer forsiktig med de andre, med mindre du er sikker på at stoffet er fargeekte.

De fleste draktene er laget i ull, og selv om dette kan være litt varmt, er det også veldig praktisk. For ull er i mange tilfeller selvrensende. Tar du flekken mens den er fersk, anbefaler vi å vaske det bort med litt lunkent vann på en klut. Har flekken tørket, kan du i mange tilfeller børste den bort med en myk børste, for eksempel en neglebørste.

Skitten uteplass? Her er vaskeekspertenes beste råd.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer