Kasting av julepapir

Slik blir du kvitt alt dette - på lovlig vis

I Oslo kan du kaste julepapiret i papirbeholderen, men det er unntaket. Slik finner du ut hva som er regelen i din kommune.

HAUG PÅ JULAFTEN: Julepapiret kan alltid kastes sammen med restavfallet. I Oslo kan du også legge det i papirbeholderen. (Foto: Jon Eeg/Scanpix NTB)
HAUG PÅ JULAFTEN: Julepapiret kan alltid kastes sammen med restavfallet. I Oslo kan du også legge det i papirbeholderen. (Foto: Jon Eeg/Scanpix NTB) Vis mer
Publisert

Etter julaftens gaveutdeling hoper det seg gjerne opp innpakningspapir som skal vekk.

Spørsmålet er: Skal dette papiret i restavfallet, eller kan man kaste det sammen med annet papir? Å brenne det opp i peisen er jo absolutt ikke å anbefale.

Bare Oslo som gjør det

Bor du i Oslo, kan du trygt legge det i papirbeholderen utenfor huset ditt. I alle andre kommuner skal julepapiret (dersom det ikke er vanlig gråpapir) kastes sammen med restavfallet.

- Så vidt meg bekjent er det kun Oslo som samler inn julepapiret sammen med papirproduktene, sier Elisabeth Marie Vollan, fagansvarlig for kommunikasjon i renovasjonsetaten i Oslo kommune, til Dinside.

Man skulle kanskje tro at hovedstaden har et spesielt avansert teknisk system som andre kommuner ikke har tatt seg råd til. Men slik er det ikke, ifølge Vollan.

- Det er et helt vanlig gjenvinningsanlegg med optiske lesere som skiller de ulike papirtypene fra hverandre. Det er ingen unik teknologiløsning i så måte.

Begge deler går bra

Det er likevel ikke noe problem om du for eksempel kommer fra Bergen som gjest til et juleselskap i Oslo og din vane tro legger julepapiret sammen i kurven for restavfall.

TO ALTERNATIVER: I Oslo kan du velge om du vil kaste julepapiret sammen med annet papir eller sammen med restavfallet, ifølge Elisabeth Marie Vollan, fagansvarlig for kommunikasjon i renovasjonsetaten i Oslo kommune. (Foto: Renovasjonsetaten, Oslo komune)
TO ALTERNATIVER: I Oslo kan du velge om du vil kaste julepapiret sammen med annet papir eller sammen med restavfallet, ifølge Elisabeth Marie Vollan, fagansvarlig for kommunikasjon i renovasjonsetaten i Oslo kommune. (Foto: Renovasjonsetaten, Oslo komune) Vis mer

- Dersom vi legger alt julepapiret i restavfallet, blir det energigjenvunnet i forbreninngsanlegg. Legger du derimot julepapiret sammen med annen papp, papir og kartong, har vi muligheten til å bruke på nytt igjen den delen av julepapiret som faktisk egner seg til gjenvinning. Dette papiret inngår da i produksjon av nye kartong- og emballasjeprodukter, forklarer Vollan.

- Bruk papiret om igjen!

I stedet for at hver og en av oss må vurdere kvaliteten av hver julepapirtype opp mot hverandre hjemme, gjør altså sorteringsanlegget dette for Oslo-folk. Uansett om de velger å legge papiret i papirbeholderen eller sammen med restavfallet.

Av miljøhensyn anbefaler Vollan likevel at vi tenker gjenbruk også på hjemmeplan.

- Jeg vil oppfordre alle til å tenke gjenbruk ved innpakning av gaver. Bruk gjerne kake- og gaveesker, avispapir, magasiner eller gråpapir som man dekorerer selv. Og spar gjerne på fint julepapir fra år til år.

Merker ikke papirberget

Kaster du på julaften et blikk på haugen av julepapir etter at ungene har pakket opp dukker, biler og dataspill, er det lett å tenke at dette må bli et enormt berg på gjenvinningsstasjonen.

Slik er det overraskende nok ikke.

- Det er ingen utpreget stigning i tonnasjetall på innsamlet papp, papir og kartong i forbindelse med julehøytiden. Månedstallene varierer gjennom året, og vi ser ikke noen merkbar økning i månedsskiftet desember/januar, sier Elisabeth Marie Vollan.

På nettstedet Sortere.no kan du søke på alle typer avfall og få vite hvordan du skal kaste det i din hjemkommune.

LES OGSÅ:
Ikke brenn juletreet i peisen
Åtte julegaver som havner i skuffen
Derfor spiser vil kl.17 på julekvelden

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer