Slik blir du kvitt bananfluene

Vi har testet kjerringrådene.

Vi tester kjerringråd: Vin, vin og zalo og eddik, vann og zalo. Tre banafluefeller på ett brett. Foto: Elisabeth Dalseg
Vi tester kjerringråd: Vin, vin og zalo og eddik, vann og zalo. Tre banafluefeller på ett brett. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Før årets ferie glemte vi to viktige ting: Sette ut alle krydderplantene på balkongen og pante tomflasker. Vi lot korianderplanten stå på benken, og tomme øl og colaflasker lå i et handlenett, klar til å bli plantet. Det kommer vi aldri til å gjøre igjen.

Da vi kom tilbake, og skulle pante flaskene, lettet nemlig en ørliten armé av de små, gulbrune fluene fra nettet. Lufting, vifting og god gammeldags kverking med fluesmekkeren var fåfengt. De små gulbrune hadde kommet for å bli.

Disse fråtser i maten din

Vin, vann og eddik

Heldigvis er gode råd gratis. Vi sjekket med venner, kjente, og det allvitende internettet, og landet på tre ulike metoder de fleste mente å si virket. Det vil si, tre variasjoner over ett tema: Sette ut et glass hvis innhold både skal tiltrekke seg, og drepe, bananfluen. Vi valgte et glass med vin, et glass vin med et par dråper zalo i, og et glass med en del vann, en del eddik og et par dråper zalo. Se bilder av glassene helt øverst i artikkelen.

Etter en natt var det glasset med vin og zalo i som ledet: To fluer. De to andre glassene var tomme. Da vi kom hjem etter en dag på jobb, viste imidlertid glasset med eddikblandingen seg å være den mest effektive løsningen. Glasset med kun vin har i skrivende stund, etter to døgn, ennå ikke fanget en eneste flue.

Her kan du ta resultatet i nærmere øyesyn:

I et engangstilfelle, dersom en nå er hysterisk flink til å vaske og pante flasker, og ikke lar mat stå ute de neste dagene, vil det ikke utgjøre store forskjeller om du velger det ene eller det andre. Spesielt ikke om du har en liten slant hvitvin stående igjen (eller trenger en god unnskyldning for å åpne en flaske vin etter ferien). Er det et tilbakevennende problem, vil vi imidlertid anbefale eddik også for kostnadenes skyld. Det er billigst og mest effektivt. To fluer i en smekk, som redaksjonens ordvender ville ha sagt det.

Flere tips til hvordan du blir kvitt bananfluene finner du her.

Hvit eller rød?

Det skal, ettersigende, ikke spille noen rolle om du velger rød eller hvit vin, eller rød eller hvit eddik. Alle vi snakket med anbefalte imidlertid å la rødvinen og balsamicoeddiken være i fred, rett og slett fordi man enkelt kan se om det virker. Vi brukte den billigste eddiken vi hadde i huset; Heinz eplesidereddik.

Glem heller ikke ...

Én ting er å bli kvitt fluene som svirrer rundt. Men vil du bli kvitt problemene for godt, bør du gå grundigere til verks. Her er noen smarte tips:

  • Finn ut hvor fluene formerer seg. Der vil du også finne mange voksne fluer som er ute for å spise og legge egg.
  • Fjern maten eller restene som fluene har levd på.
Det vil fortsatt kunne sverme fruktfluer i flere uker etter at du har fjernet opphavsstedet, derfor:
  • Rens opp med jevne mellomrom, ikke etabler nye steder hvor fluene kan formere seg.
  • Vær nøye med oppbevaring av frukt o.l. som fluene kan etablere seg på. Trekk plast over fruktfatet eller bruk en annen tett oppbevaringsboks.
  • Vær nøye med å fjerne smuler, kaste søppel o.l., så fluene ikke får noe å leve av.
  • Tøm tomflaske- eller returbokslageret jevnlig; dette er steder som fruktfluene yngler.
  • Forhindrer du at fluene fortsetter å formere seg, vil de dø ut etterhvert.
  • Har du behov for å bli kvitt fruktfluene enda raskere, kan du bruke et insektmiddel. Gjenta behandlingen med noen dagers mellomrom til problemet er borte. Husk på å dekke til mat og drikke før du bruker insektmiddelet.

Enda flere tips til hvordan du blir kvitt fluene finner du her

Nå vil vi gjerne høre fra dere. Har dere noen andre smarte triks for å bli kvitt de små gule beistene? Del dine tips i debatten under eller send en mail til elisabeth@dinside.no

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer