Slik blir du kvitt de svarte flekkene på benkeplaten

Metall + vann på en benkeplate i tre = svarte flekker.

FLEKK-FARE: Vær forsiktig når du setter fra deg gjenstander i metall, eller med metallføtter som her, på en kjøkkenbenk i tre, spesielt om stedet benken er slitt eller oljet, og utsatt for vannsprut og -søl. Foto: ELISABETH DALSEG
FLEKK-FARE: Vær forsiktig når du setter fra deg gjenstander i metall, eller med metallføtter som her, på en kjøkkenbenk i tre, spesielt om stedet benken er slitt eller oljet, og utsatt for vannsprut og -søl. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Aldri har utvalget av benkeplater til kjøkkenet vært større, og benkeplater i tre er blant de rimeligste naturlige benkevariantene du kan velge.

Vannsprut kan lage flekker og sprekker, men noe av det verste du kan gjøre er å la en boks eller gryte i metall bli stående i vannsøl.

For der litt vannsøl kan føre til lett misfarging, vil en reaksjon mellom metallet og vannet føre til skjemmende svarte flekker på benken.

Benkeplater som er oljet er spesielt utsatt, men også lakkerte benkeplater kan få slike flekker om de er litt slitt.

Den eneste måten å unngå dette på er å være spesielt forsiktig med metall, og sørge for at det ikke står på benkeplaten nær vasken eller andre steder utsatt for vannsøl. Et knep er også å bruke bordskånere i silikon, kork, eller andre materialer som ikke reagerer med vann.

Rødvin, rødbeter og konditorfarge: Her er benkeplatenes verste fiender

Puss bort flekken

PUSS FØRST: Puss ned flekken med slipepapir eller en "slipepad" (myk kloss med sandpapir på alle sider). Foto: KRISTIAN OWREN / IFI.NO
PUSS FØRST: Puss ned flekken med slipepapir eller en "slipepad" (myk kloss med sandpapir på alle sider). Foto: KRISTIAN OWREN / IFI.NO Vis mer


Heldigvis er det ikke umulig å bli kvitt de skjemmende flekkene, men det krever litt av deg, og det er litt avhengig av hvor godt flekken har fått feste, det vil si hvor dypt den går.

Oppdager du det fort, før flekken får satt seg ordentlig, kan du slipe den bort. Bruk sandpapir eller en slipemaskin og puss ned til flekken er borte.

Sannsynligvis må du pusse bort såpass mye at vi anbefaler å pusse ned hele benkeplaten, for jevnest mulig resultat. Da slipper du også skjemmende overganger i overflatebehandlingen.

Når flekken er borte, og benkeplaten pusset pent ned, behandler du den på nytt med lakk eller olje.

SP Tekniska Forskningsinstitut har testet benkeplater i laminat. En av to holder ikke mål.

Blek flekken

OLJEMOTSTAND: Jo bedre oljet kjøkkenbenken er, jo mer motstandsdyktig er den mot flekker.  Foto: KRISTIAN OWREN / IFI.NO
OLJEMOTSTAND: Jo bedre oljet kjøkkenbenken er, jo mer motstandsdyktig er den mot flekker. Foto: KRISTIAN OWREN / IFI.NO Vis mer


Slipeløsningen kan komme til kort om flekken virkelig har rukket å få satt seg dypt inn i treverket. Da må det sterkere lut til. For flekkene kan også blekes bort.

– Det kan være mulig å bleke vekk flekkene ved hjelp av oksalsyre, forteller Per Lund Nielsen, teknisk sjef hos malingprodusenten Scanox, til Ifi.no.

Det vil kreve litt fingerferdigheter av deg for å få helt jevnt resultat, sannsynligvis vil det fortsatt være noen nyanseforskjeller, men er du nøyaktig vil du slippe unna de store skjemmende flekkene.

Du får kjøpt oksalsyre på apoteket, under navnet "vannstoff". Dette ble tidligere brukt som hårblekemiddel. Oksalsyre finnes også i ulike trerense- og kraftvaskemidler, blant annet i Butinox terrassevask, så det kan hende du har det hjemme allerede. Slike vaskemidler er sterke, og gjerne etsende, så pass på å bruke riktig verneutstyr og luft godt.

Visste du at oksalsyre finnes naturlig i flere planter, som spinat, gjøkesyre og rabarbra? Se maten som kan bli til gift

Dekk flekken

PASS PÅ RETNINGEN: Sett inn treverket med beis i samme retning som treverket. Fargen setter seg fort, så det lønner seg å jobbe raskt og jevnt. Foto: KRISTIAN OWREN / IFI.NO
PASS PÅ RETNINGEN: Sett inn treverket med beis i samme retning som treverket. Fargen setter seg fort, så det lønner seg å jobbe raskt og jevnt. Foto: KRISTIAN OWREN / IFI.NO Vis mer


Et annet alternativ er rett og slett å dekke over flekken, med en mørk olje, beis eller maling. Merk at flere typer beis ikke takler vann så godt, noe som ikke er så praktisk på kjøkkenet, men du kan eventuelt olje eller lakkere over, for ekstra holdbarhet.

Er benken tidligere oljet og du ønsker å beise eller male den, er det viktig at du pusser og renser godt, slik at det nye produktet får feste.

Se tips til hvordan du maler med den nye miljøvennlige malingen, trinn for trinn

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer