Bananflue-fellene som funker

Slik blir du kvitt dem

Sommersesongen er snart tilbake, og da følger ofte bananfluene like etter. Slik blir du kvitt dem!

TRIKSENE: Bananfluer vil man ikke ha rundt maten, eller heller inne i huset forøvrig. Slik blir du kvitt dem en gang for alle! Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du sett en og annen bananflue rundt matsøpla igjen?

Det tar nemlig kort tid fra du ser én bananflue til den har klekket egg og det svermer rundt i huset.

– Bananfluer kan komme fra butikker hele året, på grunn av import av varer. Men vi har flere arter av fruktfluer, som gjerne går under betegnelsen bananfluer, som lever i vår natur og som også kan komme innendørs, forteller Mari Steinert, seksjonsleder for skadedyrkontroll hos FHI, til DinSide.

– Derfor er problemet noe større i de varmere delene av året og som regel er det mer på høsten når det er frukt å finne ute.

Her er de enkle triksene du kan ta i bruk for å få dem vekk:

Fluepapir

Et godt tips er å plassere ut fluepapir rundt om i huset. Da kan du få tak i gjennomsiktige og klissete "lapper" som du for eksempel kan feste på vinduet eller rundt der du oftest ser bananfluer. Den klebrige fronten gjør at alle slags fluer sitter fast, i tillegg til at de enkelt kan fjernes og byttes ut.

UHYGGELIG, MEN EFFEKTIVT: Det ser kanskje ikke veldig hyggelig ut, men effektivt? DET er det! Foto: Celina Stamper
UHYGGELIG, MEN EFFEKTIVT: Det ser kanskje ikke veldig hyggelig ut, men effektivt? DET er det! Foto: Celina Stamper Vis mer

Eddiktrikset

Dette kjerringrådet er gammelt og blir stadig nevnt i forbindelse med bananfluer – men av en grunn!

Det funker nemlig skikkelig godt og raskt. Bland én del vann og én del eddik i et glass og ha i to dråper med Zalo. Noen anbefaler å la blandingen stå utildekket og andre liker å ta over plastfolie og hakke små hull i slik at det blir enda vanskeligere for fluene å komme seg ut igjen. Her må man nesten prøve og feile litt.

Skaar forteller at det ikke er et fasitsvar på hvor ofte eddikblandingen før byttes ut.

– Ikke fasitsvar på bytte, men det kan være på tide når det har samlet seg opp en del fluer eller at det er redusert lukt fra skålen, forteller Malin Skaar, leder for Orkla kundeservice.

Konjakk og sukker

Ifølge Oslo Veggdyrkontroll AS sine hjemmesider kan man blande konjakk eller annen alkohol med litt sukker og oppvaskmiddel i et glass. Fluene er veldig glad i alkohol, og sukkeret tiltrekker dem ytterligere.

– Lag en felle slik at det er helt sikkert at de ikke kommer seg ut av glasset igjen. Bland sammen en av miksturene vi foreslo over etter eget ønske, og legg et lag plastfolie over skålen eller glasset. Prikk deretter hull i folien og sett glasset der problemet er størst. Fluene blir tiltrukket av miksturen og går gjennom hullene, men de kommer seg ikke ut igjen. Mange synes denne metoden er svært effektiv, står det på OVKs hjemmesider.

Klor

Dersom du vil prøve en annen metode skriver Oslo Veggdyrkontroll AS at man kan legge en klut med klor i vasken siden fluene ikke liker lukten.

Flaske og trakt

De skriver også at dersom du har en trakt med liten tut, kan du sette fram en brus, øl- eller vinflaske med en slump i bunnen. Da tiltrekkes de ned i flaska, men finner ikke veien ut igjen.

Se over blomstene

Bananfluer trives godt i fuktig jord. Dersom bananflua har samlet seg rundt blomsterjorda, kan det være litt vanskeligere å få dem bort. Enten kan du legge eddikblanding i nærheten av potta, eller så kan du sette blomstene ut.

Vin

Dersom du har en vinskvett igjen i glasset trenger du ikke helle det i vasken. Ifølge DNB Eiendom bør du heller helle en dråpe Zalo i. Da tiltrekkes bananfluene, men de kommer seg ikke opp igjen på grunn av overflatespenningen som oppvaskmiddelet bryter. Dermed synker fluene ned i væsken og drukner.

Oppbevar frukt og grønt annerledes

Bananfluene liker seg godt, naturligvis, rundt bananer og andre frukter og grønnsaker som står på benken.

– Ikke la frukt og grønt ligge ute for lenge, og husk at om luften er fuktig, vil forråtnelsesprosessen foregå raskere enn vanlig. Har du tenkt til å lage syltetøy eller saft av friske bær og du ikke rekker å gjøre det med en gang, vil det være lurt å fryse dem ned. Husk også å sjekke brød som har ligget ute noen dager, står det på Jifs hjemmeside.

– Bananfluer tiltrekkes for eksempel av gjæret og råtnet frukt, vin og eddikklukt. De tiltrekkes av dette for å spise, samt for å legge egg i nærheten av mat for ynglet sitt, forteller Skaar.

Hun forteller at disse fluene ofte legger egg i matsøppel og tomme bokser eller flasker.

Forhindring av bananfluer

Det er flere enkle tiltak du kan gjøre hjemme for å holde fluene på avstand. For det første bør du være nøye med å vaske ordentlig godt, pante alle tomflasker og kaste alle åpne glassflasker, fjerne alt søl fra saft eller matrester og gå ut med søpla ofte. Når det gjelder tomflasker i både plast og glass bør disse skylles godt med litt varmt vann og få på korken igjen.

Ifølge Oslo Veggdyrkontroll AS sine hjemmesider bør man også være nøye med å rense sluket på kjøkkenet, siden bananfluene kan formere seg i avløpsvann- og rør.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer