Brunsnegle

Slik blir du kvitt dem

Vått sommervær legger godt til rette for den uønskede brunsneglen. Hvis du vil ha færre av dem i hagen fremover, bør du starte jobben nå, ifølge forsker.

UØNSKET: Brunsneglen er uønsket i norsk natur, så om du vil bidra til å holde bestanden nede er juli tiden for å gjøre en innsats, ifølge biologen. Foto: Berit Roald/NTB
UØNSKET: Brunsneglen er uønsket i norsk natur, så om du vil bidra til å holde bestanden nede er juli tiden for å gjøre en innsats, ifølge biologen. Foto: Berit Roald/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Brunsneglene kommer til stadig nye områder i Norge. Det er veldig fortvilende, og når de først etablerer seg, kan de bli veldig mange på kort tid, sier Bjørn Arild Hatteland, biolog og forsker ved Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO) til NTB.

Brunsneglen liker det ikke når det blir for tørt og varmt.

En skikkelig tørkesommer kan gjøre det vanskelig for sneglene å overleve, men sånn som sommerværet har vært hittil i år mange steder – vått og ikke for varmt – trives de godt. Det er likevel ikke alltid så lett å vite om du har flere eller færre snegler i hagen i år sammenlignet med i fjor.

Uønsket art

- Selv om du ikke ser dem, betyr det ikke at de ikke er der. Sneglene tørker ut i sola, og liker ikke varmen. Da holder de seg skjul og er i stedet nattaktive. Det gjør det krevende å holde oversikt over hvor mange snegler som er et bestemt sted, sier Hatteland.

Brunsnegler er uønsket i norsk natur og spiser alt de kommer over.

Ifølge biologen er den en av de mest invaderende artene i hele Europa, og derfor bør du forsøke å bli kvitt dem selv om du kanskje ikke opplever at hagen din er spesielt plaget. Det finnes forskjellige giftmidler du kan bruke, men de fungerer bedre tidligere i sesongen. Hatteland forklarer at det mest effektive så sent på sommeren som nå, er å plukke dem.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.