Tilpass Spotify-spillelisten din med noen enkle grep

Slik blir du kvitt russelåter og annet rask fra Spotifys «Discover Weekly»

Ved bruk av Discover Weekly opplever flere at det lurer seg inn noen skikkelige bommerter gjennom Spotifys algoritmer. Vi har sett på hvordan du kan påvirke dem. 

FESTBREMSER: Det som begynte så bra, utviklet seg til å bli et mareritt. Plutselig fylles Discover Weekly-listen med Truse Tarzan, Freddy Kalas, Stekefant og Dag Otto Lauritzen(!) Foto: Gaute Beckett Holmslet
FESTBREMSER: Det som begynte så bra, utviklet seg til å bli et mareritt. Plutselig fylles Discover Weekly-listen med Truse Tarzan, Freddy Kalas, Stekefant og Dag Otto Lauritzen(!) Foto: Gaute Beckett Holmslet Vis mer
Publisert

«Etter hvert som musikksmaken din utvikler seg, så vil det samme skje med Discover Weekly. Faktisk vil den bare bli bedre, jo mer du bruker den», sa Spotify i pressemeldingen da Discover Weekly ble lansert i 2015.

Og alt var vel og bra, inntil nylig.

«Cryptic Mind 2017», «Vigilance 2017» og «Rodeo 2017» er blant låtene som har dukket opp i undertegnedes spilleliste. Skal man tro Jodels Oslo-brukere er jeg ikke alene.

Andre brukere påvirker

Spotify er ikke veldig lette å få kontakt med, men den samme pressemeldingen fra lanseringen gir oss en liten pekepinn på hva som kan være problemet:

«(...) Dette betyr at hver sang i Discover Weekly baseres på både din egen lyttehistorikk og hva andre brukere legger i spillelister og lytter til sammen med sangene du elsker – noe som gjør spillelisten helt unik og full av nye oppdagelser», skriver Spotify.

Altså: Fordi William (18) liker en av de samme sangene Chris (også 18) liker, for eksempel Skrillex' «Scary Monsters And Nice Sprites», og legger den i spillelista «The Penetrators partyliste», sammen med låta «Yakuza 2016», tror Spotifys algoritmer at William og Chris har noenlunde samme musikksmak, og at denne russelåten derfor kan være noe for sistnevnte.

Dersom du opplever å få russelåter i Discover Weekly, og ikke forstår hvorfor, kan det altså hende at du har hørt en del på for eksempel Broiler, Matoma, Kygo eller andre artister som går igjen på festspillelister hos andre brukere. Og i de samme festspillelistene? Du gjettet det: Russelåter.

Den enkle løsningen? Slutt å høre på partymusikk. Hører du bare på Leonard Cohen, Bjørn Eidsvåg og Pat Metheny Group er det liten fare for russelåter i Discover-lista. Men for dem som kun vil luke ut de uønskede forslagene, finnes det noen ting du kan gjøre for å fri deg fra musikken du ikke liker.

«Si» hva du liker

Dersom du vil høre på festmusikk iblant, uten at det skal føre til at du eksponeres for russelåter med tvilsomme tekster, finnes det nemlig noen ting du kan gjøre for å påvirke Discover-funksjonen, ifølge Cnet.com.

Det meste handler om å gi litt kjærlighet til sangene og artistene du faktisk liker.

– Den letteste måten å la Spotify få vite hva du liker, er å lagre det til biblioteket. Hvis du ikke gjør dette allerede, burde du gjøre det til en vane, skriver nettstedet.

Dette gjør du ved å trykke på plusstegnet ved siden av sang- eller albumtittelen. Ikke vær redd – ingenting lastes ned med mindre du velger å gjøre sangene tilgjengelig offline. Tenk heller på plusstegnet som et favorittstempel.

Ved å gjøre dette forteller du Spotify at "denne liker jeg! Fokuser mer på sånne sanger!" For russelåtproblemet hadde det selvfølgelig vært fint med et minustegn for å fortelle hva du ikke liker, men ved å si hva du liker sier du tross alt også indirekte hva du ikke liker. Så bruk plusstegnet for det det er verdt.

For å virkelig hamre inn beskjeden til Spotify kan du opprette en spilleliste som heter for eksempel «Det beste fra Discover Weekly», og kun legge til sanger som de virkelig traff på.

Sjekk artistprofiler

Spotify følger med på aktiviteten din i appene deres, uten at du skal bli paranoid av den grunn. En av tingene de ser på, er hva du bruker tiden på mens du roter rundt i Spotify-universet. Også når du ikke hører på noe.

– Dersom du viser interesse for noen av artistene som dukket opp på Discover Weekly-spillelisten, forteller det Spotify at de har gjort noe riktig. Ved å gå inn på artistens profil eller sjekke diskografien eller biografien deres, signaliserer det at Spotify har funnet noe du er interessert i, skriver Cnet.

Og jo mer du «Spotify-stalker» artistene, jo mer vekt vil den svenske musikkgiganten tillegge handlingene dine.

Så dersom du vil ha mer Masta Ace eller Gang Starr – ikke klikk deg inn på Rune Rudbergs biografi på Spotify. Da sender du feil signaler.

Og bare så det er nevnt: Ikke lån bort abonnementet til den 18 år gamle lillebroren din. Ingenting godt kan komme av det.

Andre måter du kan ta kontroll

Dersom du vil legge litt mer innsats i det, finnes det også andre måter du kan ta kontroll over Spotify.

Vi har tidligere omtalt ni kjekke tjenester for deg som vil ha bedre Spotify-spillelister. Her finnes også noen triks som kan påvirke Discover Weekly, for eksempel tjenesten «Smarter Playlists». I denne artikkelen beskriver vi hvordan du automatisk kan få lagret Discover-sangene ukentlig.

Disse dukker da opp i spillelisteseksjonen din, og hvis du hver uke går inn og fjerner uønskede sanger fra disse spillelistene, tipper vi du sender et ganske klart signal til Spotifys algoritmer.

Har du hatt samme problemet? Eller gjort tingene nevnt over og opplevd endring? Gi oss en lyd i kommentarfeltet under, og kom gjerne med andre tips som kan hjelpe.

Glad i musikk? Da er kanskje disse sakene noe for deg:
Hvilken musikktjeneste blir billigst for familien?
Tomahawk samler all musikken din
Slik blir Chrome en musikkmaskin

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer