Slik blir du kvitt sølvkre

Nesten alle har sølvkre i hus, for eksempel på badet.

SØLVKRE PÅ BADET? Rengjør sluket ofte, det kan være effektivt mot sølvkreene. Men det finnes flere tips. Foto: Elisabeth Dalseg
SØLVKRE PÅ BADET? Rengjør sluket ofte, det kan være effektivt mot sølvkreene. Men det finnes flere tips. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sølvkre eller skjeggkre. De er harmløse gjester i hjemmet ditt, men de sølvgrå vingeløse sølvkreene kan oppleves som sjenerende på bad, kjøkken og i vaskerom. Observerer du småkrypene kan det også være en indikasjon på fuktskade.

– Sølvkre lever innendørs og holder til på fuktige steder, spesielt baderom. De er sårbare for tørke, og finner gjerne fukt fra sluk. Sølvkre er et av de vanligste dyrene vi har i Norge og gjør ingen skade, sier Preben Ottesen, avdelingsdirektør ved skadedyrkontrollen hos Folkehelseinstituttet.

Nesen avslører fuktskader

Lever av cellulose

Sølvkre kan ikke klatre oppover loddrette flater og fanges ofte i badekar, kummer, skåler og lignende. Eggene legges i sprekker, bak lister, under fliser og gulvbelegg, eller direkte på næringsstoffer.

– De er også allsidige i matveien. Ved siden av å leve av cellulose, er de glad i sukkerstoffer, brødsmuler, gryn, muggstoff, papir, tapetklister og lignende. Andre døde insekter fungerer ofte som en proteinkilde, legger Ottesen til.

Nå flagrer de rundt ørene dine: Men gjør gulløye egentlig skade?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer