Slik blir du kvitt veggedyrene

Det er ikke gratis, men du kan bli kvitt de blosugende husdyrene.

Veggedyr: Slik ser de ut, under forstørrelsesglass. Foto: Wikipedia
Veggedyr: Slik ser de ut, under forstørrelsesglass. Foto: Wikipedia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Reiselystne nordmenn tar med seg blodtørstige veggedyr hjem fra ferie. Eller vi får dem med på kjøpet når vi handler brukt, fra loppemarkeder, bruktbutikker eller fra Finn.no.

Men hvordan blir du kvitt dem?

- Tilkall profesjonell hjelp, er Folkehelseinstituttets beste råd.

Ikke bare veggedyr: Her er krypene du ikke vil ha i hus

Varme + gift = slutt på plagene

Rentokil er et av de landsdekkende firmaene som har lang erfaring med bekjempelse av skadedyr. Og de bruker en kombinasjonsmetode når de vil veggedyrene til livs.

- Vi velger å bruke en kombinasjon av varmebehandling og vanlig sprøytebehandling, sier Arne Nese, Teknisk sjef og opplæringsleder i Rentokil til DinSide.

Arne Nese i Rentokil. Foto: Rentokil
Arne Nese i Rentokil. Foto: Rentokil Vis mer


Han forteller at de varmer opp rommene som skal behandles til over 58 grader, og holder den temperaturen i et par timer.

- Veggedyrene er veldig følsomme for varmeøkning og dør av dette.

For å være helt sikker på at de har fått tatt knekken på alle veggedyrene foretar de en lokal sprøytebehandling mens varmen står på. Da er dyrene mest følsomme og lettest å ta kål på.

Giften de bruker skal ikke være skadelig for mennesker, med mindre man har spesielle allergier.

Kan du gjøre det selv?

Ifølge Nese er det vanskelig å oppnå så høy temperatur over tid, men han har et tips til deg som har vært på tur, og lurer på om du kan ha fått med deg noen av utyskene i bagasjen: Badstu.

Er det vinter og kaldt ute, minst minus 20 grader, kan du også sette bagasje og klær på veranda eller i hagen i noen timer.

- Vi har en container som konstant holder minus 36 grader på Frysja i Oslo, forteller Nese. Dette bruker de til gjenstander som ikke tåler varme.

Veggedyrene bor i sengen, men disse krekene bor i matskapene

Minst 15.000

Veggedyr: Slik ser de ut, under forstørrelsesglass. Foto: Wikipedia
Veggedyr: Slik ser de ut, under forstørrelsesglass. Foto: Wikipedia Vis mer


Hvor mye det koster å rense hjemmet for udyrene er avhengig av flere faktorer: Hvor du bor, hvor hardt du er angrepet, og hvor store og hvor mange rom som må behandles.

- Å gjøre en jobb for under 15.000 kroner seriøst og ordentlig lar seg nok vanskelig gjøre, sier Nese, og presiserer: Å sette en prislapp på denne typen jobb er vanskelig: Vi gjennomfører befaring og kommer med nøyaktig pris på hvert enkelt tilfelle.

Men når du først får inn skadedyrbekjemperne, er det relativt raskt ferdig. Selve jobben er unnagjort på under en dag.

- Det kommer selvfølgelig an på omfanget, men man må regne med noen timer. Men når vi først har varmet opp og det kjøles ned igjen frigis lokalene med en gang uten karantene pga gift, forteller Nese.

I 95 prosent av tilfellene holder det med en behandling. Men ifølge Nese er det en type materialer som kan gjøre ekstermineringen vanskelig, og føre til at du må ha flere besøk før du er helt fri for skadedyrene: Panel.

- Vi ser at i rom med panel på veggene kan veggedyrene gjemme seg der, og det kan være litt problematisk å bli kvitt. Dette er sjelden et problem i rom med slette flater, sier Nese.

Med kulden trekker musene inn: Slik forhindrer du museinvasjon

Naboen har veggedyr. Bør jeg også eksterminere?

Ifølge Nese holder veggedyrene seg i nærheten av mennesker, siden det er på oss de finner maten. De bor derfor primært på det rommet vi sover, men kan også, i noen tilfeller, bo i sofaer eller lenestoler som brukes mye.

- De vandrer ikke så mye og når det transporteres rundt i verden, er det vi som bærer dem med oss. I bagasje, klær - eller på kroppen.

Det er altså liten grunn til panikk, dersom du bor i blokk og naboen har tatt med veggedyr hjem fra ferie. Med ett unntak:

- Dersom det er fellesvaskeri i blokken, bør man være oppmerksom, sier Nese.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer