Tips:

Slik blir du kvitt vond lukt fra sluket

Det finnes gode, enkle løsninger på problemet.

HELL MATOLJE I SLUKET: Dette er bare ett av tipsene du kan ta i bruk for å fjerne stanken fra sluket. Foto: Linn M. Rognø
HELL MATOLJE I SLUKET: Dette er bare ett av tipsene du kan ta i bruk for å fjerne stanken fra sluket. Foto: Linn M. Rognø Vis mer
Publisert

Hva i alle dager har skjedd når det plutselig kommer en sterk kloakk-eim fra sluket i dusjen som gjør at hele rommet stinker?

Når du regelmessig vasker badet og holder det rent og pent, er det ikke så lett å forstå hvorfor problemet har oppstått.

Årsaken er imidlertid ganske åpenbar, ifølge rørleggerne.

Dusjen tørker ut

Problemet gjelder stort sett dusjen som er plassert på gjestebadet, men ikke bli overrasket dersom dere har vært på ferie og kommer hjem til et stinkende dusjsluk på badet dere bruker daglig.

UBRUKT DUSJ: Ifølge Jørgen Nordahl, rørleggermester hos Pipeliner, kan kloakklukt fra sluket oppstå dersom dusjen ikke brukes over lang tid. Foto: Privat.
UBRUKT DUSJ: Ifølge Jørgen Nordahl, rørleggermester hos Pipeliner, kan kloakklukt fra sluket oppstå dersom dusjen ikke brukes over lang tid. Foto: Privat. Vis mer

– Vond lukt fra sluk kan skyldes at dusjen ikke brukes ofte nok. Da vil vannlåsen tørke ut og lukt kan treffe inn fra avløpsrøret som sluket leder vann til, ifølge Jørgen Nordahl, rørleggermester hos Pipeliner.

Skal en vannlås tørke ut, skal sluket stå ubrukt i lengre tid. Dette skjer også typisk på hytter som ikke brukes så ofte.

– Det kan skje etter ferier når bad har stått ubrukt i lengre tid. Skulle det lukte selv om badet er i bruk daglig, så kan det være et tegn på at noe ikke er som det skal være, fortalte Nordahl da Dinside var i kontakt med ham om temaet for en tid tilbake.

Torbjørn Paulsen, avdelingsleder service hos GK Rør AS, bekreftet at uttørking som oftest er årsaken, men det gjelder ikke bare sluket i dusjen.

"– Den vonde lukten kan også oppstå i sluket under vaskemaskin eller andre plasser som sluket ikke er så ofte i bruk. Er det varmekabler i gulvet, tørker den fortere ut, sa Paulsen.

En annen grunn kan ifølge Paulsen være at lufting over tak har tettet seg slik at det ikke kommer luft inn i avløpsanlegget.

– Dermed dannes det vakuum i rørene som drar vannet ut av vannlåsene og dermed står åpne og luften kommer opp i sluk eller avløp, sa han.

Vannlåsen suges tom

Håvard M. Persson", rørleggermester hos Oswald Jørs AS", forklarer at den vonde lukten også kan skyldes at man har løftet opp vannlåset i sluket ved rens, og ikke har satt den på plass riktig. Da vil det kunne sive opp luft mellom pakningen.

– Dette er helt ufarlig, men kan føre til vond lukt. Et siste alternativ kan være at avløpsledningen er dårlig ventilert og vannlåsen suges tom av undertrykk ved for eksempel nedspyling av toalett, sa Persson.

Løsningen på problemet

Den gode nyheten er at du ikke behøver å tilkalle fagpersoner for å få bukt med problemet, dette kan du enkelt kan fikse selv.

– Når sluket stinker, er løsningen først og fremst å helle vann i sluket slik at vannlåsen blir fylt opp og tett. Så må du lufte ut lukten. Da skal lukt normalt forsvinne umiddelbart, forklarte Nordahl.

SJEKK VANNLÅSET: Vond lukt kan også skyldes at man har løftet opp vannlåset i sluket ved rens, og ikke har satt denne på plass riktig ifølge Håvard M. Persson
, rørleggermester hos Oswald Jørs AS. Foto: Privat
SJEKK VANNLÅSET: Vond lukt kan også skyldes at man har løftet opp vannlåset i sluket ved rens, og ikke har satt denne på plass riktig ifølge Håvard M. Persson
, rørleggermester hos Oswald Jørs AS. Foto: Privat Vis mer

Persson anbefaler å sjekke om «koppen» sitter godt på, og pakningen holder tett.

– Bruk litt såpevann som glidemiddel hvis pakningen er vanskelig å sette på plass. Ved sjelden bruk kan man ved nyere sluk sette inn en fjærbelastet vannlås slik at luft ikke kan trenge opp gjennom sluket. Dersom avløpsledningen er for dårlig ventilert, kan man sette inn en hjelpelufting, tipset rørleggermesteren.

Prøv med matolje

Paulsen understeker at det er også er andre metoder du kan ta i bruk.

– I sluk som sjelden er i bruk, kan man bruke et produkt som heter Top lock. Dette produktet legger et lokk over vannet og hindrer uttørring, sa han.

Har du ikke dette tilgjengelig, kan du faktisk ta en titt i kjøkkenskapet ditt. For ifølge Paulsen, kan vanlig matolje gjøre noe av samme nytten.

Da heller du helt enkelt noen dråper matolje ned i sluket for at dette skal lage et slags lokk over vannet.

Har du forsøkt alle de nevnte tipsene uten å få bort lukten, bør du søke hjelp hos kompetente fagpersoner.

– Om stanken ikke forsvinner, er det nok noe annet som forårsaker luktproblemet, avsluttet Nordahl.

Oppdatert 12.7.2019

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer