Slik blir grillen som ny

Med nye deler kan grillen bli som ny - og kanskje kan du få det gratis på garantien.

SLIK BLIR GRILLEN SOM NY: Du trenger ikke kjøpe ny grill selv om noen deler av grillen svikter. Kanskje kan du også kreve nye deler gratis, ved hjelp av garantien. Foto: WEBER
SLIK BLIR GRILLEN SOM NY: Du trenger ikke kjøpe ny grill selv om noen deler av grillen svikter. Kanskje kan du også kreve nye deler gratis, ved hjelp av garantien. Foto: WEBER Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du byttet gasslange, skrubbet og vasket etter etter alle kunstens regler, og opplever likevel at grillen din ser sliten ut?

Du ikke kjøpe ny grill selv om grillristen er rusten eller tenneren ikke virker - om du ikke absolutt ønsker deg en ny da.

Sjekk om du kan få gratis reservedeler, eller kjøp nye deler selv.

Sjekk garantien

Det kan hende at du kan kreve nye deler til din gamle grill, dersom du har en grill med garanti.

Vet du ikke om du har en grill med garanti, bør du sjekke papirene som fulgte med grillen - eller sjekke nettsidene til produsenten.

Husk at du må kunne fremvise kjøpsbevis - altså kvittering - dersom du ønsker å gjøre bruk av garantien.

Weber er en av grillprodusentene som har garanti på sine produkter.

- Vi har et garantiprogram på våre griller. Det vil si at det er garanti på alle deler, men det er forskjellige år med garanti på forskjellige deler, fortalte Lene Engelien, salgskonsulent i Weber-Stephen Nordic til Dinside, da vi intervjuet henne for en tid tilbake.

Hva innebærer garantien?

Forskjellen på reklamasjon og garanti

Forbrukerkjøpsloven gir deg rett til å reklamere på mangler ved en vare innen to år, eller fem år for ting som er ment å vare vesentlig lenger.

En garanti skal gi deg rettigheter utover de du får gjennom Forbrukerkjøpsloven, og kan variere i tid og omfang.

Hva Webers garantiprogram programmet inkluderer, vil variere fra grill til grill.

For de store grillene med 25 års garantiprogram er det grovt skissert slik at det er 25 års garanti på støpte aluminiumsdeler og lokk, 10 år på brennere, tre eller fem år på grillrister og noen flavorizere1) og to år på annet.

Hvilken garanti du har på din grill, bør du altså sjekke i papirene som fulgte med grillen, eller sjekke på nett.

Også Landmann har garantier på sine griller, og i likhet med hos Weber, vil dette variere med ulike modeller.

- Garantien varierer fra grill til grill, men du kan vel si at på brennere er det to års garanti, men på for eksempel på lokk er det i tillegg tre års reklamasjonsrett - etter de to første årene med garanti. Det man skal tenke på er at noen deler i grillen er forbruksvarer, som for eksempel brennere og grillrister. Jo oftere du griller, jo oftere må disse skiftes ut, fortalte André Rusthen, salgssjef for Landmann i Norge og Danmark, i et tidligere intervju.

Marianne Haug Emblemsvåg i Sunwind fortalte samtidig til Dinside at de har mellom to og ti års garanti på sine griller, avhengig av hvilken grill det er snakk om.

- Det er to år på de billigste, og ti år på Opal-grillene våre. På rimelige griller er to år standard, sa Emblemsvåg.

Les også: Test av grillvaskeroboten Grillbot

Men det gjelder kun ved riktig vedlikehold

Dersom du oppdager at en del av grillen din er ødelagt, for eksempel at grillristen er rustet halvveis i stykker, og det er innenfor garantiperioden, kan du kontakte forhandleren der du kjøpte den og be om erstatningsdel.

FØLG VEDLIKEHOLDSRÅDENE: Dersom du ønsker å fremsette et krav i henhold til ganatien, er det viktig at du har fult vedlikeholdsrådene som beskrevet av produsenten. Dette omfatter også rengjøring. Foto: STINE OKKELMO
FØLG VEDLIKEHOLDSRÅDENE: Dersom du ønsker å fremsette et krav i henhold til ganatien, er det viktig at du har fult vedlikeholdsrådene som beskrevet av produsenten. Dette omfatter også rengjøring. Foto: STINE OKKELMO Vis mer

Du skal imidlertid være oppmerksom på at garantien kun gjelder dersom bruk og vedlikehold har foregått som spesifisert i bruksanvisningen.

- Vi har et bra garantiprogram, men forlanger bilder og serienummer på gillen ved reklamasjoner. Vi ser raskt om det ikke er vedlikeholdt på en god måte: Produktet skal være vedlikeholdt etter bruksanvisningen for at man skal få nye deler ifølge garantien, sa Lene Engelien.

- De fleste reklamasjoner er slik at kunden ikke helt vet hvordan skal vedlikeholde selv. Veldig ofte er det snakk om for eksempel fett i brenneren, som kommer om man ikke brenner av grillen jevnlig, sa hun.

Men dersom det skjer noe med grillens deler i løpet av garantitiden, og det er innenfor det som garantien dekker, får du altså nye deler.

Engelien i Weber understreket at når det gjelder rust, så er det garanti mot gjennomrustning - og ikke overflaterust. Overflaterust kan du enkelt fjerne med en rustfjerner eller liknende. Dersom du skulle oppleve at en av grillens deler «ruster vekk», kan du altså få ny del via garantiprogrammet.

Få ny del via forhandler eller kundeservice

Ved en garantisak, kan du henvende deg til stedet der du har kjøpt grillen.

- Butikken vil da ta en dialog med oss som leverandør for å løse saken. I mange tilfeller overtar vi da saken og løser garantien direkte med forbrukeren, fortalte Rusthen i Landmann.

Engelien i Weber sa at de fleste henvender seg til forhandler i slike saker, men at du også kan kontakte kundeservice hos Weber.

- Der kan du også bestille reservedeler. Ringer du kundeservice og bestiller, kan du betale med kort - og så får du varene rett i posten, fortalte Engelien.

Rusthen i Landmann sa til Dinside at man også må huske at jo mer man griller, jo mer slites slitedelene.

- Det skal også sies at om man er flink til å gjøre en skikkelig rengjøring av grillen to ganger i året, vil levetiden på grillen forlenges totalt sett. Husk også at i marinader og krydder er det mye salt og syre som er med på å tære på brennerne og grillrister, samt andre utsatte deler i grillen, sa Rusthen.

Les også: Her er sesongens beste grillmat

- I høysesongen får vi nesten daglig inn ordrer på reservedeler. I hovedsak er det grillrister og brennere det går mest av. Men vi ser også at det går en del flametamers1), fortalte Rusthen.

Hos Weber går det mest i tennere, grillrister og flavorizere1).

Dersom du har en grill som trenger en ny del for å komme i topp stand igjen, kan du forhøre deg med forhandler der du bor, eller sjekke om produsenten har nettbestilling av reservedeler. Landmann har en nettbutikk hvor du kan bestille reservedeler, og hos Weber kan du som nevnt bestille reservedeler via kundeservice.

1)Flavorizere og flametamers er metalldeler som ligger over brennerne, altså mellom brenneren og grillristen.

Artikkelen har vært publisert tidligere. Sist oppdatert 23.5.2017

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer