Sprø svor:

Slik blir julematen helt perfekt

Ribbe eller pinnekjøtt? Det er det store spørsmålet hvert år. Her får du vite hvem som spiser hva og hvordan du tilbereder julematen perfekt.

FØLG NØYE MED: Svineribba er norges mest populære julemat. MatPrat-kokk Cecilie Maske forteller deg hvordan du får svoren ekstra sprø. Foto: matprat.no
FØLG NØYE MED: Svineribba er norges mest populære julemat. MatPrat-kokk Cecilie Maske forteller deg hvordan du får svoren ekstra sprø. Foto: matprat.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

"Spiser dere ribbe eller pinnekjøtt på julaften?" er et spørsmål som går igjen år etter år. Vi liker å holde på tradisjonene våre og er ofte sterke forkjempere for våre egne favorittretter. Men hva spiser egentlig nordmenn til jul?

MatPrat har i samarbeid med YouGov gjennomført en undersøkelse med 2003 respondenter Norge rundt, der matvanene deres i jula var temaet.

Ikke helt overraskende er det svineribbe og pinnekjøtt som troner på topp i år, som vanlig.

– Juletallene er ganske stabile i år også, og julemiddagen er fortsatt sterkt preget av tradisjoner. Ribbe og pinnekjøtt er fremdeles på de aller flestes menyer på selve julemiddagen, med ribbe på førsteplass og pinnekjøtt som en god nummer to, mens kalkunen tar tredjeplassen, forteller analyseansvarlig i MatPrat, Gunnar Thoen til DinSide.

Ser man på det demografiske, er det en splittelse mellom øst- og vestlandet når det kommer til julematen.

I Oslo (39 %), Innlandet og Viken (57 %), Agder og Sør-Østlandet (47 %), Trøndelag og Nord-Norge (57 %) er det svineribbe som ligger øverst.

Men på Vestlandet spiser hele 68 prosent pinnekjøtt til julaften.

HJEMMELAGET: Julebrusen eller julesaften kan enkelt lages hjemme! Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Den perfekte ribba

MatPrat-kokk Cecilie Maske forteller til DinSide hvordan man får laget den aller beste ribba.

– For å lykkes med en perfekt ribbe med sprø svor, bør du ta noen valg allerede i butikken. Det er nødvendig med litt fett på ribba for at temperaturen i fettet skal bli høy nok til at svoren blir sprø, så velg en ribbe som ikke er for mager, forteller MatPrat-kokk Cecilie Maske.

Det finnes mange oppskrifter og tips for å steke den perfekte juleribba, og Maske har noen ekstra tips for et godt resultat:

Før du salter og krydrer ribba, ruter du den skikkelig helt gjennom svoren. Og krydringen bør du gjøre 2-3 døgn før den skal stekes – altså allerede 21. eller 22. desember.

Hun forteller videre at når du skal steke ribba på julaften, er det viktig at du legger en liten asjett eller noe liknende midt under ribba, slik at fettet kan renne av. Så må ribba dampe på høy varme under folie i en time, før du tar av folien, senker varmen i ovnen litt og setter ribba tilbake i ovnen.

Og her er det faktisk en del ulike fremgangsmåter ute og går. For mange anbefaler å dampe ribba med svoren ned, før du snur ribba og steker videre. Men det er helt unødvendig, mener Maske:

Vi i MatPrat anbefaler at du damper ribba med svoren opp. Da slipper du å plundre med å snu det store, brennvarme kjøttstykket underveis i prosessen. Da kan det fort skje uhell. Resultatet blir like bra, og risikoen for alvorlige brannskader og ribbesøl på finstasen reduseres, sier Maske.

Og når det begynner å lukte jul i huset og ribba begynner å bli ferdig, har ofte svoren blitt sprø og lekker av seg selv. Men om den mangler den siste finishen for å bli helt perfekt, er trikset veldig enkelt:

- Da guffer du opp grillelementet på stekeovnen, tar med deg stolen bort til stekeovnsdøra og følger godt med, for her er det bare minutter å snakke om før svoren popper og det perfekte resultatet åpenbarer seg, sier Maske.

Ikke la noen forstyrre deg, perfekt svor trenger fullt fokus!

– Så er det én siste ting du må huske før julefreden virkelig kan senke seg, og det er å la ribba hvile i minst 20 minutter, gjerne lenger. På den måten vil kjøttet bli akkurat så saftig som det skal være.

Foto: matprat.no
Foto: matprat.no Vis mer

Nøkkelen til et saftig pinnekjøtt

– For å få et saftig pinnekjøtt, er det viktig å vanne det ut lenge nok, mener Maske.

Hun bruker huskeregelen 30 – 3, og det betyr at du skal vanne det ut i 30 timer, og dampe det i 3 timer.

Hun legger til at det her er mange ulike meninger, og mange bruker kortere tid på utvanningen.

– Dette har jo også med vaner og lokal tradisjon å gjøre. På vestlandet liker de det ofte pinnekjøttet saltere enn på østlandet. Men utvanningen bidrar også til å gjøre kjøttet mørt, så vi anbefaler faktisk opptil 30 timer.

Når du skal dampe pinnekjøttet, kan du bruke bjørkepinner, men det er ikke nødvendig, mener Maske:

– Hovedsaken er at kjøttet kommer opp fra væsken på bunnen, slik at det blir dampet og ikke kokt. Du kan bruke pinner eller en vanlig damprist, eller hvis du vil gjøre litt ekstra ut av det, kan du bruke poteter som du legger nederst i gryta, og damper kjøttet oppå.

Hun forteller at man også kan bytte ut vannet med for eksempel appelsinjuice, eplemost, øl eller hvitvin. Da får man en friskhet i kraften og en litt annen smak på kjøttet. Har man i litt urter som timian og rosmarin, vil det også gi en veldig god smak.

Når kjøttet slipper beinet etter ca. 3 timer, er det ferdig. Og da kan det serveres rett fra gryta, eller du kan gjøre en liten vri på det helt til slutt:

– Mange liker å gi kjøttet en liten omgang under grillelementet i ovnen helt til slutt, da blir det litt sprøtt helt ytterst. Et lite tips her, er å strø på litt sukker først, så får du en deilig karamellisert overflate på det salte kjøttet. Salt og søtt – helt perfekt!

Foto: Magdalena Kucova / Shutterstock / NTB
Foto: Magdalena Kucova / Shutterstock / NTB Vis mer

Dessertfavorittene

Blant dessertfavorittene så er det riskrem som topper lista. Videre nedover er det multekrem, karamellpudding, is og fruktsalat som er nordmenns søte favoritt etter en god julemiddag.

Når det kommer til julekaker er kransekaken på topp.

– Kransekaken troner øverst på julekakelisten. Favorittkakene våre til jul har vært ganske stabile de siste årene, men i år ser vi at pepperkakene har passert de tradisjonelle krumkakene, samtidig som Sarah Bernhardt har styrket sin posisjon som julekake ved å komme inn blant de 7 slagene, sier Torunn Nordbø, fagsjef for brød og korn i MatPrat.

Nyttårsfavoritten

Kalkun ligger høyt oppe alene på lista over nordmenns nyttårsfavoritt, med 34 %.

– Men én landsdel skiller seg ut, nemlig Vestlandet. Her står pinnekjøttet så sterkt som tradisjonsmat, at når det først er jul, så holder det ikke å spise det på julaften – det må serveres på nyttårsmenyen også, sier Maske og legger til:

I Vestland fylke er det hele 43 % som spiser pinnekjøtt på nyttårsaften.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer