Slik blir nye Ikea Åsane

Onsdag 2. mai åpner nye Ikea i Bergen; Norges største. Du kan ta en smugtitt i dag.

Patriotisme i praksis: Verdens beste by fortjener verdens beste Ikea. Innen onsdag skal nok den blå beskyttelsesplasten være borte fra handlevognskjulene, og parkeringsplassen er nok litt fullere. Foto: Elisabeth Dalseg
Patriotisme i praksis: Verdens beste by fortjener verdens beste Ikea. Innen onsdag skal nok den blå beskyttelsesplasten være borte fra handlevognskjulene, og parkeringsplassen er nok litt fullere. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Bergen): Den svenske møbelkjeden har tenkt stort når de skulle bygge nytt i Bergen. Onsdag morgen står 38.000 kvadratmeter med møbler klare for interiørinteresserte vestlendinger. Dette er tre ganger større enn det gamle varehuset som var på 13.000 kvadratmeter.

Og som om ikke dette var stort nok: En tur i varehuset er nesten som trening å regne: I alle fall om du er litt kjapp på foten: Følger du merket løype legger du tilbake 1,6 km på en runde rundt i varehuset - og det er ikke medregnet avstikkerne du garantert kommer til å ta.

Se bilder lenger ned i artikkelen.

Les også: Nå kommer Ikea-TV-ene. Og de kommer ikke alene.

Feirer i fire dager

Varehussjef Odd Rune Bjørge er klar for storinnrykk i det nye varehuset. Foto: Elisabeth Dalseg
Varehussjef Odd Rune Bjørge er klar for storinnrykk i det nye varehuset. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer

Nøyaktig to døgn før åpningen ser det overraskende klart ut. Med unntak av noen post-it-lapper, en og annen håndverker og stengte kasser, er det eneste som vitner om at varehuset ikke er åpent at det ikke er noen kunder her. Men det skal det bli, håper varehussjef Odd Rune Bjørge.

– Det vi er aller mest spente på, er hvor mange som kommer i åpningsuken, sier Bjørge til DinSide.

Møbelkjeden har valgt å feire åpningen i Bergen i en kort uke, med ekstra gode tilbud fire dager til ende. En av grunnene til dette er at noen kvier for å dra inn på åpningsdager. De er redd for kø og kaos, ikke bare inne i varehuset, men også utenfor. Det skal de ikke måtte behøve, skal vi tro Bjørge. For han er forberedt på storinnrykk:

Vi bergensere er jo patrioter, men det er sant. Verdens beste by fortjener verdens beste Ikea. Og det har vi fått.Odd Rune Bjørge, varehussjef Ikea Åsane

– Jeg ønsker meg 15.000 hver dag, fire dager til ende. Da har vi fått besøk av en fjerdedel av Bergens befolkning!

For å holde styr på det hårete målet om besøk av 60.000 elleville bergensere har han forberedt seg grundig. I tillegg til Ikea Åsanes rundt 400 ansatte har han også hyret inn 100 Ikea-ansatte fra andre varehus til åpningsuken. Sikkerheten skal også være ivaretatt, både inne i varehuset og ute på parkeringsplassen og på veien:

– Dette vil bli en bemanning som du aldri vil se igjen på Ikea.

Vi har fått komme inn på en omvisning, og her kan du få ta en smugtitt på nye Ikea:

Splitter ny markedshall

Siw Haveland er ansvarlig for de 56 interiørene i varehuset. Her sitter hun i en 55 m2 hytte, et av de første interiørene du kommer til i det nye varehuset.  Foto: Elisabeth Dalseg
Siw Haveland er ansvarlig for de 56 interiørene i varehuset. Her sitter hun i en 55 m2 hytte, et av de første interiørene du kommer til i det nye varehuset. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer

Størrelsen på det nye varehuset er én ting. Heldigvis for bergenserne er det også gjenspeilet i vareutvalget: For det nye varehuset er et fullsortimentsvarehus med alle møbelkjedens 9.500 varer. I Norge er det bare Ikea på Sørlandet som kan skilte med det samme.

I tillegg er det nye varehuset det første i Norge og det andre i verden som får en relansering av markedshallen. Ulike utstillinger skal vise frem produkter og inspirere til kjøp, og til tross for det store arealet skal bruk av vegger og produktgrupperinger gjøre det mer oversiktlig.

– Vi har gruppert de ulike varetypene enda tydeligere, sier Bjørge. – Her skal det ikke være noen tvil om hvor du finner glass - eller gyter.

Vi er positivt overrasket. Enda bedre synes vi, er produktpresentasjonen. Nå er det lett å sammenligne for forbrukere! Ta for eksempel grytene - Ikea har en rekke ulike serier. Nå er én gryte fra hver serie stilt ut sammen, slik at du kan se på dem og måle dem mot hverandre. De ulike seriene finner du fortsatt sammen, men for sammenligningens skyld, får du nå alle ved siden av hverandre, slik at du lettere kan se og sammenligne kvaliteter, materialer, farger og egenskaper.

Dette er gjort for en rekke produktgrupper og vi gir tommelen opp. Inspirasjon er vel og bra, men en slik produktpresentasjon er rett og slett meget forbrukervennlig.

Små stasjoner der du kan se og ta på de ulike variantene innenfor hver varegruppe gjør det lettere å finne det du trenger. - Du skal ikke være i tvil om hvor du finner grytene, sier Bjørge. Foto: Elisabeth Dalseg
Små stasjoner der du kan se og ta på de ulike variantene innenfor hver varegruppe gjør det lettere å finne det du trenger. - Du skal ikke være i tvil om hvor du finner grytene, sier Bjørge. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer