Slik blir peisvinduene blanke og rene

Peisvask: Keramikkrens vs. oppvaskmiddel

Resultatet: Zaloen vasker renest og best, og gir de blankeste vinduene. Men for fastbrente flekker er keramikkrent veldig effektiv. Vinduet foran zaloflasken er vasket med Zalo, og vinduet foran MrMuscle-flasken er vasket med MrMuscle keramikkrent. Foto: Kristin Sørdal
Resultatet: Zaloen vasker renest og best, og gir de blankeste vinduene. Men for fastbrente flekker er keramikkrent veldig effektiv. Vinduet foran zaloflasken er vasket med Zalo, og vinduet foran MrMuscle-flasken er vasket med MrMuscle keramikkrent. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Uansett hvor rentbrennende peisovn du har, så blir det på et eller annet tidspunkt og i større eller mindre grad sot på peisvinduet. Hvordan kan du på enklest mulige måte få rene og pene peisvinduer?

Vi har tidligere testet ulike måter å vaske peisvinduene på: Aske, kaffe, oppvaskmiddel og ovnsrens.

For noen dager siden dumpet denne henvendelsen fra en DinSide-leser inn i innboksen vår:

    – I disse juletider hvor alt skal skinne og se rent ut tenkte jeg å dele en positiv erfaring. Jeg forsøkte med stort hell å bruke MrMuscle keramikkrens, gned på et lag med tørt papir, lot det virke i cirka fem minutter før jeg tørket det bort med papir på ny, ikke en eneste fastbrent flekk igjen å se. Samtidig skal den jo forhindre at ting brenner seg fast, så neste gang var det enda enklere å gjøre rent, skriver Henrik Luteberget til DinSide.
Vi bestemte oss for å teste!

Keramikkrens mot oppvaskmiddel

Som sagt har vi tidligere testet ulike råd og vaskemidler for å fjerne sot fra peisvinduene. Konklusjonen etter ulike tester er, at litt godt, gammeldags oppvaskmiddel fungerer best i de aller fleste tilfeller. Derfor har vi denne gang valt å teste lesertipset MrMuscle keramikkrens, mot Zalo.

Hvitmalt peis som har blitt svart på utsiden? Slik blir den pen igjen

Vi tester Zalo mot keramikkrent på peisvinduene. Foto: Kristin Sørdal
Vi tester Zalo mot keramikkrent på peisvinduene. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

Slik har vi testet

Vi har testet begge vaskemidlene på to ulike peisovner med peisglassvindu. Vi har tatt en side av glasset på hver peisovn med hvert sitt vaskemiddel, for å kunne sammenlikne. Vi har sett på hvor lett (eller vrien) jobben er, hvor lett soten lar seg fjerne, og det endelige resultatet - altså hvor rent peisvinduet blir.

Les også: Bjørkeved er ikke best! Andre tresorter gir mer varme

MrMuscle keramikkrens

Vi tar litt keramikkrens på tørkepapir og gnir det over peisvinduet slik at det dekker hele vinduet. Så lar vi det stå i cirka fem minutter, slik Luteberget anbefaler. Deretter tar vi rent tørkepapir og tørker av keramikkrensen.

Vi må gnikke endel for å få renset vekk all soten på vinduet, og for å få all keramikkrensen av vinduet.

Husk: Det er viktig å være litt nøysom med mengden keramikkrens, ellers kan det lett bli søl. Vi var litt overivrige i doseringen da vi skulle påføre rensemiddelet på en av peisovnene, med det resultatet at det ble søl både på gulv og nedover peisfoten. Selvsagt ingen krise, men kjedelig dersom du allerede har nok å drive med ...

Resultat: All soten er vekk. Men vi har sett vinduene blankere.

Zalo oppvaskmiddel

Vi har som sagt også tidligere testet oppvaskmiddel på peisvinduet og funnet det til å være en eksemplarisk måte å fjerne sot med.

Det vi i korte trekk gjør med denne metoden, er å blande litt sterkt zalovann i en bøtte, dyppe tørkepapir i såpevannet og tørke og gnikke på peisvinduet.

Det meste av soten løsner raskt og lett, og om du er forsiktig med mengden såpevann på kluten, er det minimalt med søl.

Vi opplever at peisvinduet på den ene peisovnen blir skinnende rent og blankt, raskt og enkelt. Vinduene på den andre peisovnen hadde noen vriene, fastbrente sotflekker som ikke lar seg fjerne med zalovann.

Resultat: Tar det meste og vasker skinnende rent, men tar ikke fastbrente sotflekker. Gir banke, flotte vinduer.

Ja takk, begge deler

Der sotflekkene sitter fast og ikke vil la seg rikke, går vi hardere til verks: Kanskje kan keramikkrensen ta jobben der oppvaskmiddelet har trøbbel? Vi legger litt keramikkrens på de gjenværende flekkene, lar det virke i fem minutter, og går på med tørkepapir.

Og ja, det virker! Keramikkrensen tar glatt de fastbrente flekkene som oppvaskmiddelet ikke greier av med.

For sammenlikningens skyld legger vi også litt ufortynnet Zalo på noe av det fastbrente området, for å se om det kanskje kan løsne flekkene, men dette virker ikke. Det må keramikkrens til for å ta de mest standhaftige flekkene.

Konklusjon

Konklusjonen vår er todelt: Har du lett sotede vinduer, er oppvaskmiddel det beste. Det er enkelt, det er billig, og det er fort gjort - og helt uten søl om du er litt nøysom med såpevannet.

Har du derimot standhaftige, fastbrente sotflekker, kan keramikkrensen hjelpe deg til å fjerne disse.

Men det er stor forskjell på hvor rene og blanke peisvinduene blir med de to ulike vaskemidlene, det synes godt når du setter dem opp mot hverandre. Zalo gir det reneste sluttresultatet.

Det beste vaskeresultatet får du med oppvaskmiddel, men ha keramikkrens i bakhånd for fastbrente flekker. Oppvaskmiddelet gir de reneste og blankeste vinduene.

Tips: Det er lurt å ta på seg engangshansker når du skal vaske peisvinduene, så slipper du svarte render rundt neglene og på hendene.

Vi har tidligere testet disse vaskemidlene:
Duell 1: Aske versus oppvaskmiddel
Duell 2: Kaffe mot ovnsrens

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer