Philips OLED 55POS9002 og LED 7502 lansert

Slik blir Philips nye toppmodeller i 2017

Gjør to svært synlige endringer på OLED-flaggskipet, men til gjengjeld kan det holde prisen nede.

REFLEKSJONER: En herlig innsynsvinkel, men hva med refleksjonene? Skjermen på 55POS9002 er speilblank. Foto: Gaute Beckett Holmslet
REFLEKSJONER: En herlig innsynsvinkel, men hva med refleksjonene? Skjermen på 55POS9002 er speilblank. Foto: Gaute Beckett Holmslet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Madrid: Mandag viste TP Vision (Philips) fram sine nye tilskudd til TV-markedet i 2017. Ett av dem var etterfølgeren til OLED-TVen 901F, som de lanserte i fjor høst. Denne skal fortsatt holdes på markedet i 2017, som et alternativ til nye 9002.

I tillegg viste de fram 7502, som blir flaggskipet i 7000-serien, og 6482 – flaggskipet i 6400-serien.

Og selskapet er ikke alene om å satse på OLED: Nå har alle de store TV-produsentene OLED-modeller i sin portefølje, med unntak av Samsung.

For det norske markedet er det kanskje 9002 og 7502 som er mest interessante, så her er det du trenger å vite om dem. Vi har også tatt med litt annen informasjon som vi plukket opp i løpet av pressekonferansen.

NYTT STATIV: Borte er beina, på 9002 er det stativ som gjelder. Foto: Gaute Beckett Holmslet
NYTT STATIV: Borte er beina, på 9002 er det stativ som gjelder. Foto: Gaute Beckett Holmslet Vis mer

To synlige endringer

Det første vi la merke til da vi fikk se den nye OLED-modellen, var stativet. Beina fra 901F er nemlig borte vekk, og erstattet med det de kaller et «krybbestativ».

Det ser faktisk ganske så lekkert ut, og rent praktisk er det sikkert ikke dumt å fordele vekten på et helt stativ, fremfor fire relativt spisse punkter.

Det andre vi så, var at den integrerte lydplanken fra 901F var tatt bort. Som nevnt skal 901F og 9002 sameksistere på markedet i 2017, og denne designdetaljen er én av tingene som skal skille de to fra hverandre.

Ifølge representanter fra selskapet er dette også et eksempel på «nedspekking» av TVen, slik at kostnadene kan holdes nede.

Om dette betyr at de har klart å gjøre den billigere (901F kunne kjøpes for 34.990 kroner da den kom) eller om det var det som skulle til for å klare å holde samme prisnivået, fikk vi ikke vite.

TP Vision er foreløpig ikke klare til å komme med noen priser, men vi fikk i alle fall vite at 9002 er planlagt til Norge i løpet av de første sommermånedene. Tør vi gjette på en startpris rundt 30.000 kroner?

Endringer i bildebehandling

En annen detalj som skiller de to toppmodellene fra hverandre, er bildebehandlingen. Bak skjermen på 901F sitter det tre chipper som til sammen utgjør bildebehandlingen «Perfect Pixel Ultra HD Engine».

Bak skjermen på nye 9002 sitter det kun én chip – P5. Den skal nå utføre alle oppgavene de tre chippene i den gamle bildebehandleren utførte, og i riktig rekkefølge. Først forbedres kildematerialet, deretter skarpheten, så fargen, kontrasten og til slutt bevegelsene.

TRE I ÉN: Den nye P5-chippen løser oppgaven som før krevde tre chipper. Den gjør også oppgavene i en fastsatt rekkefølge. Foto: Gaute Beckett Holmslet
TRE I ÉN: Den nye P5-chippen løser oppgaven som før krevde tre chipper. Den gjør også oppgavene i en fastsatt rekkefølge. Foto: Gaute Beckett Holmslet Vis mer

– Før gjorde de oppgavene hver for seg, noe som ga noen utfordringer. Dersom kildematerialet var dårlig og hadde småstøy i bildet, ville bildebehandlingen skarpet opp småstøyen, noe som kunne gjøre den mer synlig, forteller Danny Tack, strategisjef i TP Vision.

Nå er altså kildematerialet det første som forbedres, slik at alle de andre forbedringene gjøres på et best mulig grunnlag.

Med den nye P5-chippen mener Tack at bildebehandlingen gir opptil 50 prosent bedre bildekvalitet målt opp mot forgjengeren.

Lekker skjerm

Resultatet er det vanskelig å si noe på. Fra sammenligningene Philips viste oss var det lett å se forskjell, så blir det spennende å se om P5 er like god i praksis som produsenten hevder.

Selve panelet er foreløpig det samme som er montert i 901F, men Philips åpnet for at det kunne komme noen endringer her. Den endelige versjonen som når markedet til sommeren kan komme til å leveres med nyeste generasjon OLED-panel.

Om dette er litt mattere er det nok ingen som feller noen tårer, for slik 9002 fremstod i Madrid var den nærmest som et speil å regne. Men så er det heller ikke i opplyste rom OLED får briljere.

TYNN: Både 55POS9002 og 7502 har en tynn profil. Helt til du kommer til boksen med all innmaten vel å merke ... Foto: Gaute Beckett Holmslet
TYNN: Både 55POS9002 og 7502 har en tynn profil. Helt til du kommer til boksen med all innmaten vel å merke ... Foto: Gaute Beckett Holmslet Vis mer

7502 til våren

Men 9002 var ikke den eneste skjermen som imponerte oss. Den nye toppmodellen i 7000-serien, 7502, stod ikke så alt for mye tilbake for OLED-skjermen.

Det er klart, selv med mikrodimming klarer den ikke bli like svart som OLED, men til å være en LED-skjerm så den ganske så lekker ut.

7502 har også fått den nye P5-chippen, så her bør vi se en forbedring fra fjorårets toppmodell i samme serie.

7502 kommer til å være klar for markedet litt tidligere enn OLED-storebroren, og er forventet klar for bestilling i Norge i løpet av mai måned. Prismessig vil vi anta at den havner på like under 20.000 kroner.

Tresidig Ambilight

De nye TVene kommer selvfølgelig med funksjonen Philips er alene om: Ambilight. De to toppmodellene nevnt over kommer med tresidig belysning, men etter hvert som vi kommer nedover i rekkene dukker det også opp noen TVer med tosidig.

Ifølge Phillipsrepresentanter vi snakket med, kommer det ingen modeller med firesidig Ambilight i 2017. Om det betyr at de har lagt dette på hylla permanent ville de ikke bekrefte.

De åpnet likevel for at de kunne komme til å lansere en TV med Ambilux, som vi husker fra 8901, i andre halvdel av 2017. Dette kan bety at 8000-serien også får et nytt medlem i løpet av året.

Oppdatering på vei

I samme slangen kan vi også ta med oss noen smånyheter som vi plukket opp i løpet av dagene i Madrid.

* Ikke alle 2016-modellene fra Philips har fått Android 6.0 Marshmallow ennå. De resterende modellene vil få denne oppdateringen i løpet av de neste ukene, fortalte Pjotr Herod, som jobber med Smart-TV hos Philips.

* Philips kaster seg også på Quantum Dot-kjøret, men har ikke klar noen modeller ennå. Det er mulig de vil ha en modell klar til lansering til høsten.

* De leker seg for tiden med samspill mellom hjemmesentraler som Google Home og Amazon Echo, Philips Hue og Philips TV-modeller. Vi fikk en liten demonstrasjon, men Philips understreker at dette bare er på konseptstadiet. Det så likevel ganske bra ut, om du er komfortabel med å snakke til en boks i stua.

LES OGSÅ:
LG lanserer OLED-TV som er 2,57 millimeter tykk!
Panasonic mener de har løst lydproblemet på sin nye OLED-TV

Reiseomkostningene til denne reportasjen er dekket av TP Vision. Les mer her

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer