Når tøyet ikke blir tørt

Slik blir tørketrommelen mer effektiv

Er plaggene fremdeles våte etter en hel runde i tørketrommelen? Da er det særlig tre ting du bør sjekke.

TØRKETROMMEL: Opplever du at klærne enda er fuktige selv om tørketrommelen har stått på det mest effektive «ekstra tørt» - programmet? Video: Bjørn Eirik Loftås. Klipp: Tobias Fjeldvang Vis mer
Publisert

Opplever du at klærne fortsatt er fuktige selv om tørketrommelen har stått på det mest effektive «ekstra tørt» - programmet?

Hvis trommelen har gitt signal om at den er ferdig med tørkerunden, mens plaggene likevel er våte, er trommelen ødelagt, tenker du kanskje.

Men det er ikke sikkert at tørketrommelen synger på siste vers - problemet kan skyldes flere faktorer som du enkelt kan fikse opp i selv.

Plassert i et lite rom?

- At trommelen signaliserer at den er ferdig før plaggene er tørre, skyldes at sensorene som ligger rett under døråpningen i front, stopper tørkingen. Det kan skje om sensorene har blitt dekket til av skitt eller skyllemiddelrester, noe som gjør at de mister sin følsomhet og stopper tørkeprosessen før den er ferdig, forklarer Leif Eliassen Neksum, markedssjef hos Electrolux Norge.

En annen årsak kan helt enkelt være at tørketrommelen er plassert på et for lite bad eller vaskerom.

- Vanlige kondenstørketromler avgir mye varme, og rommet bør derfor være godt ventilert. Imidlertid står ofte tørketromler inne på små bad med dårlig ventilering. Da greier ikke tørketromler å tørke tøyet helt tørt siden de hele tiden gjenbruker den varme og fuktige luften i rommet – og dermed ikke blir kvitt fuktigheten, sier Neksum videre.

Riktig sortering av plagg

For å oppnå optimale tørkeresultater er det også flere andre faktorer som spiller inn, forteller Kristine Maudal, markedssjef hos BSH Husholdningsapparater AS.

SORTERING: Et tips er å ikke tørke store plagg sammen med små plagg, da kan du oppleve at de store plaggene fremdeles er fuktige etter en runde i tørketrommelen. Foto: Linn Merete Rognø.
SORTERING: Et tips er å ikke tørke store plagg sammen med små plagg, da kan du oppleve at de store plaggene fremdeles er fuktige etter en runde i tørketrommelen. Foto: Linn Merete Rognø. Vis mer

- Det ene er at man sorterer plaggene riktig: mindre og mellomstore plagg bør tørkes i samme tørkeprosess, mens store tykke plagg bør tørkes alene i en separat tørkeprosess. Dette fordi at sensorene som kjenner på restfuktigheten under tørkeprosessen, alltid kjenner på en gjennomsnitts-restfuktighet i den totale tøymengden som tørkes, forklarer Maudal.

- Ved å da blande inn store tykke plagg med mindre plagg, så kan de tykkeste plaggene fortsatt være litt fuktige, legger hun til.

En annen ting du bør tenke på er at du ikke overskrider maks kapasitet for valgt program, og passe på at du velger riktig tørkeprogram til type tekstil, understreker Maudal videre.

Noen typer tøy kan også være mer utfordrende å få skikkelig tørt, ifølge Neksum. Et eksempel er dunjakker som kan bli varme på utsiden, men forbli fuktige på innsiden.

- Utfordringen her ligger i at sensorene i maskinen kun kjenner utsiden, og da stopper tørkingen når riktig nivå, for eksempel skaptørt, er oppnådd. Da må du i tillegg kjøre en tidstørking for å overstyre sensorene. Eller kjøpe en ny maskin som har en 3D-sensor som måler fuktigheten inni jakken og som fortsetter å tørke til den er helt tørr, tipser Neksum.

Dette kan du gjøre

Fukt-problemet oppstår som regel med kondenstromler, spesielt dersom de er plassert i små rom, ifølge Neksum.

- En mulighet da er å sette opp døren til badet eller vaskerommet, men da kan man kanskje få problemer med fukt i andre deler av hjemmet.

Eventuelt kan du flytte tørketrommelen til et større rom hvor det passer at den står plassert.

- Men har du anledning, vil jeg anbefale å bytte ut kondenstrommelen med en varmepumpetrommel – den avgir mye mindre varme ut i rommet og tørker derfor bedre i små rom, i tillegg til at den bruker veldig lite strøm, sier Neksum.

Men dersom du ikke har mulighet til å kjøpe en ny tørketrommel, hva kan du i stedet gjøre?

Neksum anbefaler at du vasker tørketrommelens sensorer, for eksempel med noen dråper eddik i vannet. Sensorene bør rengjøres jevnlig.

- Du bør også sjekke lofilteret regelmessig. Det er viktig å fjerne lo fra filteret for å få en bedre luftgjennomstrømning, understreker han.

I tillegg til regelmessig rengjøring av lofilteret i døren, bør også kondensatoren rengjøres jevnlig, råder Maudal.

- Dette er det ikke alle som kjenner til, men vi anbefaler at denne skylles etter hver 60. driftstime. Det er viktig både for å opprettholde effektiviteten til tørketrommelen og bidrar til mindre energiforbruk. Det finnes modeller med både selvrensende kondensator og selvrensende lofilter på markedet i dag, som gjør det enda enklere for forbrukeren, forteller hun.

Men av og til kan varmt tøy helt enkelt føles fuktigere enn det det faktisk er:

- Er tøyet litt fuktig når det fortsatt er varmt, så er det mange ganger tilstrekkelig å legge tøyet utover og la det avkjøle, tipser Maudal.

Som med alle andre hvitevarer, er det viktig at du passer på å vedlikeholde tørketrommelen slik det står beskrevet i bruksanvisningen for at tørketrommelen kan opprette sin effektivitet, råder Maudal.

- I bruksanvisningen står det hva du bør gjøre hvis du opplever at tekstilene fortsatt er fuktige etter endt tørkeprosess, forteller hun.

Maudal legger samtidig til:

- Dersom ikke noe av dette hjelper, bør du kontakte produsentens kundeservice for sjekk av trommelen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer