Slik bør du lagre gassflaska om vinteren

-Lagre den utendørs og med koblingen på, anbefaler eksperten. Hus kan lette fra grunnmuren, ved eksplosjon.

PROPAN: Grillsesongen er over. Propangass er veldig brennbart, men er ufarlig om den lagres riktig. Video:  Nedre Romerike brann- og redningsvesen Vis mer
Publisert

Grillsesongen er sørgelig på hell for de fleste av oss, selv om de mest ihuga grillerne ikke setter grillen på vinterdvale bare på grunn av at termometeret synker litt.

Men, hvordan oppbevarer du grillen (etter at du ikke har renset den før vinterlagring) og, ikke minst, gassflaska til grillen når sesongen avsluttes?

I videoen ovenfor kan du se fungerende avdelingsleder på forebyggende avdeling ved Nedre Romerike brann- og redningsvesen IKS, Tor-Åsmund Hovda, forklare hvordan du kan lagre gassflaska til grillen om vinteren.

Unngå loft og kjeller

Som Hovda forklarer i videoen, er det mange steder du kan oppbevare gassflaska om vinteren eller når du ikke bruker den, men det er to steder du absolutt ikke skal oppbevare den: På loftet og i kjelleren.

- Propanflasker skal alltid lagres stående og aldri i kjeller, sier Ann Christin Olsen-Haines, fungerende avdelingsdirektør i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), til Dinside.

Gassflasker skal heller ikke oppbevares på loftet, hvor det ofte er vanskelig å komme til.

Selv om du selvsagt kan lagre propanflaska for eksempel i garasjen eller i boden, presiserer hun at propanflasker anbefales å lagres utendørs.

- Propan er tyngre enn luft og en lekkasje vil legge seg nede på gulvet og eventuelt i kjeller. Her vil panelovner eller andre elektriske apparater kunne antenne gassen og gi en kraftig eksplosjon. Lagring av propanflasker anbefales derfor å oppbevares utendørs, uttaler Olsen-Haines.

- Behold koblingen på

Ifølge DSB, tåler gassflaskene fint å lagres utendørs.

- Propanflasker skal tåle utendørs oppbevaring, men sterkt sollys vil tørke ut pakningen og gi sprø og tørr pakning, som igjen kan gi lekkasje, sier Olsen-Haines.

Hun understreker at det er viktig å ha beskyttelseshetta over koblingen, også for å hindre skitt, is og snø å legge seg på koblingen.

Du kan også med fordel beholde koblingen til gasslangen på, ifølge Olsen-Haines.

BEHOLD DEN PÅ: Ved å beholde regulatoren på flaska også gjennom vinteren, beskytter du den mot skitt og snø - og du unngår unødig slitasje. Foto: Kristin Sørdal
BEHOLD DEN PÅ: Ved å beholde regulatoren på flaska også gjennom vinteren, beskytter du den mot skitt og snø - og du unngår unødig slitasje. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

- Koblingen, eller regulatoren, på toppen av flaska kan bli slitt i låsekulene dersom den kobles til og fra ofte. En liten lekkasje utendørs vil ikke kunne antennes, og det er derfor ikke noe problem å la regulatoren stå på selv om det kan oppstå lekkasjer noe lettere enn om den fjernes, sier hun til Dinside.

Du må imidlertid være oppmerksom på at eventuelle nysgjerrige barn vil kunne komme til å skru på gassen uten å mene det, om de uheldigvis skulle skru på bryterne på grillen, dersom regulatoren står påkoblet.

Blåste ut veggene

Det skal ikke mer enn en liten gnist til for å tenne på propangassen fra gassflasker til grill og andre typer husholdningsbruk, ved en lekkasje. Eksplosjonen kan, ifølge Sikkerhverdag.no, få et helt hus til å lette fra grunnmuren.

DSB forteller til Dinside at de ikke har full oversikt over eventuelle ulykker som følge av feil lagring av propanflasker, men at de er kjent med noen lekkasjer som kan ha ført til lekkasje og eksplosjon.

- Lekkasjene kan i mange tilfeller like gjerne ha kommet av feil montering eller påsetting, feil på regulator, urenheter eller tørr og sprukken pakning, påpeker Olsen-Haines.

Én av ulykkene DSB kjenner til er fra 2013, da veggene i en boligblokk i Trondheim ble blåst ut i en stor gasseksplosjon. Eksplosjonen kom etter at kjellerrommet eller oppgangen var blitt fylt med gass, som ifølge denne artikkelen fra NRK, skyldtes en propanflaske.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer