Vask og lagring av dyne

Slik bør du lagre og vedlikeholde dyna di

Pass opp for fukt, sol og kompresjonsposer!

IKKE GJØR DENNE DYNE-TABBEN: Ekspertene råder deg blant annet til å holde dundyna unna sola: Den skal ikke skal luftes i direkte sollys. Dette kan ødelegge dunets naturlige lanolinlag slik at dynen mister spenst. Foto: Kristin Sørdal
IKKE GJØR DENNE DYNE-TABBEN: Ekspertene råder deg blant annet til å holde dundyna unna sola: Den skal ikke skal luftes i direkte sollys. Dette kan ødelegge dunets naturlige lanolinlag slik at dynen mister spenst. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert

Hva gjør du med dyna før du bytter fra sommerdyen til vinterdyne eller omvendt? Det er ikke nødvendigvis smart å velge plassbesparende løsninger for lagring, ifølge dyneeksperter.

Feilaktig lagring av dynen kan forringe dynas levetid.

Pass på ved bruk av kompresjonsposer

For mange er plass et evig dilemma, og det å finne plass til lagring av en storfamilies vinterdyner, er ikke alltid like lett.

Det finnes kompresjonsposer for oppbevaring av større ting, hvor du suger ut luft av posen og objektene - og dermed blir tekstilene mindre plasskrevende.

Dette kan være smart - men når det kommer til dyneoppbevaring, er det ikke så veldig smart å benytte seg av dette.

HER MÅ DU PASSE PÅ: Noen forhandlere sier dette kan forringe levetiden på produktene. Men uansett hva du gjør: Dynene må være helt tørre dersom du skal benytte en kompresjonspose - hvis ikke, kan det føre til mugg og vekst av midd.  Foto: KRISTIN SØRDAL
HER MÅ DU PASSE PÅ: Noen forhandlere sier dette kan forringe levetiden på produktene. Men uansett hva du gjør: Dynene må være helt tørre dersom du skal benytte en kompresjonspose - hvis ikke, kan det føre til mugg og vekst av midd. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer

- Dyner og puter har generelt ikke godt av å bli komprimert, eller vakuumpakket, da både dun og fiber mister noe av sin gjenreisningsevne, hvis de er komprimert over lengre tid, har Søren Nissen, innkjøpssjef i Jysk Nordic, sagt til Dinside.

Venche Anita Lidahl, markedssjef i Jysk Norge, fortalte samtidig at de anbefaler å oppbevare dynene i de dyneveskene de selges i, eller tilsvarende vesker som ikke er fullstendig tette - men som puster.

- En kompresjonspose vil for eksempel være helt tett og slipper ikke ut eventuell fuktighet som er igjen i dynen når den blir pakket bort. Det kan da oppstå mugg i dynen, fortalte Lidahl.

Også May Anita Raustein Berg, produktsjef hos Mascot Høie AS, anbefalte tekstilposer, eller også en pappeske - som tillater at dyna får puste og ikke mugner. Det aller beste er ifølge henne, å henge opp dynene, om du har plass til det.

Og hun understreket at dersom man skal bruke en kompresjonspose, så er det spesielt viktig at produktene er helt tørre.

- Dun har en unik evne til å gjenvinne sin spenst etter å ha vært komprimert. Dersom dundynen blir liggende vakumpakket over flere år så vil nok noe spenst, volum og isolasjonsevne forringes, fortalte May Anita Raustein Berg, produktsjef hos Mascot Høie AS, til Dinside .

Formering under lagring?

Ifølge forhandlerne bør du generelt sett vaske dynen din to ganger om året, og dette bør du gjøre før du legger den bort - for å forhindre at husstøvmidd formerer seg i dyna.

- Før man legger bort en dyne for sesongen så bør den vaskes, for i løpet av natten svetter vi cirka 3-5 dl fuktighet. Denne fuktigheten kan være en blanding av salter, svette, hudproduktert eller andre kroppsvæsker, og dette danner grobunn for at midd og muggsopp trives i sengetøy, madrasser, dyner og puter, sa Raustein Berg, og forklarte at hudavfall og mugg er mat til midden.

Her er det ingen forskjell på fiber - eller dundyner.

Raustein Berg fortalte også at isoleringsevnen på dyna også forringes dersom du pakker bort en fuktig dyne - fordi det er den stillestående luften som dunet og fiberen «fanger», som isolerer.

Vask og tørk

Og husk å bruke riktig vaskemiddel, når du skal vaske dundyna. Du kan ikke bruke vanlig vaskemiddel.

- Vasker du en dundyne med vanlig vaskemiddel vil dette fjerne det naturlige fettlaget i dunet, noe som resulterer i en flat dyne som mister sin isolasjonsevne. Bruk et enzymfritt spesialvaskemiddel som fås kjøpt hos forhandler ved vasking av dunprodukter, sa Lidahl til Dinside.

Raustein Berg anbefalte Milo eller annet vaskemiddel uten enzymer, for vask av dundyner eller -puter. Men fiberdyner kan ifølge henne, vaskes i vanlig vaskemiddel.

- Bruk kun 2/3 dosering vaskemiddel slik at du er sikker på at alt pulver er vasket godt ut og ikke ligger igjen i fyllet og klumper det sammen, sa hun.

Du må imidlertid passe på at dyna er skikkelig tørr, før du pakker den vekk eller tar den i bruk igjen.

- Dersom man pakker bort dyna uten å vaske den, eller mens den ennå er litt fuktig – kan forekomsten av bakterier og muggsopp øke og dyna kan i verste fall «slå seg» eller mugle. Dette gjelder spesielt for dundyner, da dunet trekker til seg store mengder med fuktighet og da trenger lengre tid for å transportere bort fuktigheten i forhold til fiberdynen. Det er derfor også viktig at dynen blir helt tørr etter vask – før den pakkes bort, oppfordret Raustein Berg.

Pass på sola!

Både fiber - og dundyner og puter bør luftes ofte, og da best i tørr luft.

Og så er det én ting du bør passe på, når det gjelder dundyner:

- Om du har en dundyne eller -pute må du huske at den ikke skal luftes i direkte sollys. Dette kan ødelegge dunets naturlige lanolinlag slik at dynen mister spenst, sa Lidahl til Dinside.

Raustein Berg er ikke fullt så kategorisk. Hun advarer også mot sollys på dunproduktene, men åpner for noe lufting under solstrålene.

- Når det gjelder sollys – så skal ikke dundyner henge for lenge slik at varmen tørker ut det naturlige fettlaget som gjør dunet mykt og fjærene spenstige. Men å la dynen ligge i solen for å lufte seg en stund, eller til den akkurat har tørket - går helt fint, sa Raustein Berg til Dinside.

Det kan ødelegge dyna

Hvordan du oppbevarer dyner og puter, vil også ha en innvirkning på forventet levetid.

- Fukt og overdreven komprimering vil minske dynens levetid. I verste fall, helt ødelegge den. Og dun mister deres bæreevne, hvis de ikke opbevares tørt, eller de utsettes for overdreven komprimering, fortalte Nissen til Dinside.

Og fikk du ikke vasket sommerdyna før du pakket den vekk nå i høst, bør du starte med å vaske den, før du tar den i bruk.

Deler av artikkelen har vært publisert på Dinside også tidligere.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer