Slik bør du oppbevare agurken

Du bestemmer selv, men følger du disse retningslinjene, holder den seg frisk lenger.

Det er mange som er klar over at tomater kan fremskynde modnings- og eventuelt forråtningsprosessen til andre frukter og grønnsaker. Ifølge Henrik Svee har agurken en lignende effekt på tomater.  Foto: Per Ervland
Det er mange som er klar over at tomater kan fremskynde modnings- og eventuelt forråtningsprosessen til andre frukter og grønnsaker. Ifølge Henrik Svee har agurken en lignende effekt på tomater. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Så du trodde agurksakenes tid var forbi? Sommeren er ikke over ennå, så vi smeller til med en du forhåpentligvis kan ha litt nytte av. For visste du at du ikke bør ha agurken i kjøleskapet? For agurken kan fort få frostskader og mister smaken om den ligger for kaldt.

– Agurken holder seg best om du oppbevarer den i mellom 10 og 14 grader, sier Henrik Svee, leder for ferskvareavdelingen på Ultra på Brynsenteret i Oslo til DinSide.

Dette kan imidlertid by på problemer for de aller fleste. For hvor har man 10 til 14 grader? Kjøleskapet er for kaldt, og benken blir for varmt. Ifølge Svee er det bedre å legge agurken på benken enn i kjøleskapet for smakens skyld om du har den lenge, med mindre du er glad i kald agurk. Har du en plass i vinduskarmen, kan dette egne seg - med mindre du har solen rett inn på kjøkkenet.

Har du et kjølerom, eller et kjøleskap med en egen sone eller skuff som er litt varmere enn kjøleskapets 0-4 grader, er dette også ideelt.

– Det er selvfølgelig ikke feil å la agurken ligge i kjøleskapet, men den holder seg lengst og bevarer smaken best om du oppbevarer den mellom 10 og 14 grader, sier Svee.

Her er en full liste: Slik oppbevarer du frukt, bær og grønnsaker

Ikke legg dem sammen med tomater

Nei, ikke slik: Agurken senker tomatens holdbarhet og tomaten har samme effekt på paprikaen ... Foto: PantherMedia / Miroslawa Drozdow
Nei, ikke slik: Agurken senker tomatens holdbarhet og tomaten har samme effekt på paprikaen ... Foto: PantherMedia / Miroslawa Drozdow Vis mer


Du har kanskje hørt at tomater ikke bør ligge sammen med enkelte frukt- og grønnsaker, fordi tomaten inneholder et stoff som fremskynder modningsprosessen hos disse. Dette gjelder blant annet ananas og avocado. Når det kommer til agurk og tomat er imidlertid effekten motsatt: Agurken fremskynder tomatenes modningsprosess, og tomatene blir fortere dårlige.

Du kan imidlertid bruke dette til din fordel: For er tomatene akkurat litt lite modne, kan de kanskje ha nytte og glede av en natt på benken sammen med en agurk. Eller avocadoen kan hurtigmodnes i en lukket plastpose sammen med tomater.

Agurken tar også lett til seg aroma fra andre grønnsaker og frukter. Spesielt sitrusfrukt som sitron og lime, ifølge Svee. Ligger agurken lenge ved siden av en sitron, vil den altså ta til seg litt av sitrussmaken.

Er agurken bitter? Kast den, for å unngå matforgiftning

Nei, du trenger ikke vaske den

Er du blant dem som vasker det av agurken som er pakket ut av plastikken? Det skal heller ikke være nødvendig, ifølge Svee.

– Agurkene er vasket, og så pakket tett i plast, så det skal ikke kunne komme noen bakterier inn. Men pakker du den ut, og lar den ligge uten plast på i kjøleskapet, bør du vaske den før du bruker den.

Svees råd er å la plasten være på agurken til den skal brukes. Skal du ikke bruke hele, skjær av den delen du skal bruke, med plasten på - og så bør du dekke snittflaten på agurken med plastfolie når du legger den tilbake på benken - eller i grønnsaksskuffen.

Visste du at ...

Kongeplass: På Ultra på Brynsenteret selger de rundt 70.000 agurker i året. Men det er ikke likegyldig hvor de plasserer den. Er den lett synlig ved inngangen til butikken, øker salget. I forrige uke solgte de agurker for rundt 5.500 kroner. Foto: Per Ervland
Kongeplass: På Ultra på Brynsenteret selger de rundt 70.000 agurker i året. Men det er ikke likegyldig hvor de plasserer den. Er den lett synlig ved inngangen til butikken, øker salget. I forrige uke solgte de agurker for rundt 5.500 kroner. Foto: Per Ervland Vis mer


Ingen agurksak uten noen kjappe fakta. Visste du for eksempel at agurk inneholder like mye vann som havet?

  • Agurk inneholder 96-97 prosent vann, akkurat som sjøvann som inneholder 3,5 prosent salter.
  • Agurken kom til Norge i 1660, og har vært dyrket i India i over 3000 år
  • EU-regler er årsaken til at det ikke lenger er bananformede slangeagurk i butikkene. EU-regler tilsier nemlig at agurken ikke kan ha mer enn 10 mm krumning per 10 cm agurk. Dette for å lette pakking, og minimere volum, samt skader under transport.
  • Agurken er en av de aller mest solgte grønnsakene hos Ultra på Bryn. I fjor solgte de 70.000 stykker, og hittil i år, har de solgt rundt 40.000 stykker. Til sammenligning har de solgt rundt 4.500 squash og 5.000 enkeltpakkete røde paprika.
  • Vi kjøper bare én agurk. Mens salget av paprika hos Ultra hopper i været når man putter tre eller flere paprikaer i en pose, er det nesten ingen som vil ta med seg en 2-pakning med agurker hjem.
  • Agurknytt er ikke noe særnorsk fenomen. Ifølge Riksmålsordboken har begrepet tysk opprinnelse, sauregurkenzeit som på norsk kan oversettes med de sure agurkers tid - altså dødtid i avisene på sommeren. Da sendte man nemlig journalister ut for å sjekke priser på agurker.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer