Tips

Slik bretter du stretch-lakenet raskt og enkelt

Slik gikk det da vi testet stretchlaken-trikset.

BRETTEMETODEN: Fra rote-ball til brettekant. I artikkelen under viser vi hvordan det gjøres. Foto: Linn M. Rognø.
BRETTEMETODEN: Fra rote-ball til brettekant. I artikkelen under viser vi hvordan det gjøres. Foto: Linn M. Rognø. Vis mer
Publisert

Du er ikke alene om å hate å legge sammen klær, da særlig stretchlaken. Mange av oss ender som regel opp med å rulle det sammen til en ball men det kan stjele mye av plassen i skap og hyller.

Så hva kan du gjøre i stedet?

Stapp lakenet i et trekk

OK, da - det er strengt tatt ikke et verdensproblem om du ruller stretchlakenet til en stor ball, det mener i alle fall Ingrun Grimstad Klepp, etnolog og forsker ved Statens Institutt for forbruksforskning (SIFO).

- Jeg ser ikke helt problemet med det - stretchlaken-ballen kan jo rulles inn i seg selv og danne en fin rund kule, sier Grimstad Klepp.

Men om du ikke er fan av det, er det selvsagt andre tips du kan ta i bruk, mener Grimstad Klepp, som blant annet arbeider med husarbeid, vaskevaner og tekstiler.

- Om du ikke liker denne løsningen kan stretchlaken stappes i et trekk – slik vi gjør med soveposer på tur, bare mindre, tipser hun.

Kompakt firkant

Tone Østbø, daglig leder ved Renseriet Sandnes AS, mener at det ikke er noe fasitsvar på hvordan du bretter stretchlaken da det kommer an på størrelse og hvor du har tenkt å lagre det.

- Noen liker å brette det sånn at det blir en kompakt rull, mens andre liker å ha det som en minst mulig firkant til å ha i skapet. Vi pakker alt sengetøy vi vasker og ruller det i papir, og da er det viktig at det blir brettet i en kompakt firkant uten at du bretter for mye - da blir de bare klumpete, sier Østbø.

Kjapt brettetriks

Har du ikke et egnet trekk til å rulle stretchlakenet inn i, kan du prøve deg på et annet genialt triks som vi kom over da vi trålet nettet for gode brettetips. Resultatet blir nok penest om lakenet er strøket i forveien, noe ikke lakenet vi testet på var.

Om ikke perfekt, så ble resultatet i alle fall mye bedre enn en krøllete ball!

Slik gjør du:

1. Legg lakenet på sengen, et stort bord eller rett på gulvet med åpningen ut.

Steg 1.
Steg 1. Vis mer

2. Brett så den ene enden horisontalt inn mot midten.

Steg 2.
Steg 2. Vis mer

3. Brett den andre horisontalt inn mot midten oppå den første bretten.

Steg 3.
Steg 3. Vis mer

4. Ta tak i den ene ytterenden og brett den over den andre enden av lakenet.

Steg 4.
Steg 4. Vis mer

5. Ta så tak i den ene enden på samme side og brett over enda en gang.

Steg 5.
Steg 5. Vis mer

6. Har du et stort stretchlaken gjør du den samme bretten en gang til.

Steg 6.
Steg 6. Vis mer

Hvis du synes det er bedre, kan du rulle lakenet sammen. Da tar du ut igjen de siste brettene og ruller fra ene enden til den andre.

Her viser ryddeguru Marie Kondo hvordan denne bretteteknikken skal gjøres: (legge inn video her) : https://www.youtube.com/watch?v=0MLE-8U4c2A

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer