Slik bruker du opp eggerestene

Blåst litt for mange påskeegg? Her er tipsene når du er lei av eggerøre til frokost.

RESTEMAT: Det blir mye egg til overs når påskeeggene skal blåses tomme og males. Det blir det mye god mat av. Foto: ALL OVER PRESS
RESTEMAT: Det blir mye egg til overs når påskeeggene skal blåses tomme og males. Det blir det mye god mat av. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Påskens hyggeligste pynt lager du selv, ved å blåse egg tomme, male skallet, og henge på greiner med skudd som får springe ut inne i varmen i løpet av helgedagene.

Luksusproblemet i etterkant er: hva gjør du med alle plommene og hvitene?

Det er grenser for hvor mye eggerøre man kan spise, heldigvis kan egg brukes til mye annet. Her er noen av våre favoritter.

Mange hviter eller plommer igjen etter bakst? Se alt det gode du kan lage

Posjerte egg

Eggerepertoiret blir fort ganske begrenset når vi skal lage egg til mange på én gang. Hardkokt, bløtkokt, smilende, eggerøre eller omelett. En relativt ny favoritt er å posjere eggene i plastfolie.

EGGS BENEDICT Påskebrunchen er reddet.  Foto: ALL OVER PRESS
EGGS BENEDICT Påskebrunchen er reddet. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer


På denne måten kan du posjere mange egg på én gang, så lenge gryten er stor nok og full av sydende vann.

Det gjør ingen ting om det har gått hull på plommen når du har blåst egget (selv om det ikke ser like pent ut), men vi anbefaler å blåse ett og ett egg ned i en skål dekket med plastfolie og gjøre klar eggene mens du er i gang. Skal du dele opp i etterkant blir det fort mye søl.

Slik gjør du, trinn for trinn: Posjerte egg, sous-vide.

Emulsjonssauser

Påskefri og ferietid er en god unnskyldning til å lage litt ekstra god mat. Og hva med å dra til med egg benedict til en god og lang påskebrunch?

Klassisk eggs benedict består av engelske muffins (bruk et halvt lyst rundstykke eller brød i stedet for) som er ristet, med en skive skinke, et posjert egg - og raust med hollandaisesaus. Vi kan også anbefale å bytte skinken med stekt spinat (egg florentine) eller røkelaks (egg norvègienne).

Du er uansett godt rustet om du har egg til overs. Eggene kan du jukseposjere på sous-vide-måten vi nevnte over, og hollandaisesaus er en eggeplomme- og smøremulsjon (med litt sitron og salt).

Alternativt kan du lage din egen majones eller aioli med egg og olje. Mange mener man kun bør bruke eggeplommen, men det går fint å starte med et helt egg, du bør bare justere opp mengden olje noe.

Vi anbefaler å bruke en stavmikser i et høyt og smalt beger. Ha alle ingrediensene i, sett blenderen ned i glasset, og skru på fullt. Sving den langsomt rundt i begeret, og etter et knapt minutt har du fiks, ferdig majones.

Smart tips: Slik får du romtempererte egg på en-to-tre

Luftige bakverk

Egg er roten til alt godt når vi baker. Jo mer egg, jo luftigere og finere bakverk. Det kan også erstatte bakepulver helt, om du ikke har, eller baker uten mel.

Har du klart å skille eggene, anbefaler vi å piske eggehvitene for seg, og ha forsiktig i mot slutten for ekstra luftig bakverk.

Skinnende gjærbakst

Enten du baker boller, brød eller rundstykker, det ser mye bedre ut om du pensler dem med egg.

Tips: Gått tom for egg? Bruk melk i stedet når du skal pensle gjærbaksten.

Marengs

MARENGS: Sprø og søte marengs kan er perfekt restemat om du klarer å separere ut hvitene.  Foto: ALL OVER PRESS
MARENGS: Sprø og søte marengs kan er perfekt restemat om du klarer å separere ut hvitene. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer


Dersom du klarer å separere ut noen eggehviter før det går hull på plommen, er marengs alltid velkomment.

Er du usikker på om du fikk med deg all eggehviten fra hvert egg, kan du veie dem. De fleste oppskrifter går utifra at en eggehvite veier cirka 30 gram.

Hvor mye veier det, og hvor stort volum har det? Jukselappen når du mangler vekt- eller desilitermål

Frys dem

Det varierer litt hvor lenge egg holder seg utenfor skallet. Som hovedregel bør det holde i et par dager, om du oppbevarer det tildekket, men det er heldigvis ingen grunn til å fortvile dersom du ikke rekker å få brukt opp alle eggene. Egg kan fint fryses, bare du husker på et par ting:

  • Egget bør knekkes, hele egg kan sprekke.
  • Rør plommen lett, for å unngå at den klumper seg
  • Dersom plommen ikke er sprukket, anbefales det å skille eggene, og fryse hviter og plommer for seg - så har du på lager neste gang en oppskrift skal ha litt av det ene eller det andre, og så slipper du enda flere eggrester.
  • Du kan også fryse hele egg ett og ett, men husk at du også da bør røre dem lett, slik at det går hull på plommen. Også her er det smart å fryse dem ned i enheter, ett og ett egg, så er det lettere å porsjonere ut når du først trenger dem.

    Et muffinsbrett egner seg fint til dette, størrelsen passer perfekt til vanlige egg.

Syv smarte ting du kan bruke muffinsbrettet til

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer