Slik bruker du sprøyteposen uten å søle

Unngå at glasur og rører havner alle andre steder enn der de skal.

Elin Enes foretrekker engangsposer, siden flergangsposene kan være litt vanskelig å få helt rene.  Foto: Per Ervland
Elin Enes foretrekker engangsposer, siden flergangsposene kan være litt vanskelig å få helt rene. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sprøyteposer er ikke bare smart for porsjonering av kaker med myk røre eller deig, det er også essensielt om du er av dem som liker å pynte små og store kjeks og kaker kunstferdig med glasur.

Det å få massen oppi posen kan være noe ordentlig klin, men Elin Enes, konditor i eget gårdsbakeri og bakeekspert i Hjemmekokklauget, vet råd:

– Brett posen helt ned, slik at du får fyllet helt ned i tuppen med én gang, sier Enes til DinSide.

Det er viktig å ikke fylle den for full, da blir den hardere å håndtere. Og om du jobber med for eksempel smørkrem eller andre temperatursensitive masser, kan det smelte av kroppsvarmen din om du har for mye i.

I videoen under viser hun hvordan:

 

Det er også smart å vri posen godt rundt når du har fylt på det du skal, for å holde den på plass, slik at du ikke klemmer massen oppover mens du bruker sprøyteposen.

Tips: Trenger du mer enn én hånd for å skrape ut av bakebollen med slikkepotten, kan du også bruke et stort glass for å holde posen på plass: Sett tuppen nedi glasset/bollen og vreng posen over kanten før du fyller opp kremmerhuset.

Bake? Det er ikke likegyldig hvilken visp du velger. Se hvilken du bør bruke når

Stoff, plast eller silikon?

Metoden for å unngå søl er den samme enten du velger plast eller stoffposer: Vreng og brett den godt ned. Foto: Per Ervland
Metoden for å unngå søl er den samme enten du velger plast eller stoffposer: Vreng og brett den godt ned. Foto: Per Ervland Vis mer

Sprøyteposer fås i en rekke ulike størrelser, varianter og prisklasser. Den største forskjellen ligger i materialet i selve posen. Noen er engangsvarianter i plastikk, andre poser som kan vaskes flere ganger i vokset stoff, kunststoff eller silikon.

Vår erfaring tilsier at jo større pose, jo mindre søl blir det - med unntak av om du kun skal bruke posen til å dekorere noe med et par spiseskjeer glasur.

Det viktigste er at materialet posen er laget av tåler litt press. I teorien kan man bruke en vanlig brød- eller frysepose, og klippe hull i hjørnet. Dette funker fint til for eksempel dekorering av pepperkaker med melisglasur, bare den er flytende nok.

Vi anbefaler likevel ikke å prøve å dekorere cupcakes med smørkrem på denne måten: Vi har prøvd, og posen sprakk både ett og to steder, og vi endte opp med smørkrem omtrent alle andre steder enn der vi skulle.

Rekker ikke vispen på kjøkkenmaskinen helt ut til kanten? Slik kan du fikse problemet

Ulike sprøytesystemer:

I tillegg bør du tenke på om du kun skal bruke for å porsjonere ut kakedeig, slik som på videoen over, eller om du ønsker å bruke den sammen med ulike tupper for å lage mønster.

Det finnes generiske koblere, som disse fra cacas.no, som kan brukes med en rekke ulike poser, både flergangsposer i kunststoff, eller engangsposer i plast - men sjekk gjerne med din forhandler når du kjøper om du binder deg til ett system, og om dette er utstyr som er greit å få fatt i der du bor.

Det er litt kjedelig å låse seg til et system du må reise til nabobyen for å få fatt i ekstra deler til, da blir det billige dekorasjonssettet plutselig dyrt.

Decomax fra Lekué er en flergangssprøytebag som kan brukes igjen og igjen. Den kommer med fem forskjellige tupper, så ønsker du større utvalg, bør du gå for en annen type.  Foto: Elisabeth Dalseg
Decomax fra Lekué er en flergangssprøytebag som kan brukes igjen og igjen. Den kommer med fem forskjellige tupper, så ønsker du større utvalg, bør du gå for en annen type. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer

Vi har også brukt Decomax fra Lekué, som er en slags sprøytepose, eller sprøytebag om du vil, i silikon. Den kan vaskes i oppvaskmaskin, og brukes igjen og igjen.

Vi har god erfaring med denne til mindre rører og glasurer som er myke og smidige, men også her kan det bli klin om smørkremen eller muffinsrøren blir «litt» for fast. Den er også best til små rører - de gangene vi må åpne den for å fylle på, har det også lett for å bli litt klin.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer