Slik bruker du varmluftsovnen

De aller fleste nyere ovner har varmluft, men ikke alle vet når og hvordan de bør bruke den funksjonen.

VARMLUFT: Varmluftsprogrammet indikeres gjerne av en vifte. Foto: KRISTIN SØRDAL
VARMLUFT: Varmluftsprogrammet indikeres gjerne av en vifte. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Oppdatert 12. august 2016

Har du en komfyr av nyere årgang, har du sannsynligvis varmluftsfunksjon. Men vet du egentlig når og hvordan du skal bruke den? Og hva gjør du når oppskriften er beregnet for vanlig ovn, og du har varmluft. Eller omvendt?

Her har vi samlet våre beste tips, slik at du får mest mulig ut av den ovnen du har.

Men først et lite alvorsord: Det er stor forskjell på ovner, og ikke minst forskjell på selve varmluftsfunksjonen. De første gangene du lager mat i ny ovn, er det derfor smart å følge litt ekstra godt med, slik at du blir kjent med hvordan den virker.

BRUKERGUIDE: Slik lykkes du med slow cookeren din

Dette gjør varmluft

SIRKULASJON: En vifte i bakveggen sørger for at luften sirkulerer og temperaturen blir jevnere inne i stekeovnen. Foto: ELISABETH DALSEG
SIRKULASJON: En vifte i bakveggen sørger for at luften sirkulerer og temperaturen blir jevnere inne i stekeovnen. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


Vanlige ovner har varme øverst og nederst, og vil ha litt forskjellig temperatur etter som hvor i ovnen du setter stekeplaten. Varmluftsovnen har en vifte som sørger for at luften sirkulerer inne i ovnen slik at det er like varmt enten du setter inn platen øverst eller nederst i ovnen.

Maten blir jevnere stekt (eller bakt) og raskere ferdig, og du kan steke flere brett på én gang.

Se også stekeovnen som lar deg steke forskjellige ting på forskjellig temperatur - samtidig.

Når skal du bruke hva?

Det er ikke skrevet i stein hva du bør bruke når, men om du følger en oppskrift der ovnsprogram ikke er spesifisert, kan det være verdt å følge disse tommelfingerreglene:

Over- og undervarme er det klassiske bakeprogrammet, og vanligst å bruke til brød, boller og kaker.

Overvarme egner seg spesielt til former, gratenger og retter som skal bli gyllenbrune og fine på toppen. Men vær forsiktig og pass på slik at det ikke blir brent på toppen.

Bruk undervarme når du skal steke noe der bunnen trenger mer varme enn toppen. For eksempel om du skal lage en pai, og dropper å forsteke bunnen.

Grill: Når du skal vil ha sprøstekt mat, eller skal brune noe, for eksempel bein du skal koke kraft på.

Grill og varmluft samtidig: Gir god og gjennomstekt mat, samtidig som toppen blir fin og brun. Perfekt til for eksempel kylling eller annen mat der du ønsker sprøtt skinn.

Varmluft: Om du vil steke eller bake på flere nivåer samtidig.

Undervarme med varmluft: Du vil ha jevnt stekt mat, men litt ekstra boost til bunnen, perfekt program når du skal lage pizza.

TIPS: enten du velger å bruke varmluft eller ikke, kan det lønne seg å sette på varmluftsfunksjonen når du skal varme opp ovnen, da blir den fortere varm.

Med de nyeste, smarteste komfyrene trenger du ikke huske på alt dette, da velger du bare maten du skal lage blant en rekke forhåndsinnstilte programmer

Når bør du droppe varmluft?

Eksemplene over er tommelfingerregler, og det kan godt hende du vil finne oppskrifter der andre programmer er indikert til rettene vi har nevnt. Da anbefaler vi at du følger oppskriften!

Det er imidlertid enkelte ganger vi får best resultat om vi går imot oppskriftene på dette punktet. For eksempel når vi baker kaker som sukkerbunn eller klassiske sjokoladekaker og langpannekaker. Med bruk av varmluft har de en tendens til å overheve litt, og selv om det er gunstig med luftige kaker, vil vi at de skal heve seg jevnt.

Stødig, klassisk, over- og undervarme er alltid vårt valg, så steker vi heller kakene i flere omganger, om vi ønsker å lage flere.

Når bør du bruke varmluft?

TO I ÉN: Med varmluftsovn kan du bake eller varme to brett samtidig. Foto: ALL OVER PRESS
TO I ÉN: Med varmluftsovn kan du bake eller varme to brett samtidig. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer


Som nevnt over, er det én ting varmluft egner seg perfekt til, er det når du ønsker å steke flere ting på en gang.

Du kan selvsagt også steke flere brett boller eller rundstykker, men vår erfaring er at gjærdeig har det best uten varmluft.

Alternativt kan du velge en ovn med hurtigstekefunksjoner, som denne nye fra Siemens.

Har du noen eksempler der maten blir drastisk bedre - eller verre - om du bruker varmluft? Del gjerne i debatten!

Slik konverterer du til - eller fra - varmluft

Mer om komfyrer på Dinside:

Det skjer mye nytt og spennende på hvitevarefronten, og komfyrer er intet unntak. Smarte sensorer, intelligente steketermometer, damp- og sous-vide-funksjoner, og komfyrer du kan styre med mobilen.


Som hovedregel pleier vi å sette ned temperaturen med 20-25 grader, om vi bruker en gammel oppskrift i en ny ovn med varmluft.

Alternativt kan man kutte steketiden, men vi synes det å senke temperaturen gir best resultat, og vi unngår at maten blir brent.

Man trenger selvsagt ikke bruke varmluft, men vi synes det gir en jevnere varme i ovnen og bedre resultat.

Dersom du velger en oppskrift beregnet på steking eller baking med varmluft, og har en ovn uten denne funksjonen, snur du bare på det, og øker temperaturen eller steketiden.

Alle ovner er forskjellige, så her er det bare å prøve seg frem til du finner ut hvordan din ovn virker. Det tar gjerne litt tid å bli kjent med hvordan ulike ovner oppfører seg.

NB! Er du tilhenger av utenlandske kokebøker eller matblogger, merk at det er vanlig med gassovner flere steder, blant annet i Storbritannia. Disse oppfører seg relativt likt vanlige ovner. Leser du en bok som er oversatt, vil den i de fleste tilfeller være tilpasset norske komfyrer, men det kan uansett være verdt å følge med litt ekstra de første gangene du steker mat fra en ny kokebok.

Varmluftsovn kalles gjerne fan oven, fan-assisted oven eller convection oven på engelsk.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer