Slik brygger du øl

Dinside brygget juleøl på et kjøkken på Torshov i Oslo. Det holdt til terningkast fire.

MESK: Vi laget en mørk juleøl, med sjokoladebrent malt og kardemomme i. Foto: ELISABETH DALSEG
MESK: Vi laget en mørk juleøl, med sjokoladebrent malt og kardemomme i. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er ikke bare det at det er bedre enn ølet du kjøper. Det er fantastisk gøy å brygge øl, sier Unni Irmelin Kvam entusiastisk til Dinside.

Så gøy synes hun det er at hun har startet et lite hjemmebryggeri på kjøkkenet på Torshov i Oslo; Micro Maid. Innimellom har hun åpne brygginger, der øl-interesserte får være med på bryggeprosessen.

Vi fikk være med å brygge en juleøl, en mørk ale.

Prosessen er omtrent den samme uansett hvilken øltype du skal lage, men ingredienser og gjæringstemperaturer vil variere.

Vi har testet juleøl fra polet

Beregn minst fire uker

ÅPEN BRYGGING: Det hender Micro Maids utvidete venner får være med på åpne brygginger. Her får vi smake på resultatet av en av dem, saison-ølet Se så.- Hvis jeg gjennom det jeg gjør kan bidra til at folk blir mer glad i øl, vil jeg selvsagt det! Foto: ELISABETH DALSEG
ÅPEN BRYGGING: Det hender Micro Maids utvidete venner får være med på åpne brygginger. Her får vi smake på resultatet av en av dem, saison-ølet Se så.
- Hvis jeg gjennom det jeg gjør kan bidra til at folk blir mer glad i øl, vil jeg selvsagt det! Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer

Det krever ikke nødvendigvis mye og dyrt utstyr å brygge øl, men det tar tid.

Mye tid.

Selve bryggedagen må du regne med å legge ned nesten en hel arbeidsdag, i hvert fall om det er første gang du brygger.

Så skal ølet gjære i et par uker, før du igjen bruker noen timer på å få det på flasker, og så skal ølet modne i et par uker før det er ferdig. Begynner du nå, har du øl til jul, og i hvert fall til romjulsfeiringene.

Kjekt å vite: Hva trenger du av utstyr og hvor mye koster det?

Finn frem alt utstyret:

LOGG: Tavlen begynner tom, med noen tentative tider, men det blir gjerne litt justeringer underveis. Her er oppskriften på ølet vårt, som er en modifisert versjon av en oppskrift fra Brooklyn Brew Shop. Foto: ELISABETH DALSEG
LOGG: Tavlen begynner tom, med noen tentative tider, men det blir gjerne litt justeringer underveis. Her er oppskriften på ølet vårt, som er en modifisert versjon av en oppskrift fra Brooklyn Brew Shop. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer

Det tar lang tid å brygge øl, og ikke noe er kjedeligere enn å finne ut at du mangler noe vesentlig, når du allerede har stått på kjøkkenet i syv timer. Du trenger ikke klargjøre alt med én gang, men sjekk at du har alt du trenger.

Gjør klar loggen, der du kan notere ned de ulike trinnene. Slik er det lettere å sammenligne ulike brygg og justere deg frem til det ølet du liker aller best.

Har du ikke noen erfaring fra før, er det en fordel å ha en oppskrift tilgjengelig så du ikke går helt i blinde. Går du for en ølbrygge-startpakke vil det sannsynligvis følge med en fremgangsmåte, mens viderekomne gjerne setter sammen sin egen.

Malt:

Malt er korn som har blitt avbrutt i spiringsprosessen (malting), og som så er tørket og knust. Blanding av ulike maltsorter, sammen med humle og eventuelle andre smakstilsetninger, er med på å gi ølet smak.

MALT: Vi brukte en blanding av ulike malttyper, som Brygg Selv hadde blandet og knust for oss; pilsmalt, münich, vienna, krystall, chocolat og belgisk spesial malt B. Foto: ELISABETH DALSEG
MALT: Vi brukte en blanding av ulike malttyper, som Brygg Selv hadde blandet og knust for oss; pilsmalt, münich, vienna, krystall, chocolat og belgisk spesial malt B. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer

Malten legges i bløt og trekkes i vannet i ulike temperaturtrinn.

MALT: Has i gryten eller bryggemaskinen. Foto: ELISABETH DALSEG
MALT: Has i gryten eller bryggemaskinen. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer

Ferdigløsninger du får kjøpt involverer gjerne flytende malt, eventuelt brew-in-a-bag-løsninger, der malten kommer ferdigknust i et grovmasket klede, omtrent som en enorm tepose. Her koker du bare posen i en gryte.

Mesk:

Bløtlagt malt kalles mesk. Mesken skal varmebehandles i lang tid. Dette tar mye lenger tid enn man skulle tro når man ser oppskriften, for når store mengder vann skal varmes opp, selv om det bare er 10-20 grader, tar det tid. Vi mesker fra 64 grader.

MESKING: Malten blir bløtlagt og varmet opp. Foto: ELISABETH DALSEG
MESKING: Malten blir bløtlagt og varmet opp. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer

Vi brygget med en Speidel, en alt-i-ett-bryggemaskin som kan programmeres til å gjøre nettopp dette. Har du PID-sirkulator til sous-vide med god kapasitet kan du fint bruke denne.

Du vil se at vannet fort tar farge av mesken, dette kalles vørter.

VØRTER: Vannet tar både smak og farge av malten i meskeprosessen og kalles nå vørter. Foto: ELISABETH DALSEG
VØRTER: Vannet tar både smak og farge av malten i meskeprosessen og kalles nå vørter. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer

Kok inn humlen:

Når mesken er varmebehandlet etter oppskriften, tar du den ut av kokekaret. Så skal vørteren koke inn med humle.

TIPS: Ikke kast mesken når du fjerner den, den egner seg for eksempel perfekt i knekkebrød eller grove rundstykker. Vår mesk var mørk og kraftig, og ga knekkebrød med litt voksen smak, perfekt til for eksempel kraftige oster.

Også humlen tilsettes i trinn, og totalt koker blandingen i 90 minutter.

HUMLE: Vi brukte en blanding av ulike typer humle, som ble tilsatt i trinn: Challenger, Williamette, og tilsatt til slutt Kardemomme, samt irish moss (skal gjøre ølen klar) og næring til gjæren. Foto: ELISABETH DALSEG
HUMLE: Vi brukte en blanding av ulike typer humle, som ble tilsatt i trinn: Challenger, Williamette, og tilsatt til slutt Kardemomme, samt irish moss (skal gjøre ølen klar) og næring til gjæren. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer

Se video: Slik tester vi øl

Kjøl ned:

Nedkjøling er en av de delene av ølbryggingen som ser mest imponerende ut, i hvert fall om man har utstyret i orden, slik som her. Jo fortere ølet blir avkjølt til en gjærvennlig temperatur, jo bedre.

NEDKJØLING: Vi kjører kaldt vann gjennom en kobberspiral som vi kobler til kjøkkenkranen for å hurtigkjøle vørteren. Foto: ELISABETH DALSEG
NEDKJØLING: Vi kjører kaldt vann gjennom en kobberspiral som vi kobler til kjøkkenkranen for å hurtigkjøle vørteren. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer

Det er også her på tide å ta frem et hydrometer, for å foreta noen målinger:

TETTHET: Unni Irmelin Kvam måler tettheten (i OG) med et hydrometer for å få se hvor mye sukkerarter vi har fått ut av mesken før vi tilsetter gjæren. Vårt øl hadde en OG på 1.059. Foto: ELISABETH DALSEG
TETTHET: Unni Irmelin Kvam måler tettheten (i OG) med et hydrometer for å få se hvor mye sukkerarter vi har fått ut av mesken før vi tilsetter gjæren. Vårt øl hadde en OG på 1.059. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer

Steriliser:

Så lenge vørteren koker, er det ingen stor krise om ikke alt er sterilt, men med en gang du begynner kjøleprosessen, er det spesielt viktig at alt er sterilt. Alt som skal i kontakt med ølet vaskes med steriliseringsmiddelet Star san.

- Star san er bryggerens beste venn, jeg er kanskje ekstra nøye, men jeg vil heller være for forsiktig enn å risikere at det ikke blir rent, sier Kvam.

Star san er sterkt, så bruk gummihansker.

Det gjør ingen ting om det sitter igjen skum, det vil ikke sette smak på ølet.

STERILISER: Vi vasker det meste i en stor bøtte med Star san-vann som skummer mye. Slanger og små ventiler rengjøres ved hjelp av Star san-vann. Foto: ELISABETH DALSEG
STERILISER: Vi vasker det meste i en stor bøtte med Star san-vann som skummer mye. Slanger og små ventiler rengjøres ved hjelp av Star san-vann. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer

Usmak på øl er det beste som kan skje, om det kommer til bakterier og du får en infeksjon i ølet.

- I verste fall kan bakterier og gjæren reagere slik at du får en flaskebombe, korken skyter av, og flasken kan eksplodere. Har du mange flasker stående ved siden av hverandre, vil du kunne få en kjedereaksjon.

Ikke så glad i mørk øl? Det er perfekt å ha i sjokoladekaken

Gjæring:

Når brygget er avkjølt skal gjæren blandes i vørteren. Vi tapper ølet over på gjæringskar, selvsagt sterilisert, før vi tilsetter gjæren.

SIL: Vørteren siles når vi tapper den i gjæringskarene, for å fange opp eventuelle maltrester. Foto: ELISABETH DALSEG
SIL: Vørteren siles når vi tapper den i gjæringskarene, for å fange opp eventuelle maltrester. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer

- 90 prosent av smaken i et øl, ligger i gjæren, sier Kvam. Det er derfor mange som eksperimenterer med ulike gjærtyper.

Du kan ikke bruke vanlig tørrgjær eller fersk gjær fra butikken, men du bør ha en spesialgjær beregnet for øl. Vi bruker en flytende gjær.

GJÆRING: Vi brukte English Ale Yeast, fra White Labs. Foto: ELISABETH DALSEG
GJÆRING: Vi brukte English Ale Yeast, fra White Labs. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer

Øl kan gjæres på to måter: overgjæring eller undergjæring. Navnet på gjæringsprosessen speiler hvor i karet ølet gjærer (høyt eller lavt), og bestemmes av hvilken gjærtype du bruker.

Overgjæret øl skal gjæres fra rundt 18 grader og oppover. Eksempler på overgjæret øl er hveteøl, saison, IPA, APA og dark ale, som vi lager her.

Undergjæret øl forbindes ofte med industriøl, og er en metode som ble utviklet for å kunne lagre øl i lenger tid. Den gjæres ved lavere temperaturer enn overgjæret øl, fra rundt 5 til 13 grader. Pils, bayer, bokkøl og porter er eksempler på undergjæret øl.

Ølet lagres som nevnt over i spesielle lagringskar. Det som er viktig er den fleksible korken som ikke sitter fast, men kan beveges opp og ned i takt med gjæringsprosessen.

FØR OG ETTER GJÆRING: Ølet øker og minker i volum i gjæringsprosessen. De to røde korkene til venstre er løse og fleksible og beveger seg i takt med gjæringsprosessen. Foto: ELISABETH DALSEG
FØR OG ETTER GJÆRING: Ølet øker og minker i volum i gjæringsprosessen. De to røde korkene til venstre er løse og fleksible og beveger seg i takt med gjæringsprosessen. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer

Ølet bør gjæres i minst to uker, grunnet litt logistikkproblemer gjæret vårt i nesten tre.

Se også vår test av 20 IPA - Indian Pale Ale

Vask:

På dette tidspunktet har du sannsynligvis holdt på i fem-seks-syv timer. Men du er ikke ferdig. Nå skal det vaskes.

Utstyret er stort, så med mindre du har en enorm utslagsvask, anbefaler vi at du gjør som oss og tar det med inn i dusjen. Her bruker vi ikke steriliseringssåpen, men vanlig Zalo.

VASK: Det tar mange timer å brygge øl. Du kommer til å bruke mer tid på å vente og vaske enn på selve ølet. Foto: ELISABETH DALSEG
VASK: Det tar mange timer å brygge øl. Du kommer til å bruke mer tid på å vente og vaske enn på selve ølet. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer

Vask:

Et par uker senere har tiden kommet for å få ølet på flaske, og vi begynner omtrent der vi avsluttet sist: i oppvasken.

Alle flaskene må steriliseres grundig før vi fyller på dem. Vi vasker dem i Star San, slik at de er klare til å fylles med øl. I tillegg steriliserer vi et tappekar, der vi heller i alt ølet.

IKKE MED GJÆR: Hell over fra gjæringskarene, og pass på at du ikke får med noe av gjæren (grumsen du ser på bildet til høyre). Foto: ELISABETH DALSEG
IKKE MED GJÆR: Hell over fra gjæringskarene, og pass på at du ikke får med noe av gjæren (grumsen du ser på bildet til høyre). Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer

Karbonering:

For at vi ikke skal få flatt øl, skal ølet tilsettes søtt slik at det utvikler seg kullsyre. Man kan bruke maltekstrakt, sukkerklumper eller sukkerlake. Det er viktig at det er strilt, vi koker vann og sukkerblanding for å få det sterilt.

KARBONERING: Vi varmer opp vann og sukker til sukkeret er oppløst og væsken koker. Når væsken er kjølt ned til romtemperatur, kan du ha det i ølet. Foto: ELISABETH DALSEG
KARBONERING: Vi varmer opp vann og sukker til sukkeret er oppløst og væsken koker. Når væsken er kjølt ned til romtemperatur, kan du ha det i ølet. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer

Mengde sukkerlake er avhengig av hvor mye bobler du ønsker å ha i ølet. Dette kan synes komplisert å regne ut, men det finnes mange fine verktøy på nett som beregner for deg.

Tapping og korking:

Så skal ølet på flaske. Har du en korkmaskin kan du bruke gamle flasker, og sette på kork i metall. Disse koster fra et par hundrelapper. Alternativt kan du bruke flasker med kork du vipper på, såfremt disse er ordentlig tette (krever en god gummiring).

Det finnes anordninger som lar deg helle ølet i fra bunnen av flasken, men vi tapper vann i mugger og heller på. Det søler litt, men ikke verre enn at vi tåler det lille svinnet.

Når flaskene er tappet, setter vi på kork.

HELL OG KORK: Det er fint å være flere når man skal ha ølet på flaske. Vi var to som helte, og en som korket, med maskin (til venstre) eller vippekork (til høyre). Foto: ELISABETH DALSEG
HELL OG KORK: Det er fint å være flere når man skal ha ølet på flaske. Vi var to som helte, og en som korket, med maskin (til venstre) eller vippekork (til høyre). Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer

Har du som oss sølt litt underveis, kan det være greit å skylle av flaskene før du setter på etiketten.

ETIKETTER: Etikettens designer Magnus Rakeng fester etikettene til flaskene med lett pisket egg som lim. Foto: ELISABETH DALSEG
ETIKETTER: Etikettens designer Magnus Rakeng fester etikettene til flaskene med lett pisket egg som lim. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer

Mens du venter: Slik velger du ølglass

Modning:

Når ølet er korket og oppvasken tatt, skal det modne. Sukkeret skal reagere med ølet, og kullsyre dannes.

Dette tar fra cirka to uker. Ølet står i romtemperatur, og merk at ølet skal stå når det modner, akkurat som flaskeøl bør stå i kjøleskapet.

Cirka drøye to uker etter at vårt øl var ferdig, åpnet vi den første flasken til prøvesmaking. Perfekt med kullsyre, og ølet er nå klart til å konsumeres.

Vi snek ølet inn blant mer enn tretti andre butikkøl i årets juleøltest.
Her er dommen:

Dinside Darkside

Vurderer du å brygge ditt eget juleøl? Det trenger slett ikke å være så dumt, med tanke på årets testresultater fra juleøltesten.

Dinside har i samarbeid med Micro Maid brygget sitt eget juleøl, Dinside Darkside, som også er blindtestet av smakspanelet under årets juleøltest.

Vårt eget juleøl falt i smak hos smakspanelet, som trekker frem at ølet har god fylde, passelig med julekrydder og er godt balansert - selv om de savnet litt karamell i smaken.

Likevel, det endte med en firer på terningen, som er et hederlig resultat sammenliknet med mange av juleølene du får kjøpt i butikken og på polet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer