Slik energimerker du boligen din

Fra nyttår skal alle boliger som selges eller leies ut energimerkes.

Energimerkingen skal bli en av faktorene som skal gjøre det lettere å skille mellom ulike objekter når en skal ut å kjøpe bolig. Foto: Tory Byrne
Energimerkingen skal bli en av faktorene som skal gjøre det lettere å skille mellom ulike objekter når en skal ut å kjøpe bolig. Foto: Tory Byrne Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fra 1. januar må alle boliger og bygg som skal selges eller leies ut ha gjennomført energimerking på energimerking.no og markedsføres med en energiattest. Alle som vil vite mer om boligens energistandard kan få en energiattest, og det er du selv som må stå for energimerkingen.

Prosjektet startet med det europeiske energidirektivet som ble vedtatt i 2003, og norske myndigheter fulgte etter i 2006.

Som en selvangivelse for boligen

Tanken bak merkingen er å øke bevisstheten rundt energieffektivisering og redusere norske boligeres totale energibruk. Energiattesten vil gi relevant informasjon for dem som skal kjøpe eller leie - men kan også være et nyttig verktøy for å finne ut hvilke tiltak som lønner seg i akkurat din bolig.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) skriver i en pressemelding at de håper den nye energimerkingen skal bidra til mer energieffektive boliger. Den er kun obligatorisk for dem som skal selge eller leie ut – men alle som ønsker kan merke boligen sin.

Les også: Energieffektive boliger kan bli mer verdt

Slik gjør du det:

Før du går i gang er det et par ting som trenger å være på plass. Så med mindre du har fulgt våre råd og har et velorganisert hjemmearkiv, er det bare å stålsette seg på å rote i papirbunken... Vi kan trøste deg med at dette sannsynligvis er den mest tidkrevende delen av prosessen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer