Slik erstatter du oljefyren

Både oljefyren og oljetanken skal bort innen 2020, men hvordan gjør du det?

FORBYS: Har du en slik i kjelleren må den mest sannsynlig erstattes med et mer miljøvennlig alternativ innen 2020.  Foto: NTB SCANPIX
FORBYS: Har du en slik i kjelleren må den mest sannsynlig erstattes med et mer miljøvennlig alternativ innen 2020. Foto: NTB SCANPIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Allerede i mars ble det klart at det går mot et forbud mot å bruke fossil fyringsolje som oppvarming i norske boliger.

Det betyr mest sannsynlig at mange forbrukere rundt om i Norges land må sette i gang med en utskiftningsprosess i løpet av de neste årene.

Hvordan forbudet vil se ut i praksis og hvordan det vil bli håndhevet er ennå ikke avklart.

Så hvordan går du frem for å fjerne både oljefyren og en eventuell nedgravd oljetank?

LES OGSÅ: Regn ut om det er lønnsomt for deg med varmepumpe

Få penger tilbake

I juli skrev Dinside om de 14 energitiltakene som kan gi deg økonomisk støtte fra Enova.

Du har rett til å få tilbake penger når du investerer i energitiltak i boligen din. Det eneste du må huske er å sende inn dokumentasjon på kjøpet, i form av en faktura eller en kvittering.

Totalt sett er det altså nå 14 energitiltak som du kan få refundert deler av utgiftene til gjennom Enova-tilskuddet.

Å erstatte fyringsoljen med biofyringsolje kan være et mye mer økonomisk alternativ til å fjerne hele oljefyren. Dette er også et fornybart biofyrings-alternativ som er bra for miljøet.

LES OGSÅ: Slutt på støtte til passivhus

Oljefri

Tilbyr uavhengig informasjon og kontakt med kvalitetssikrede tilbydere av fornybare oppvarmingløsninger og fjerning av oljetank.

Er utviklet av Naturvernforbundet og har i samarbeid med kommuner, fylkeskommuner og næringsliv kampanjer flere steder i landet.


Slik kan du erstatte fossil oljefyring:

Klimaprosjektet Oljefri har som mål er å gjøre det lettere og tryggere å erstatte fossil oljefyring.

Oljefri har utviklet en stegvis beskrivelse av hvordan du går frem for få til dette.

- Målet med listene er å konkretisere prosessen der man erstatter oljefyring. Vår erfaring er at mange er usikre på hvordan de skal gå i gang og hvilken løsning de skal velge. Vi vil også formidle at det ikke trenger å være vanskelig å bli oljefri, og håper at stegene kan være en inspirasjon til å gå i gang, sier prosjektansvarlig for Oljefri i Hordaland, Silje Østerbø til Dinside.

1. Forberedelse
Få oversikt over energibruken. Kan oppvarmingsbehovet reduseres? Bedre vinduer, etterisolering av loft, etasjeskiller gir ofte størst reduksjon.

Andre tiltak er tetting av luftlekkasjer, etterisolering av vegg og nytt ventilasjonsanlegg. En energirådgiver kan gi deg konkrete tips til din bolig.

2. Finn alternativet
Naturvernforbundet anbefaler ulike løsninger innen bioenergi, varmepumper, solenergi og fjernvarme.

Du kan lese mer om alternativene til oljefyring, kostnader, om andre som har erstattet oljefyring og energismarte tiltak her.

RUSTEN:  Slik kan en oljefyr se ut når den er demontert. Foto: Kåre Målsnes
RUSTEN: Slik kan en oljefyr se ut når den er demontert. Foto: Kåre Målsnes Vis mer


3. Få befaring og tilbud
Kompetansen på varmesystemer varierer og boliger er forskjellige. Få befaring og tilbud fra flere bedrifter. Be om totalpris. Da får du tilbud på energismarte løsninger tilpasset boligen og behovene dine.

Velg rett bedrift til jobben. Oljefri har kvalitetssikret tilbydere av fornybare oppvarmingsløsninger flere steder i landet.

4. Gjennomfør tiltak
Installasjonen tar fra en dag til noen uker avhengig av løsningen du velger. Gjør tydelige avtaler med tilbyder og ta vare på alle kvitteringer og fakturaer.

5. Søk støtte
Enova gir støtte til fjerning av oljefyring, fornybar og vannbåren oppvarming, samt andre energismarte tiltak gjennom Enova-tilskuddet.

Ordningen er rettighetsbasert. Støtteberettigede tiltak dokumenteres med faktura eller kvitteringer (innen fire måneder fra siste).

LES OGSÅ: Fly er ikke så ille som mange tror

HEMMER SALG:   Prosjektansvarlig for Oljefri i Hordaland, Silje Østerbø, sier mange vegrer seg mot å kjøpe en bolig med oljefyring. Foto: NATURVERNFORBUNDET
HEMMER SALG: Prosjektansvarlig for Oljefri i Hordaland, Silje Østerbø, sier mange vegrer seg mot å kjøpe en bolig med oljefyring. Foto: NATURVERNFORBUNDET Vis mer


4 til 6 bensinbiler

Østerbø sier til Dinside at du taper på å vente med utskiftningen.

- I stedet for å bruke en energismart løsning med rimeligere energi, bruker man en ineffektiv løsning og et kostbart brensel, og bruker både mer energi og penger enn man hadde trengt. Saken er den at jo lenger man venter, jo mer taper man, hevder hun.

Ifølge Østerbø tilsvarer utslippene fra en oljefyr utslippene fra 4-6 bensinbiler.

- Å fjerne oljefyren gir også bedre energimerke på boligen. Undersøkelser viser også at oljefyring er den desidert minst attraktive oppvarmingsløsningen, og mange vegrer seg mot å kjøpe en bolig med oljefyring, sier hun videre.

LES OGSÅ: Fikk tilbake 294.000 kroner for varmepumpe som ikke varmet

Hva med den nedgravde oljetanken?

Oljefri har også utviklet en steg for steg-plan for de som skal fjerne en nedgravd oljetank. Ifølge klimaprosjektet kan en oljelekkasje gi store og kostbare ødeleggelser på bolig og nærmiljø.

Oppvarming

Synes du det er greit med et forbud mot bruk av fossil olje som oppvarming? (Avsluttet)
Nei, folk burde få velge selv.(31%) 185
Ja, men det burde vært enda bedre støtteordninger.(24%) 144
Nei, jeg vil beholde oljefyren min.(19%) 112
Ja, det synes jeg er helt i orden.(18%) 110
Ja, dette er et godt tiltak med tanke på miljøet.(9%) 54
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Ved en lekkasje er det tankeier selv som er ansvarlig, og forsikringen dekker sjelden alle skadene.

FÅ OGSÅ MED DEG: Frodes tikkende bombe: Oljetanken påførte skader for 500.000 kroner.

- Vi vet også at mange boligeiere sitter på nedgravde oljetanker som nå er langt over sin tekniske levetid. Ofte uten å være klar over det. Vi frykter at vi vil se en økning i lekkasjer fra nedgravde oljetanker fremover. Ved slike lekkasjer er eier ansvarlig, og kostnadene for å rydde opp kan bli enorme, understreker Østerbø.

1. Forberedelse
Finn informasjon om tanken. Det viktigste er alder, type, størrelse, plassering, innhold og tidspunkt for siste tilstandskontroll.

2. Innhent tilbud
Send forespørsel til flere firma. Velg et firma med erfaring. Finn kvalitetssikrede tilbydere med dette som spesialfelt. Kommunen kan ha oversikt over aktuelle bedrifter.

3. Tanken renses og fjernes
Tanken lokaliseres og graves frem. Rørsystemer og eventuell dagtank fjernes. Tanken tømmes og renses før den graves opp og fraktes til et godkjent mottak.

Ligger tanken utilgjengelig til kan du søke kommunen om dispensasjon fra å fjerne den. Tanken må likevel saneres og sikres mot uønsket påfylling.

4. Gi beskjed og søk støtte
Rapporter til kommunen at oljetanken er fjernet. De fleste tilbydere vil hjelpe med dette, men eier har det endelige ansvaret. Søk eventuell støtte fra Enova.

FOR GAMLE:  Mange boligeiere sitter på nedgravde oljetanker som er langt over sin tekniske levetid. Foto: MERETE BEYER
FOR GAMLE: Mange boligeiere sitter på nedgravde oljetanker som er langt over sin tekniske levetid. Foto: MERETE BEYER Vis mer


LES OGSÅ: Skal du male huset i sommer?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer