Slik får du bedre plass på badet

Sjekk utløpsdatoene, og skaff deg mer plass i en fei.

En liten ryddesjau kan fort frigjøre sårt tiltrengt plass på badet. Foto: Karoline Brubæk
En liten ryddesjau kan fort frigjøre sårt tiltrengt plass på badet. Foto: Karoline Brubæk Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Badet er gjerne en sentral lagringsplass i huset. Her har man ofte både kosmetikk, kremer, parfymer, medisiner i tillegg til håndklær, tannpasta og vaskemidler. Fullt, med andre ord.

Her skal du få noen tips til hvordan - og hvorfor - du kan skaffe deg mer plass på badet.

Den åpne krukken viser holdbarheten

Har du lagt merke til merket på bildet under? Den åpne krukken er symbolet du skal se etter for å finne ut hvor lenge kosmetikkproduktene dine varer. Du kan finne den på alt fra tannpasta til maskara. Og den kan være smart å sjekke.

Gammel sminke og kosmetikk kan i verste fall være helseskadelig. Fett i produktene kan harskne, og gjennom bruk kan det utvikle seg bakterier som heller ikke er heldige for helsa.

Mer hos KK.no: Gammel sminke kan være helsefarlig

Hva med solkremen?

Den åpne krukken på dette produktet viser 6M - seks måneder. Brukt lenger? Sjekke om produktet virker gammelt, og kast om svaret er ja. Resultatet er bedre plass på badet, og mindre fare for å smøre på seg problemer og ubehag. Foto: Karoline Brubæk
Den åpne krukken på dette produktet viser 6M - seks måneder. Brukt lenger? Sjekke om produktet virker gammelt, og kast om svaret er ja. Resultatet er bedre plass på badet, og mindre fare for å smøre på seg problemer og ubehag. Foto: Karoline Brubæk Vis mer

Hva med deg?

Kaster du gamle men ikke oppbrukte medisiner og kosmetikkprodukter? (Avsluttet)
Bare om det lukter eller ser rart ut(29%) 396
Nei, men burde gjort det(25%) 346
Ja, sjekker jevnlig(25%) 336
Nei, men kjøper ikke mer enn jeg bruker opp(14%) 184
Ser ikke poenget(7%) 95
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Mange er spesielt oppmerksomme i forhold til solkrem. Nå viser det seg faktisk at du som regel kan stole på solkremen fra i fjor, men med noen svært ustabile norske sommersesonger i minne, kan det være du du finner bakerst i skapet er eldre. Har produktene skilt seg eller lukter de annerledes/vondt? Kast!

For varmt?

Noen av produktene dine bør du ikke oppbevare på badet i det hele tatt. Det gjelder for eksempel parfyme, som gjerne får det for varmt der. Dufter har det aller best i temperaturer mellom 18 - 22 grader, og heller litt lavere enn dette enn høyere, rådet produkt- og markedskoordinator May-Britt Lundsrud i parfymerikjeden Esthetique om for to år tilbake. Hun anbefalte soverommet som et godt sted for duftene, både åpnede og uåpnede produkter.

Velg soverommet: Parfyme skal ikke stå i kjøleskapet råder kk.no.

Temperaturhensyn må du også ta for en del medisiner. Noen skal for eksempel oppbevares i kjøleskap, andre har krav om tørr og mørkt lagringssted. Sjekk merkingen ved kjøp, og kvitt deg med produkter som har blitt lagret feil.

Gå gjennom medisinskapet

Datomerking bør du også være obs på, selv om du i mange tilfeller ikke trenger følge den slavisk når det gjelder medisiner. De fleste vil være merket med en holdbarhet på maks fem år, men virkestoffene vil i mange tilfeller ha god effekt i flere år enn dette.

Det gjelder likevel ikke alle typer medisiner. Eksempelvis vil visse typer antibiotika bli direkte usunne etter utløpsdato. Vær også spesielt oppmerksom på salver og dråper. Mer hos Lommelegen og hos Tidsskrift for den norske legeforening.

Les også: Medisinene du bør kaste

Merk at gamle legemidler bør leveres inn til apotek for sikker destruering. Mange inneholder stoffer som ikke er ønskelig å slippe ut i sirkulasjon. Apotekene har egne returposer, men du kan også levere i vanlig pose neste gang du er innom.

Fra kosmetikkforskriften § 10:

Holdbarhetsdato for kosmetikk og kroppspleieprodukter skal være den seneste dato produktet gir den opprinnelige virkning og fortsatt er i samsvar med § 4 (at kosmetikk ved normal bruk ikke skal medføre helsefare), under forutsetning av at produktet oppbevares under egnede forhold frem til denne dato.

Om nødvendig skal det angis hvilke vilkår som må oppfylles for at den oppgitte holdbarhet skal sikres.

Holdbarhetsdatoen skal angis ved ordene «Bør brukes innen utgangen av. . .» etterfulgt av datoen eller en forklaring på hvor datoen er å finne på emballasjen.

Datoangivelsen skal bestå av måned og årstall i denne rekkefølge.

Angivelse av holdbarhetsdato er obligatorisk for produkter som har en holdbarhetstid på 30 måneder eller mindre.

For kosmetiske produkter med holdbarhetsdato på mer enn 30 måneder er det obligatorisk å merke produktet med opplysning om hvor lang tid produktet kan brukes etter at det er åpnet uten å medføre skade for forbruker. Opplysningen som produktet merkes med skal være i form av symbolet som vist nedenfor etterfulgt av en tidsangivelse i måneder og/eller år.

Kilde: Lovdata


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer