Slik får du den beste yoghurtisen hjemme

Dagligvarenytt eller lage selv? Vi har testet.

ENKELT: Den hjemmelagete til venstre ser mest ut som frozen yoghurt fra maskin (om enn litt mørk på farge), mens Hennig Olsens smakte mest som det. Foto: ELISABETH DALSEG
ENKELT: Den hjemmelagete til venstre ser mest ut som frozen yoghurt fra maskin (om enn litt mørk på farge), mens Hennig Olsens smakte mest som det. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Yoghurtis kan være et sunnere alternativ til iskrem og softis, og det popper stadig opp yoghurtisbarer: Små kjeder som Funky Frozen Yogurt og Yogurt Heaven, er nå etablert flere steder i hovedstaden; Kolbotn-produsent Kulinaris snuser på en egen kjede, og 7-11 har introdusert frozen yoghurt i enkelte av sine butikker.

Konseptet er enkelt, og basert på selvbetjening, litt som smågodt: Du forsyner deg selv med både iskrem og topping, og betaler etter vekt.

Iskremprodusenten Hennig-Olsen har latt seg inspirere av trenden med isbarer som serverer frozen yoghurt, og lanserer nå frozen yoghurt på boks. Litt som vanlig iskrem, men med den gode yoghurtissmaken, og laget med yoghurt og bær - ikke iskrem tilsatt yoghurt.

Enklere kan det vel ikke bli å få den gode smaken?

Dugg er bare én av flere tusen dagligvarenyheter som har blitt lansert de siste ukene: Se alle nyhetene her!

Ferdig eller lage selv?

OBH Nordicas iskremmaskin laget fin, men litt løs yoghurtiskrem og sorbet, men ble for svak for vanlige iskremtyper.  Foto: ELISABETH DALSEG-
OBH Nordicas iskremmaskin laget fin, men litt løs yoghurtiskrem og sorbet, men ble for svak for vanlige iskremtyper. Foto: ELISABETH DALSEG- Vis mer


Vi har tidligere testet flere iskremmaskiner, og én av de tingene vi synes ble mest vellykket var yoghurtiskrem - nettopp fordi det i en iskremmaskin kommer ut med den perfekte konsistensen vi kjenner igjen fra yoghurtisbarene.

Oppskriften vi brukte var stort sett veldig enkel: Yoghurt naturell, tilsatt honning og bær vi hadde most med stavmikser. Ti - tyve minutter i iskremmaskinen senere, litt avhengig av hvilken maskin vi brukte, hadde vi perfekt, hjemmelaget frozen yoghurt.

Men det kan gjøres enda enklere!

Slik lager du yoghurtis

Med en stavmikser får du perfekt frozen yoghurt på få minutter.  Foto: ELISABETH DALSEG
Med en stavmikser får du perfekt frozen yoghurt på få minutter. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


Den aller enkleste juksemetoden er å mose frosne bær, honning og yoghurt med stavmikser.

De frosne bærene bidrar til å fryse yoghurten, så du får en fin, myk konsistens på minutter, uten å måtte vente på at isen fryser inn. Jo mer bær i forhold til yoghurt, jo fastere blir isen.

Denne isen bør serveres med én gang den er ferdig: Ha den over i porsjonsskåler (om du ikke spiser rett fra bollen). Eventuelt kan du ha den i en sprøytepose, og sprøyte ut i en spiralformet bevegelse.

Tips: Slik bruker du sprøyteposen uten å søle

Det fine med denne metoden er at du ikke trenger å planlegge: Så lenge du har yoghurt i skapet og frosne bær i fryseren, kan du ta ut og lage akkurat så mye du har lyst på, når du har lyst på det.

Du kan selvsagt fryse isen etterpå, men da mister du den gode konsistensen. Eventuelt kan du sette rester inn i kjøleskapet og spise det som yoghurt.

Philips SoupMaker lovet også at den skulle kunne lage både smoothies og frozen yoghurt i tillegg til varme supper, men selv om den laget perfekte supper, taklet den ikke å lage yoghurtiskrem. Her måtte vi ta vår nesten antikvariske stavmikser til hjelp, og først da ble det fart på sakene.

Trodde du det var vanilie i vaniljeisen? Det kan godt hende du burde sjekke én gang til!

Med Squeeze soft ice maker

Med denne kan du manuelt fryse din egen soft- eller yoghurtis.  Foto: ELISABETH DALSEG
Med denne kan du manuelt fryse din egen soft- eller yoghurtis. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


Denne lille softismaskinen fant vi på Christiania Glasmagasin tidligere i år, og vi klarte ikke gå forbi. Den er formet som en klassisk kuleis i kjeks med jordbærsaus på toppen (det finnes også en variant med «sjokolade» i stedet for jordbær, og her skal du kunne lage softis eller yoghurtis manuelt.

Prinsippet er enkelt: Frys ned kjeksen, ha i ingrediensene, skru på lokket, rist godt så ingrediensene blander seg og klem på «kjeksen» til kulden fra den fryser isen til en perfektk softis eller frozen yoghurt.

Første forsøk var ikke spesielt vellykket. Da hadde kjeksen stått i fryseren i tre-fire timer. Det var ikke lenge nok. Vi ristet og skviste som om det ikke var noen morgendag, men resultatet ble rett og slett en god, ristet, vanilje- og honningyoghurt.

Etter en god natt i fryseren var resultatet et helt annet. Vi valgte å prøve med en blanding av moste jordbær, honning og yoghurt naturell. Etter et halvt minutts kniping kjente vi at det begynte å sette seg.

Det blir ikke mye is, men det blir godt. Perfekt om du har plass til at den kan bo i fryseren, klar til bruk når du har lyst på is - ellers krever det litt planlegging.

Pris: 149 kroner fra Christiania Glasmagasin.

Se bilder av forsøkene:


Resultat

Som du ser er det ikke vanskelig å lage youghurtis selv, spesielt ikke om du jukser litt, men det aller enkleste, uansett hvordan man vrir og vender på det er å kjøpe ferdig yoghurtis. Den smaker også akkurat som vi forventer at en frozen yoghurt skal smake, og fargen ligner også mest. Spesielt hos de yngste, eller generelt hos dem som er ekstra glad i at det skal være søtt, er Dugg en hit.

Når vi skal servere Dugg-isen, oppfører den seg mer som en iskrem. Selv når vi setter den på benken til tining, blir den myk utenpå, men er fortsatt hard inni, og en fancy frozen yoghurt swirl, får vi rett og slett ikke til.

Da er det litt mer swung over jukseisen, der vi bruker frosne bær for å fryse yoghurten. Smaksmessig havner imidlertid denne litt mer i grenselandet mot sorbet. Den er langt friskere (her kan man selvsagt pøse på med sukkerlake eller honning, men når man ser hvor mye som må til for at den bærrike blandingen skal bli så søt som dem med mer yoghurt, er det ikke så lett som det høres ut.)

For å få en smak som kan måle seg med den vi kjøper, må man enten fryse ned massen etterpå, og røre rundt med jevne mellomrom, eller investere i en iskremmaskin.

Den lille skviseisen fugerer helt utmerket, men har en klar begrensning: mengde. Det er fint for én, eventuelt to litt småspiste, men det er ikke nok til en gjennomsnittlig familie.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer