Slik får du drikken kald på 1-2-3

Fem smarte tips til avkjøling av drikke i sommervarmen.

KALD ØL ELLER ANNEN DRIKKE? Her er fem smarte tips til hvordan du kan få øl eller annen drikke kald på 1-2-3. Foto: Shutterstock/NTB scanpix
KALD ØL ELLER ANNEN DRIKKE? Her er fem smarte tips til hvordan du kan få øl eller annen drikke kald på 1-2-3. Foto: Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
Publisert

Deilig, varmt vær skyller over landet, og det er viktig å få i seg nok væske. Iskald væske. Men hva gjør du, når du bare har lunkent vann, brus eller øl tilgjengelig, og vil ha noe læskende, kaldt - ?

Alt du trenger er salt, vann og isbiter.

#1: Salt, vann og is

Vann leder varme (eller kulde) bedre enn luft, så det går fortere å kjøle ned en flaske i isvann enn i et tilsvarende kaldt kjøleskap eller fryser. For å få ekstra fres på nedkjølingen kan du tilsette en neve salt eller to.

Hvorfor?

Kort fortalt senker du frysepunktet på vannet. Det vil si at salt lar vann holde en lavere temperatur enn 0 grader Celsius.

Sikker på du vil ha kald drikke? Det kan være vel så forfriskende med et glass varm kaffe eller te.

Anette Fjelleng Hansen fra Matprat viser hvordan du hurtigkjøler med salt, vann og isbiter. Foto: Elisabeth Dalseg
Anette Fjelleng Hansen fra Matprat viser hvordan du hurtigkjøler med salt, vann og isbiter. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer

Trikset over er den raskeste måten du kjøler ned drikke på, men det er ikke alltid man har isbiter eller salt tilgjengelig. Heldigvis finnes det råd:

#2: Vått avispapir

VÅT SOKK: Heng opp flasken i en våt sokk, og la vinden kjøle den ned. Foto: THOMAS STRZELECKI
VÅT SOKK: Heng opp flasken i en våt sokk, og la vinden kjøle den ned. Foto: THOMAS STRZELECKI Vis mer


Det er heller ikke alltid en har isbiter tilgjengelig. Eller en bøtte eller balje som kan brukes som kjøler. Vårt favorittriks når vi er på farten er å pakke inn flasker eller bokser med lunken drikke i noe vått, for eksempel avispapir eller et håndkle.

Når vannet fordamper bruker det energi, og drikken vil langsomt kjøles ned. Det er viktig at håndklet eller avisen holdes våt underveis, til drikken har blitt kald nok, ellers vil du oppnå motsatt effekt.

#3: Sokk i vinden

Er det ikke sol akkurat du er? Da håper vi det er litt vind.

En alternativ måte å kjøle ned ølen på, er å bruke en våt raggsokk.

Ha vann på sokken, ha flasken i sokken, og heng den opp et sted det blåser godt. Jo mer det blåser, jo mer effektivt er det.

GRAV DEN NED: Men sørg for at du velger et kjølig og fuktig sted. Foto: Thomas Strzelecki
GRAV DEN NED: Men sørg for at du velger et kjølig og fuktig sted. Foto: Thomas Strzelecki Vis mer


Japanske Kirin lanserer øl-slush-maskin

#4: Grav flasken ned

En annen måte å kjøle drikken på, om enn ikke lynrask, er å grave den ned. Vi anbefaler et skyggefullt, litt fuktig område. Du er ute etter kald, fuktig jord.

Gjerne nordvent, eller andre steder der solen sjelden skinner.

#5: Bruk en tastaturrenser

KULDE PÅ BOKS: En flaske tastaturrens kan hurtigkjøle drikke, men merk at dette er mest for show, og ikke til hverdagsbruk. Foto: PRODUSENTEN
KULDE PÅ BOKS: En flaske tastaturrens kan hurtigkjøle drikke, men merk at dette er mest for show, og ikke til hverdagsbruk. Foto: PRODUSENTEN Vis mer


Skikkelig desperat? Dette siste tipset er ikke for hverdager, og det koster (rett og slett) skjorta, men er du skikkelig desperat, eller vet at du kommer til å få lyst på en iskald brus langt fra folk og fe, kan du imponere.

Alt du trenger er en tastaturrenser, av den typen som kommer på en sprayboks, med et tynt rør. Alle som har brukt disse, vet at de blir skikkelig kalde om tastaturet er for skittent og du bruker det lenge.

Hold røret tett mot flasken og blås - med jevne bevegelser opp og ned og rundt flasken eller boksen. Blås til du kjenner flasken eller boksen er skikkelig kald (et par minutter bør være greit) - og vær forsiktig når du åpner.

Deler av artikkelen har tidligere vært publisert på Dinside, men trekkes frem til glede for nye, tørste lesere.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer