Slik får du drømmeleiligheten

Ta med CVen på leilighetsjakt.

Publisert
Sist oppdatert

Det er mange om beinet i det svært stramme leiemarkedet. Så når du endelig har funnet drømmeleiligheten, kan det være lurt å ha noen ess i ermet.

Følger du disse tipsene, kan det kanskje være at nettopp du får får leiligheten foran de 50 andre som var på visningen.

Les også: Her er det dyrest å leie

På visning i kø

Studenten Therese Ljosdahl er en av de mange som for tiden er på leilighetsjakt, og ble rådet til å ta med seg CVen for å få oppmerksomhet fra utleier.

- Jeg fikk rådet av en kamerat som fortalte at det var flere som gjorde det nå, sier hun.

Da hun troppet opp på visning med sin utleievenninne var det kø langt utenfor døren til leiligheten, og inni den 70 kvadratmeter store boligen var det fullt av mennesker.

Ljosdahl klarte å ta seg gjennom den store mengden for å hilse på utleieren, mens hennes utleievenninne aldri kom seg gjennom folkemassen.

Nå fikk ikke de to venninnene tilslag på leiligheten denne gangen, men Ljosdahl tror likevel det lønner seg å ta med seg CV når man skal på visning.

Les også: Kom deg ut av sentrum - slik får du billig hybel

Ha god tone med tidligere utleier

Dag Refling, utredningssjef for Huseiernes Landsforbund, er enig med Ljosdahl.

- Det er alltid bra med referanser. Slik kan man også vise at man er en ordentlig betaler og at man ellers er en god leietaker, sier han.

Han råder leietakere til å avslutte sine tidligere leieforhod på en god måte, slik at de tidligere utleierne kan fungere som gode referanser.

Ellers kan Refling fortelle at drømmeleietakeren er den som bruker boligen som en vanlig bolig, ikke har store og bråkete fester, og er flink til å betale innen fristene.

- Og i de aller fleste tilfellene er det slik det er, sier han.

Han understreker at det viktigste er at du på en eller annen måte får kommunisert til utleier at du er en god leietaker.

Les også: Mye dyrere hybel i år

Ta initiativ

Når det kommer til det overfylte leiemarkedet, har Refling forståelse for at det er vanskelig å finne utleiebolig.

- Balansen mellom det å kjøpe og leie har forandret seg. Leieprisnivået har stått stille veldig lenge mens kjøpsprisene har steget, men nå har det blitt helt omvendt, sier han.

Om du ikke trenger bolig før på nyåret råder han deg til å ta kontakt med ulike utleiere og melde din interesse allerede nå. Men for de som ønsker utleiebolig i høst, sier han at det nok er litt for sent.

- Det kan jo hende de har noe ledig fra nyttår, selv om de ikke averterer det, sier han.

Les også: Boligprisene synker

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer