Slik får du eget navn på ringeknappen

Enkel jobb å bytte navn.

ENKEL JOBB: Selv undertegnede klarte å bytte ut Friedland med det som faktisk er Norges mest brukte etternavn. Foto: Berit B. Njarga
ENKEL JOBB: Selv undertegnede klarte å bytte ut Friedland med det som faktisk er Norges mest brukte etternavn. Foto: Berit B. Njarga Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De aller fleste av oss kan si at de minst en gang i livet har ringt på hos noen som heter Friedland - i det minste etter navnet på ringeknappen å dømme.

Men hvordan kan det ha seg at dette etternavnet er så utbredt i norske inngangspartier, når vi ikke finner det i statistikkene?

Fins ingen Friedland

Et søk i SSBs navnestatistikk, viser nemlig at Friedland er ikke-eksisterende som etternavn i Norge. "3,2,1 eller 0 har dette som etternavn", står det svart på hvitt på SSBs nettsider.

Likevel finnes det potensielt mange med navnet Friedland der ute. Bare i 2010 ble det nemlig solgt 12.980 ringeklokker av typen D723 i Norge. Det er modellnavnet til denne famøse ringeknappen.

Daglig leder Torbjørn Ulseth i Sikkerheten selv AS. Foto: Berit B. Njarga
Daglig leder Torbjørn Ulseth i Sikkerheten selv AS. Foto: Berit B. Njarga Vis mer

Daglig leder Thorbjørn Ulseth i Sikkerheten-selv, som selger Friedland-produkter i Norge, anslår at det kan være solgt oppimot 15.000 av denne modellen hvert år de siste ti årene.


Dermed snakker vi om 150.000 familier som kanske ved inngangsdøren utgir seg for å hete Friedland. Ulseth forteller at svenske kolleger sier situasjonen der er nøyaktig den samme som i Norge.

DinSide tipper at de som Friedland rett og slett ikke klarer å bytte ut det velbrukte etternavnet med sitt eget.

Ved hjelp av Ulseth skal vi forsøke å løse problemet en gang for alle, og la folk få tilbake sitt eget etternavn.

Les også: Denne vaskemaskinen har ingen brytere

Slik bytter du navn

For de aller fleste henger ringeknappen allerede på veggen, med det berømmelige Friedland-navnet inni. For å få byttet navn, må du skru ned hele ringeknappen.

Foto: Berit B. Njarga
Foto: Berit B. Njarga Vis mer


Første steg er å fjerne det svarte dekselet. Dette gjøres ved hjelp av neglen, en papirkniv eller noe annet smalt og flatt.

Foto: Berit B. Njarga
Foto: Berit B. Njarga Vis mer


Når dette er gjort, må man skru ned ringeknappen fra veggen. Den er festet til veggen ved hjelp av to skruer. Her trenger du et lite stjerneskrujern.

Foto: Berit B. Njarga
Foto: Berit B. Njarga Vis mer


Når ringeknappen er nede fra veggen, snur du den rundt, og fjerner et lite plastdeksel som holder navnelappen på plass. Deretter erstatter du Friedland-navnet med ditt eget, og setter på plass de enkelte delene. Du må skru opp ringeknappen på veggen, før du setter på det sorte dekselet.

Foto: Berit B. Njarga
Foto: Berit B. Njarga Vis mer


Dette er delene ringeknappen består av. Som man kan se, følger det med tomme lapper til å skrive eget navn på.

Les også: Her får du ti års garanti

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer