Slik får du en lettstelt hage

Lei av å rydde i bedet? Du kan med spare deg for mye jobb om du følger disse tipsene.

- LA DET LIGGE! Du rydder vel ikke løvet bort fra bedet? - La det ligge, det er kjempebra for jorda, og plantene blir så glade, uttaler Filip Ihrsen, gartner og avdelingsingeniør ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU).  Foto: KRISTIN SØRDAL
- LA DET LIGGE! Du rydder vel ikke løvet bort fra bedet? - La det ligge, det er kjempebra for jorda, og plantene blir så glade, uttaler Filip Ihrsen, gartner og avdelingsingeniør ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU). Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer
Publisert

Det siste og smarteste av hageutstyr kan gjøre hagearbeidet morsommere, og planter du i pallekarm kan du avgrense lukingen. Det er stadig flere som vil ha minst mulig jobb med hagen.

På Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) i Ås har studenter ved Landskapsplanlegging hatt et prosjekt hvor målet har vært å lage en «vedlikeholdsfri hage».

- Spørsmålet man kan stille seg er selvsagt hvorvidt det faktisk er mulig å lage en helt vedlikeholdsfri hage - og svaret der er vel nei, uttaler Anne-Karine Halvorsel Thoren, professor ved seksjon for landskapsplanlegging ved NMBU.

- Men med godt grunnarbeide og god planlegging, er du i alle fall godt på vei, sier hun.

GOD PLANLEGGING ER FØRSTE SKRITT: God planlegging og godt grunnarbeide er viktig for en vellykket lettstelt hage. Under planleggingen av «Den enkle hagen» ved NMBU har de tenkt i nivåer, og anlagt en kant som fungerer som en uformell sittebenk. Foto: KRISTIN SØRDAL
GOD PLANLEGGING ER FØRSTE SKRITT: God planlegging og godt grunnarbeide er viktig for en vellykket lettstelt hage. Under planleggingen av «Den enkle hagen» ved NMBU har de tenkt i nivåer, og anlagt en kant som fungerer som en uformell sittebenk. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer

Også Filip Ihrsen, gartner og avdelingsingeniør ved NMBU, er enig i at god planlegging er viktig og at en fullstendig vedlikeholdsfri hage er umulig.

- Det finnes ingen vedelikeholdsfri hage, men du kan minimere arbeidet, sier Ihrsen.

Her er Ihrsens beste tips til en lettstelt hage:

La det ligge!

Dette er gledelig for deg med trær i hagen, som samtidig hater å rake løv:

La det bare ligge! I alle fall om det ikke er snakk om veldig støre løvblader.

- Bladet fra for eksempel lønn og rogn er kjempebra for jorden, den blir så glad! forteller Ihrsen.

Dette er organisk materiale som bør gå tilbake til naturen.

- Med eik og kastanje bør du kanskje tenke annerledes, og det er alltid unntak, men det er generelt en god ting å la det ligge som et dekke - da blir jorda så glad, oppfordrer han.

HAGETRIKS: Saft og eddik tar knekken på maur og ugress. Foto: KRISTIN SØRDAL
HAGETRIKS: Saft og eddik tar knekken på maur og ugress. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer


I forlengelse av dette oppfordrer han til å ta bort fiberduken du kanskje har på bedene dine.

- Den legger lokk på jorda, så ta bort den! oppfordrer han.

- Så kan heller det organiske materialet gå tilbake til naturen, sier gartneren.

Klipp, klipp, klipp

På samme måte som du lar løvet ligge i bedet som organisk materiale, bør du gjøre det samme med staudene når du klipper dem ned.

- Klipp dem ned på tidligvåren med hekksaksen, og la det ligge, sier Ihrsen.

Du bør altså klippe det ned i mindre biter med hekksaksen, og la det ligge som et dekke.

Velg ugressfri jord!

Du bør tenke før du planter, og du bør også passe på at du velger jord som ikke er full av ugress.

- Det er viktig å velge jord som er fri for ugressrøtter, dette blir det bare masse jobb med i ettertid, sier Ihrsen.

Som base for den vedlikeholdsfrie hagen på Ås har de brukt en base med kompostjord fra renovasjonsetaten, som de har blandet opp med en næringsriktig toppjord.

- Bare med det har du kommet langt på vei i arbeidet mot ugresset, sier Ihrsen.

PLANT TETT: Det er lurt å plante tett, og tettere enn det som er anbefalt fra leverandøren. Da blir det nemlig vanskeligere for ugresset å finne plass å slå seg ned. Foto: KRISTIN SØRDAL
PLANT TETT: Det er lurt å plante tett, og tettere enn det som er anbefalt fra leverandøren. Da blir det nemlig vanskeligere for ugresset å finne plass å slå seg ned. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis merPlant tett!

Det neste trinnet i kampen mot ugresset, er å plante tett.

- I kampen mot ugresset som spres i lufta, bør du plante tett. Og plant tettere enn det som er vanlig og det som er anbefalt som plantedistanse på planten, oppfordrer Ihrsen.

Grunnen til det er at det er vanskeligere for ugresset å finne plass og å slå rot dersom det er tett beplantet.

Planter du tett, vil du altså få mindre jobb med å luke ugress i bedene.

Tenk før du planter

God planlegging er smart, og i planleggingen er det lurt å tenke på at du ikke planter noe som vil medføre mye arbeide med å kutte og klippe.

- Velg et tre som ikke blir for stort, så slipper du arbeidet med å klippe det - og det blir heller ikke like pent når du må klippe det, sier Ihrsen.

Du bør altså tenke på hvor høye busker eller trær du vil ha på de ulike stedene i hagen, før du planter.

TENK GRUPPER OG REPETISJONER: Plant flere planter sammen, og flere arter sammen - så har du flere bein å stå på dersom en plante skulle dø. Foto: KRISTIN SØRDAL
TENK GRUPPER OG REPETISJONER: Plant flere planter sammen, og flere arter sammen - så har du flere bein å stå på dersom en plante skulle dø. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis merPlant flere arter, og i oddetall

Ihrsen sier det er lurt å plante flere sorter, og å plante flere eksemplarer av samme sort i en gruppe.

- Det skjer gjerne ting med vekstene, noen kan dø eller de kan få sykdommer, derfor er det lurt å plante forskjellige arter - slik har du flere ben å stå på dersom noe skulle skje, forteller Ihrsen.

Han anbefaler også å plante samme sort i grupper på tre, fem eller sju - og så videre.

- Planter du én og én av hver plante, blir det litt som en pose Twist. Det er veldig behagelig å se på når det står grupper med tre, fem eller sju sammen, uttaler Ihrsen.

Dette kan du også med fordel gjøre som repetisjoner: Har du et større bed, kan du for eksempel velge deg noen arter du planter sammen i en gruppe - og så gjenta denne rekkefølgen gjennom hele bedet.

Artikkelen ble første gang publisert i 2016

LES OGSÅ:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer