Guide:

Slik får du fin gressplen

En jevn og grønn gressplen kan de fleste fikse, men den kommer ikke av seg selv. Vi forteller deg hva du bør gjøre.

SKABBETE: Det er fullt mulig å få has på ugress og brunflekkete gress. Foto: Karoline Brubæk
SKABBETE: Det er fullt mulig å få has på ugress og brunflekkete gress. Foto: Karoline Brubæk Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Lei av brune flekker, løvetann og mose over hele gressplenen? Er du likevel hjemme for tiden? Da er det på tide å brette opp ermene, finne frem arbeidsklær og redskap og sette i gang. For grunnlaget for sommerens grønne gress, legger du allerede nå.

Slik kommer du i gang:

 • Fjern spor av høst og vinter
  Det første du bør gjøre er å rake bort eventuelt løv, kvister og annet rusk og rask som ligger igjen fra høst- og vinterstormer. Skal plenen bli grønn og fin er det viktig at den får så mye luft og lys som mulig.
 • Fjern ugress
  Ørlite ugress i plenen tåler de fleste - spesielt om man er flink til å klippe ofte, for da ser man det ikke så godt. Men større planter eller ugress er det smart å fjerne helt før de sprer seg. Husk på at du ikke bare fjerner det du ser, men at du også sørger for å få med deg roten. Da unngår du at den popper opp igjen om kort tid.

  Vi har tidligere testet løvetannfjernere og ugressmiddelet Roundup Gel. Og visste du at også eddik kan egne seg til å få bukt med ugress?

 • Kalk plenen
  Du bør kalke så snart som mulig etter at snøen forsvinner - men det skader ikke å gjøre det nå, selv om det har vært varmt en stund i Sør-Norge. Du bør kalke når det regner - eller vanne når du kalker. Kalken skal hjelpe deg å holde plenen grønn og mosefri, selv om enkelte har sådd tvil om effekten på mose. Plantasjen anbefaler at du bruker 40 kg grovdolomitt eller granulert kalk per 100 kvadratmeter, annet hvert år.
 • Fjern mose
  Har mosen rukket å få fotfeste i plenen må det sterkere lut til. Du kan fjerne mosen kjemisk eller manuelt - og det kan du lese mer om her
 • Reparer de brune flekkene
  Er plenen trist og brunflekkete? For små flekker graver du opp fem-ti centimeter av jorden der gresset er vissent. Fyll hullet med ny jord, og så nytt gress før du vanner. Er hunden din fremste mistenkte bør du sørge for at den ikke gjør fra seg på samme sted hver gang.

  Er det snakk om større områder, og skader fra isbrann, det vil si at vann har blitt liggende på plenen og frosset ihjel gresset, må du gå grundigere til verks.

 • Gjødsling
  Det er bedre å gjødsle lite og ofte, enn mye og sjelden. Du bør gjødsle når det regner - eller i forbindelse med at du vanner plenen. Plantasjen anbefaler følgende:

  *April/Mai: 4-5 kg Blåkorn pr 100 kvadratmeter
  *Juni og juli: 2 kg kalksalpeter pr 100 kvadratmeter
  *August: 2-4 kg Blåkorn per 100 kvadratmeter.
  NB! Du bør ikke gjødsle etter midten av august.

 • Vanning
  Som hovedregel trenger du ikke å vanne plenen, men i lange tørkeperioder bør du se an plenen. Gresset skal kun vannes dersom det viser tegn på uttørking og misfarging, eventuelt sammen med kalking eller gjødsling om du ikke får gjort det mens det regner.

 • Klipping
  Sist, men ikke minst: Det er viktig å klippe gresset med jevne mellomrom. De første par gangen du klipper om våren bør klippehøyden være 4-5 cm. Senere kan du trimme gresset til 3-4 cm høyde, og siste gang du klipper før vinteren, bør gresset være 5-6 cm høyt.

Flere gressklippere på markedet finklipper tuppene, og lar det ligge som ekstra næring til plenen.

Gresset bør klippes jevnlig - og for de som ikke synes det er aller morsomst finnes det råd. Både gressklipperbiler, og som på bildet: Roboter som fikser jobben nesten helt av seg selv. Foto: Bjørn Eirik Loftås
Gresset bør klippes jevnlig - og for de som ikke synes det er aller morsomst finnes det råd. Både gressklipperbiler, og som på bildet: Roboter som fikser jobben nesten helt av seg selv. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
 • Det lille ekstra
  Dersom plenen skranter kan det anbefales å gi den litt toppdressing. Dette vil si at du tilfører plenen et tynt lag gjødslet torv eller sandblandet jord.

Sist oppdatert 19.4.2020. Kilder: DinSide, Plantasjen, Forbrukerportalen

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer