Guide:

Slik får du fin gressplen

En jevn og grønn gressplen kan de fleste fikse, men den kommer ikke av seg selv. Vi forteller deg hva du bør gjøre.

SKABBETE: Det er fullt mulig å få has på ugress og brunflekkete gress. Foto: Karoline Brubæk
SKABBETE: Det er fullt mulig å få has på ugress og brunflekkete gress. Foto: Karoline Brubæk Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Lei av brune flekker, løvetann og mose over hele gressplenen? Er du likevel hjemme for tiden? Da er det på tide å brette opp ermene, finne frem arbeidsklær og redskap og sette i gang. For grunnlaget for sommerens grønne gress, legger du allerede nå.

Slik kommer du i gang:

  • Fjern spor av høst og vinterDet første du bør gjøre er å rake bort eventuelt løv, kvister og annet rusk og rask som ligger igjen fra høst- og vinterstormer. Skal plenen bli grønn og fin er det viktig at den får så mye luft og lys som mulig.
  • Fjern ugressØrlite ugress i plenen tåler de fleste - spesielt om man er flink til å klippe ofte, for da ser man det ikke så godt. Men større planter eller ugress er det smart å fjerne helt før de sprer seg. Husk på at du ikke bare fjerner det du ser, men at du også sørger for å få med deg roten. Da unngår du at den popper opp igjen om kort tid.Vi har tidligere testet løvetannfjernere og ugressmiddelet Roundup Gel. Og visste du at også eddik kan egne seg til å få bukt med ugress?
  • Kalk plenenDu bør kalke så snart som mulig etter at snøen forsvinner - men det skader ikke å gjøre det nå, selv om det har vært varmt en stund i Sør-Norge. Du bør kalke når det regner - eller vanne når du kalker. Kalken skal hjelpe deg å holde plenen grønn og mosefri, selv om enkelte har sådd tvil om effekten på mose. Plantasjen anbefaler at du bruker 40 kg grovdolomitt eller granulert kalk per 100 kvadratmeter, annet hvert år.
  • Fjern moseHar mosen rukket å få fotfeste i plenen må det sterkere lut til. Du kan fjerne mosen kjemisk eller manuelt - og det kan du lese mer om her
  • Reparer de brune flekkeneEr plenen trist og brunflekkete? For små flekker graver du opp fem-ti centimeter av jorden der gresset er vissent. Fyll hullet med ny jord, og så nytt gress før du vanner. Er hunden din fremste mistenkte bør du sørge for at den ikke gjør fra seg på samme sted hver gang.

    Er det snakk om større områder, og skader fra isbrann, det vil si at vann har blitt liggende på plenen og frosset ihjel gresset, må du gå grundigere til verks.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer