Skru lyset automatisk av og på med mobilen

Slik får du full kontroll over alle lampene i huset

Inngangsbilletten koster under 400 kroner.

MOBILSTYRING: Den gammeldagse lysbryteren fungerer fortsatt. Men det er jo praktisk å kunne skru av og på og regulere lysstyrken via mobilen også. Foto: Philips
MOBILSTYRING: Den gammeldagse lysbryteren fungerer fortsatt. Men det er jo praktisk å kunne skru av og på og regulere lysstyrken via mobilen også. Foto: Philips Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Å skru av og på lyset er ikke spesielt vanskelig eller tidkrevende. Men å til stadighet måtte skru av og på fire-fem lamper i flere rom i et stort hus kan bli nokså kjedelig etter hvert.

Mye utstyr kan nå gjøre dette automatisk, enten som en del av et større smarthus-system eller i form av selvstendige, rimelige enkeltprodukter.

Du får alt fra de enkleste fjernstyrte bryterne som bare skrur av og på lyset til avanserte app-styrte systemer som regulerer lyset til akkurat den styrken du vil ha det og skrur av og på til bestemte tidspunkter i ulike rom.

TA KONTROLL: Med appen kan du bestemme at lyset skal skrus på når du står opp, skrus av når du drar på jobb og være på når du kommer hjem igjen. Foto: Tore Neset
TA KONTROLL: Med appen kan du bestemme at lyset skal skrus på når du står opp, skrus av når du drar på jobb og være på når du kommer hjem igjen. Foto: Tore Neset Vis mer

Avanserte funksjoner

Du kan også lage såkalte «scener» eller «stemninger», der du med ett tastetrykk kan velge hvordan lysene i ett eller flere rom skal oppføre seg. For eksempel kan du bestemme at fra kl. 18.00 i vintermånedene skal lyset i taket på kjøkkenet skal stå på halv styrke, mens entreen er fullt belyst og kjelleren har nattlys.

Du kan også avskrekke tyver å sette opp en scene som varierer tidspunkter og antall pærer som slås av og på når du er borte. I kombinasjon med en lyssensor kan få lysene til å skru seg på når det blir mørkt og gå av igjen når det lysner igjen.

Om du ønsker å sette litt mer farge på stua eller soverommet, får du også pærer som blir røde, blå eller grønne - alt etter humør og stemning.

PROGRAMMERING: Med IFTTT åpner det seg et vell av muligheter. Foto: Tore Neset
PROGRAMMERING: Med IFTTT åpner det seg et vell av muligheter. Foto: Tore Neset Vis mer

Ved å bruke lyset fra Philips Hue sammen med flerroms-musikksystemet Sonos og Logitech Harmony fjernkontroll kan du også få lyset til å spille på lag med Spotify. Lyset kan for eksempel dempes når du velger en spilleliste med rolig, romantisk musikk eller blinke i alle regnbuens farger når du har fest.

Med samme smartlys kan du også snakke med lyset via Apples hjelpsomme Siri-«dame». Andre smartlys-produkter bruker Google Home til å gjøre det samme.

Via programmeringsspråket IFTTT (If This, Then That) får du enda flere muligheter. Det går for eksempel an å få lysene til å gå på når du (eller rettere sagt mobilen din) nærmer deg inngangen. Og få dem til å skru seg av når du befinner deg i en bestemt avstand fra huset etter å ha forlatt det.

MARKEDSLEDEREN: Philips Hue har mange utfordrere, men har fortsatt et godt grep om markedet for smartlys. Foto: Philips
MARKEDSLEDEREN: Philips Hue har mange utfordrere, men har fortsatt et godt grep om markedet for smartlys. Foto: Philips Vis mer

Philips forandret alt

Stikkontakter med fjernstyring hadde vært på markedet en god stund, men det var først i 2012 Philips lanserte det som etter deres eget utsagn var verdens første lyspære som kunne styres fra en Apple mobiltelefon.

Philips Hue

 • Pris for startpakke (styringsboks + to hvite pærer): 699 (Apple Store)
 • Pris pr ekstrapærer: 179 (hvit), 599 (fargestyring)
 • App: Android og iOS
 • Styring fra internett: Ja
 • Samarbeider med: Apple HomeKit, Google Home, Amazon Echo, IFTTT, Osram Lightify, Logitech Harmony, Sonos.
 • Forhandlere: Lefdal, Elkjøp, Komplett, Apple Store, Eplehuset m.fl.

Da Dinside testet Philips Hue i oktober samme år, konkluderte vi med at produktet fungerte bra, men at prisen på om lag 1.500 kroner for et startsett og nesten 500 kroner for ekstra lyspærer var i stiveste laget.

I dag er prisene både for sett med fargepærer og ekstra fargepærer de samme som den gangen. Men du kan slippe langt billigere unna om du nøyer deg med vanlig, hvitt lys uten styring av fargetemperatur.

I Apples nettbutikk selges startsett med styringsboks (bro) og to hvite pærer til 699 kroner, mens en ekstra hvit pære koster 179.

Siden Philips har opparbeidet seg en dominerende posisjon på smartlysmarkedet, finnes det både mye ekstrautstyr og alternative apper for systemet deres. Og flere av pærene til konkurrentene deres kan i hvert fall i teorien brukes sammen med Hue.

FOLKE-SMARTLYSET: Når IKEA satser på smartlys, er det grunn til å tro de har sjekket behovet først. Men konkurrentene har skrudd ned prisene...Foto: IKEA
FOLKE-SMARTLYSET: Når IKEA satser på smartlys, er det grunn til å tro de har sjekket behovet først. Men konkurrentene har skrudd ned prisene...Foto: IKEA Vis mer

Så kom IKEA på banen...

IKEA ville også være med på moroa. I fjor høst lanserte den svenske møbelvarekjeden IKEA Trådfri, et smartlyssystem som skulle være både enklere å bruke og rimeligere i innkjøp enn det som allerede fantes på markedet.

IKEA Trådfri

 • Pris for startpakke (styringsboks + 2 hvite pærer + fjernkontroll): 739
 • Pris pr. ekstrapærer: 95 (hvit), 195 (hvit, med fargetemperaturstyring)
 • App: Android og iOS
 • Styring fra internett: Nei (mulig med VPN)
 • Samarbeider med: Google Home, Amazon Alexa, Apple Siri, Philips Hue (til høsten)
 • Forhandler: IKEA

Helt slik har det ikke helt ikke blitt, for i mellomtiden har både Philips og andre satt prisene ned.

Det har ført til at IKEA-startsettet i skrivende stund er 40 kroner dyrere enn Hue-startsettet. Men da får du altså en manuell fjernkontroll med på kjøpet. Denne koster 250 kroner i Philips-utgave. Og så er det jo pærene det blir penger av, i hvert fall om man skal gjøre lysene i alle rom i et større hus smarte. Her er er differansen hele 84 kroner pr. pære i IKEAs favør.

IKEA mener muligens at folk flest ikke har behov for å slukke og tenne lyset når de sitter på jobben eller er på ferie i Syden. Deres smartlys kan bare styres via hjemmenettverket, og i utgangspunktet ikke via internett slik som med konkurrentene.

Man kan likevel få det til via en VPN-løsning, men dette bryter nok litt med enkelheten som IKEA satser på.

IKEA har lovt at de til høsten vil gjøre en endring som gjør at pærene kan brukes sammen med Philips Hue. Med de hyggelige prisene på IKEA-pærer vil kanskje Hue-eiere da falle for fristelsen til å installere smartpærer i enda flere lamper.

MED PÅ LAGET: Osram er Philips viktigste konkurrent når det gjelder tradisjonelle lyspærer. Men foreløpig har ikke Osram Lightify klart å ta samme posisjon som Philips Hue.
MED PÅ LAGET: Osram er Philips viktigste konkurrent når det gjelder tradisjonelle lyspærer. Men foreløpig har ikke Osram Lightify klart å ta samme posisjon som Philips Hue. Vis mer

Kamp mellom giganter

Det tyske selskapet Osram konkurrerer med Philips om å være størst i verden på lyspærer. Det skulle derfor bare mangle om ikke også de kastet seg inn på smartlysmarkedet.

Osram Lightify

Pris for startpakke (styringsboks + 1 hvit pære): 969
Pris for ekstrapærer: 229 (hvit uten fargetemperatur) 499 (hvit med fargetemperaturstyring), 599 (fargestyring)
App: Android, iOS
Styring fra internett: Ja
Samarbeider med: IFTTT, Philips Hue, Belkin Wemo, Apple HomeKit (fra september)
Forhandlere: Jernia, Megaflis, Elektroimportøren, Proshop m.fl.

Det har de da også gjort med sin Lightify-serie.

Både inngangsbilletten og ekstra pærer er noe dyrere enn både Hue og IKEA. Selv om både app og logikk er likt ulikt, kan Lightify-produktene minne en god del om Philips Hue.

Osram utmerker seg med å ha et stort antall pærer, også for styring av utendørsbelysning. De har også et stort utvalg i fargevalører.

Det viktigste salgsargumentet er likevel kvaliteten på selve pærene. Smartpærer bruker noe mer strøm enn standard LED-pærer. Med en ytelse på hele hele 90 lumen pr. watt er Lightify-pærene beskjedne.

Fra Osram-selskapet Ledvance i Norge får Dinside opplyst at de i løpet av september kommer med en standard LED-pære og en LED-list som kan styres av Apple HomeKit.

NOK EN UTFORDRER: Belkin har vært på smarthjemsmarkedet med sin Wemo-serie en god stund. De styrbare LED-lysene er av nyere dato. Foto: Belkin
NOK EN UTFORDRER: Belkin har vært på smarthjemsmarkedet med sin Wemo-serie en god stund. De styrbare LED-lysene er av nyere dato. Foto: Belkin Vis mer

Billig og tilpasningsdyktig

Belkin er storprodusent av kabler og annet ekstrautstyr til mobiltelefoner og PC-utstyr.

De har lenge hatt et smarthussystem med mange komponenter som kalles Wemo. I denne serien finner vi nå også lyspærer som kan styres via nett og app.

Belkin Wemo

 • Pris for startpakke: 399 (styringsboks + 2 hvite pærer)
 • Pris for ekstrapærer: 199 (hvite)
 • App: Android, iOS
 • Styring fra Internett: Ja
 • Samarbeider med: IFTTT, Amazon Alexa/Echo, Google Home
 • ForhandlereTeknikmagasinet, Lefdal, Elkjøp, Proshop, Multicom m.fl.

Hos Elkjøp koster startsettet med styringenhet og to hvite pærer bare 399 kroner, mens tilleggspærene (hvite) koster 199.

Selve styringsboksen er en liten dings som du setter i stikkontakten. Du trenger altså ikke koble den til husets bredbåndsruter, slik du for eksempel må med Philips Hue.

Belkins smarte lyspærer er svært tilpasningsdyktige og kan brukes både med Philips Hue og Osram Lightify.

I tillegg støtter den i likhet med mange av konkurrentene utvidelsesprotokollen IFTTT.

Pærene kan styres både med Amazons Alexa og Google Home, men foreløpig ikke med Apple-systemet HomeKit.

SMARTKONTAKT: Tellstick er et billigmerke som kan styre en mengde elektriske apparater hjemme. Foto: Clas Ohlson
SMARTKONTAKT: Tellstick er et billigmerke som kan styre en mengde elektriske apparater hjemme. Foto: Clas Ohlson Vis mer

Kjøpe smartkontakter i stedet?

Mange vanlige LED-lyspærer er dimbare, og kan dermed settes i en stikkontakt med innebygd dimmer. I dag kan mange slike kontakter styres både med fjernkontroll og app på mobil. Noen av dem bare hjemme, andre utenfra med internett.

Telldus smarthussystem

Pris startpakke: 1.490 (styringsboks + 3 dimmere)
Pris for ekstrapærer: 100 (dimbar LED)
App: Android, iOS Styring fra internett: Ja
Samarbeider med: Nexa
Forhandlere: Clas Ohlson, Jula, Kjell & Company m.fl.

Resultatet blir det samme som å kjøpe dedikerte smartpærer, men med mye større fleksibilitet. Både smartkontakter og et utall andre enheter som styres via mobil og internett kan føyes til ethvert system som støtter Z-Wave-standarden, som Fibaro eller Nexa.

Siden styringsenhetene til slike systemer kan koste godt over 2000 kroner, lønner det seg likevel ikke med mindre du har planer om å installere en haug med andre smarthusprodukter også.

En rimeligere snarvei finnes heldigvis også her. I kjeder som Jula, Clas Ohlson og Kjell & Company selges Telldus startpakke med tre dimmekontakter, fjernkontroll og magnetkontakt for innbruddssikring til rundt 1.400 kroner. Med andre ord et helt lite smarthusssystem. Men da må du altså kjøpe standard LED-pærer i tillegg.

Vi gjør for ordens skyld oppmerksom på at prisene som er oppgitt på produktene bare er veiledende. De er hentet fra Prisjakt og Prisguiden og kan endre seg. Alle priser på lyspærer gjelder stor sokkel (E27). Mange av pærene finnes også i andre størrelser.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer