Slik får du helt rene kjøkkenhåndklær

Et døgn i kaldt vann er hemmeligheten.

Selv om kjøkkenhåndkledet er ment til å tørke ren oppvask, får det ofte stygge flekker. Her er trikset for å bli kvitt dem.  Foto: Colourbox
Selv om kjøkkenhåndkledet er ment til å tørke ren oppvask, får det ofte stygge flekker. Her er trikset for å bli kvitt dem. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Av alle håndklærne er det kjøkkenhåndklærne som blir først og mest skitne. En flekk vi ikke klarte å få bort i oppvasken, litt rust fra jernpannen - og ja, selv om vi burde bruke en klut, hender det vi tyr til håndkledet og tørker kjapt av benken, før vi slenger håndkledet i vaskemaskinen.

Virker kjerringrådet? Vi har testet sitronsaft mot Vanish flekkfjerner

Det er bare det at vaskemaskinen ikke alltid tar alle flekkene. Hvite håndklær kan klores, eller du kan bruke sterke flekkfjerningsmidler. Men hva med de fine, fargerike eller mønstrete håndkledene?

Legg dem i bløt

Legg flekkete kjøkkenhåndklær i bløt et døgn før du vasker dem, er rådet fra Dorthe Thomsen i Georg Jensen Damask.  Foto: Elisabeth Dalseg
Legg flekkete kjøkkenhåndklær i bløt et døgn før du vasker dem, er rådet fra Dorthe Thomsen i Georg Jensen Damask. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


Dorthe Thomsen, produkt- og markedskoordinator hos den danske hjemmetekstilprodusenten Georg Jensen Damask, har et smart tips: Legg kjøkkenhåndkledet i bløtt i kaldt vann 24 timer før du skal vaske det.

– Når det ligger så lenge blir stoffet ordentlig gjennombløtt, og fibrene åpner seg, slik at de er ekstra mottakelige for såpe når du har dem i vaskemaskinen etterpå, sier Thomsen til DinSide.

Du kan selvfølgelig også legge dem i såpevann over natten, men er det sterke farger på tøyet, risikerer du at de kan bli skjoldete. Stoffibrene får heller ikke effekten av vannet før du tilsetter såpen.

Blir det renere med damp? Vi har testet vaskemaskinens dampfunksjon

Har du mange nok håndklær?

Én ting er skjemmende flekker: Har du vasket kjøkkenhåndkledet kan du anse det som rent nok til å bruke, selv om bomullen er litt misfarget. Det viktigste er at det er rent på kjøkkenet, der du lager mat.

Men har du mange nok? Hvor mange håndklær du trenger på kjøkkenet er avhengig av hva du bruker dem til. For de aller fleste holder det med to: ett til å tørke oppvask, og ett til å tørke hendene på. Og faller du for fristelsen til å droppe kluten og tørke over kjøkkenbenken med håndkledet, ja, da bør du ha tre.

Hvor ofte bytter du håndhåndkle? Foto: Colourbox
Hvor ofte bytter du håndhåndkle? Foto: Colourbox Vis mer


Ved normal bruk bør du også vaske dem annenhver eller tredjehver dag, ifølge Malin Skaar i Lilleborgs forbrukerservice. Omtrent det samme gjelder for håndhånklet du har på toalettet. Alle håndklær bør vaskes på minst 60 grader, men styr unna skyllemiddel!

Visste du forresten at du blir kvitt dårlig lukt i kjøkkenkluten ved å putte den i mikroen?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer