Slik får du hotellfølelsen hjemme

Her er ekspertenes tips.

Ton-i-ton, sengegavl og symmetri er tre av grepene interiørarkitektene tar når de innreder hotellrom. Foto: Borge
Ton-i-ton, sengegavl og symmetri er tre av grepene interiørarkitektene tar når de innreder hotellrom. Foto: Borge Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sover du også ekstra godt på hotell? Det kan være mange grunner til det. Madrassen og dynene er stort sett eksklusive. Sengetøyet er nyvasket og nystivet. Du har heller ikke noe du burde ha gjort på et hotellrom, her kan du bare slappe av.

Så hvorfor ikke innrede soverommet som et hotellrom?

Er ikke innredning din greie? Frysertrikset alle bør kunne

Ifølge Informasjonskontoret for farge og interiør (Ifi.no) er det stadig flere som vil gjøre nettopp det.

Se flere bilder og bli inspirert lenger ned

Slik får du hotellfølelsen hjemme

Dagny Thurman-Hoelseth, i suiten Fargerike har innredet på Grand Hotel i Oslo. Foto: Per Ervland
Dagny Thurman-Hoelseth, i suiten Fargerike har innredet på Grand Hotel i Oslo. Foto: Per Ervland Vis mer


Hva er det da som kjennetegner hotellrom? Hvilke innredningsgrep kan man ta hjemme, som ikke nødvendigvis må koste all verden?

– Tenk på symmetrien, for eksempel nattbord med bordlamper på hver side av sengen. Gjentakelse gir den eksklusive hotellfølelsen, sier Dagny Thurmann-Hoelseth, kreativ direktør i fargehandelkjeden Fargerike til DinSide.

Hun presiserer at du ikke nødvendigvis må gjøre alt helt likt, du må gjerne leke med å bruke to forskjellige lamper, eller ha forskjellig farger på hodeputene, men at uttrykket ser likt ut på begge sider av sengen. Og mens vi er inne på puter: Her er det få, men eksklusive som gjelder.

– Ikke gå bananas med puter. Velg noen få, gjerne pene trekk til hodeputene fremfor å ha mange pynteputer, og dander dem pent.

I tillegg anbefaler hun å leke med teksturer, blande ulike stoffer, ulike materialer. Noe grovt, noe fint, noe blankt, noe matt. Ett av stedene du har anledning til å gjøre det er i valg av sengegavl, noe som også er obligatorisk, ifølge Thurmann-Hoelseth.

– En sengegavl som statement piece er også viktig for uttrykket. Det blir nesten ikke hotellfølelse uten.

Sengegavler kan kjøpes ferdig, eller du kan lage selv, for eksempel ved hjelp av finerplater, skumgummi, stoff og en stiftepistol.

... eller kanskje en av disse 34 gjør-det-selv-prosjektene passer bedre for deg?

Heldekkende gardiner

La gardinene gå hele veien fra gulv til tak - og gjerne dekke hele veggen. Foto: Per Ervland
La gardinene gå hele veien fra gulv til tak - og gjerne dekke hele veggen. Foto: Per Ervland Vis mer


Tykke gode gardiner er også viktig. Gjerne i kombinasjon med blendingsrullegardiner, eller ved å fore dem med lystett stoff. Det er med andre ord ikke her du skal spare inn. Invester i et tykt og godt møbelstoff, og sørg for at gardinene er foret. Da faller de penere, og du får også bedre isolasjon mot eventuell trekk fra vinduet vinterstid (om du ikke er av dem som helst vil ha vinduet åpent). Gardiner på hotellrom dekker gjerne hele veggen, ikke bare ved vinduene, men hele vindusveggen. Thurmann-Hoelseths råd er klart:

– Med mindre du er ordentlig flink: Få gardinene sydd profesjonelt. Ikke kjøp de rimeligste i ferdige lengder, få dem ordentlig tilpasset, og pass på foringen.

I tillegg kan du gjerne spe på med en tynn, gjennomskinnelig gardin som slipper lyset inn og holder blikk fra gjenboere og nysgjerrige naboer ute, selv om de andre gardinene er trukket fra.

Les også: Ikke sett møbler mot yttervegg på soverom

Sobre farger

Benk eller puff ved fotenden er et grep som ofte går igjen, og du må slett ikke ha et digert rom for å få det til: Det er imidlertid viktig å finne en smal benk! Foto: Denise Keus EddaInterior
Benk eller puff ved fotenden er et grep som ofte går igjen, og du må slett ikke ha et digert rom for å få det til: Det er imidlertid viktig å finne en smal benk! Foto: Denise Keus EddaInterior Vis mer


Ønsker man den gode, lune stemningen på soverommet, er det viktig ikke å male det hvitt eller helt lyst. Høstens store interiørtrend med mørkere og dunklere vegger passer utmerket også på soverom.

– Soverom kan godt males i mørkere farger på alle fire vegger. Det tåler en mørkere fargeskala enn mange andre rom, sier interiørarkitekt MNIL Trond Ramsøskar til Ifi.no.

Dempede farger på vegger og tekstiler vil med en gang gjøre mye for stemningen, og gå gjerne for ton-i-ton, i stedet for de aller største kontrastene. Du skal sove på rommet, så det er viktig at ikke for mange farger og elementer slåss om oppmerksomheten din.

Ifølge Ramsøskar kan sengetepper og fine puter gi sengen et slags sofapreg når den ikke er i bruk, noe som også understreker inntrykket av et oppholdsrom. Thurmann-Hoelseth slår imidlertid et slag for å sette en smal puff eller benk ved fotenden av sengen, slik vi gjerne ser i amerikanske filmer.

Belysningen har også mye å si for stemningen i rommet. En kjedelig kuppel i taket kan for eksempel byttes i en morsom og dekorativ lysekrone.

- Noen fine nattbordslamper vil også gjøre mye for atmosfæren, spesielt om de er plassert på fine nattbord, sier Ramsøskar. Han peker på at det er viktig å tilpasse belysningen til det rommet skal brukes til. Skal du også arbeide eller lese er det viktig med godt lys i tillegg. Her kan en dimmer gjøre mye.

Les også vår test av sparepærene med dimmer og egen fjernkontroll: Philips Living Whites ESaver.


Ikke bare soverom

IFIs fem tips til hotellfølelsen på soverommet:

  1. Få laget et fint hodegjerde – det er en rimelig investering som gir mye effekt
  2. Mal med mørke farger – et soverom tåler en langt mørkere fargeskala enn andre rom
  3. Prioriter belysning – velg en morsom lysekrone eller en dekorativ lampe fremfor et kjedelig takpunkt
  4. Kjøp fine nattbord og nattbordslamper – det gjør mye for helhetsinntrykket
  5. Velg fine garderobeskap, eller puss opp noen du har – hvite laminatskapdører ødelegger mye av stemningen


– Soverommet har blitt et stadig mer prioritert rom. Nå som alt annet i huset har blitt så åpent, har det tvunget seg frem et behov for et rom der man kan ha alenetid borte fra resten av familien. Soverommet er en av de få mulighetene vi har til å få et lukket rom, sier Ramsøskar.

Interiørarkitekten har innredet en rekke hoteller, i tillegg til private hjem. Rommene blir ikke nødvendigvis større, men får flere funksjoner – fra å være et sted for soving, bruker man nå rommet til å se på TV, jobbe, eller slappe av med en god bok.

– Hotellene har hatt et bevisst forhold til dette med å kombinere soverom med oppholdsrom i mange år, og har blitt veldig gode på det. Derfor er det ikke unaturlig at vi henter inspirasjon fra hotellrommene når vi skal innrede soverom i hjemmet, sier Ramsøskar.

Det er imidlertid ikke alt han anbefaler at du kopierer. Med mindre du er nødt til å ha hjemmekontor på soverommet, har ikke skrivebordet noe å gjøre på et soverom.

– Vi sitter heller i senga eller en godstol med laptopen på fanget fremfor ved et skrivebord. Dette blir derfor et overflødig møbel på et privat soverom, sier han.

Les også: Familien fikk 200.000 i støtte til oppussing, kan du også få?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer