Slik får du maten til å smake best mulig

Det er ikke sikkert du skal spille Gangnam Style til middag.

Hvordan vi synes maten smaker, påvirkes av både hørsel, lukt, syn og følelse. Musikkvalget har dermed endel å si for hvordan middagen smaker. Foto: Kristin Sørdal
Hvordan vi synes maten smaker, påvirkes av både hørsel, lukt, syn og følelse. Musikkvalget har dermed endel å si for hvordan middagen smaker. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Lyder som støy og musikk kan virke positivt eller negativt inn på hvordan vi synes ting smaker, forteller Morten Thyregod Paulsen, stipendiat i matforskningsinstituttet Nofima.

Thyregod Paulsen forsker på smak, måltidet og smakskombinasjoner. Han forteller at det er gjort undersøkelser på hvordan musikk påvirker smaken vår. Forskningen har fokusert på klassisk musikk og smak - og viser at vi spiser mer, og synes maten smaker bedre - i følge med klassisk musikk.

– Lydene kan få oss til å slappe av, og da spiser vi mer, sier Thyregod Paulsen.

Morten Thyregod Paulsen er stipendiat ved Nofima, og forsker på smak, måltid og smakskombinasjoner. Foto: Kristin Sørdal
Morten Thyregod Paulsen er stipendiat ved Nofima, og forsker på smak, måltid og smakskombinasjoner. Foto: Kristin Sørdal Vis mer


I motsatt situasjon, med lyd som stresser oss, vil vi spise mindre.

– Studier viser for eksempel også at støyen i fly gjør at vi synes maten smaker mindre, forteller Thyregod Paulsen til DinSide.

Pinjekjerner ødelegger smakssansen

Dette kan du gjøre hjemme

Alle vil jo at maten skal smake best mulig, når vi inviterer gjester hjem. Med utgangspunkt i det man vet om smak og hvordan vi oppfatter smak, har vi spurt Thyregod Paulsen hva vi kan gjøre hjemme, for å legge til rette for at gjestene synes at maten vi serverer smaker best mulig.

– Det er rommet de kommer inn i, hvordan det ser ut, musikken, presentasjonen av maten - altså hva maten blir servert på: Om det er papp eller porselen, og om du serverer vinen i pappkrus eller vinglass, for eksempel. Alt dette påvirker smaken. Og så er det viktig å få gjestene til å slappe av, sier Thyregod Paulsen.

Vinglassene som får vinen til å smake best mulig

Han forteller også at studier viser at dersom man er i et selskap og sitter sammen med noen man kjenner, så spiser man mer enn dersom man sitter sammen med mange man ikke kjenner.

Smart tips: Bruk hårføneren når du dekker bordet!

Hva er egentlig smak?

Lukt er 80 prosent av smaken. Dominerende lukter har derfor stor innvirkning på hvordan vi synes maten smaker. Foto: Kristin Sørdal
Lukt er 80 prosent av smaken. Dominerende lukter har derfor stor innvirkning på hvordan vi synes maten smaker. Foto: Kristin Sørdal Vis mer


Smak er sammensatt av mange ting.

– Smak er sammensatt av alle de signalene som vi får via sansene våre, og så tolker hjernen disse signalene. Og den tolkningen du gjør, gjøres på bakgrunn av den du er. Smaken påvirkes også av den situasjonen du er i, forteller Thyregod Paulsen til DinSide.

Sansene er sammensatt, og samspillet mellom de ulike sansene påvirker hvordan du synes at ting smaker. Både syn, lukt, hørsel og følelse (altså hvordan ting kjennes) virker inn på smaken.

Dette påvirker smaken

DinSide var tidligere i uken med på et smakseksperiment i regi av Stabburet, hvor vi skulle teste hvordan lukt, syn og lyd spilte inn på smaken. Som konklusjon på den uhøytidelige testen, kan vi si at lukt i alle fall spilte mye inn på hvordan vi oppfattet at maten smakte. Her erfarte vi at en stram og intens lukt gjorde at maten smakte mindre - eller kanskje egentlig verre.

– Smak er 80 prosent lukt. Når luktene overdøver, smaker vi ikke så mye, forteller Thyregod Paulsen.

Når vi ikke kan se, skjerper vi de øvrige sansene våre. Foto: Kristin Sørdal
Når vi ikke kan se, skjerper vi de øvrige sansene våre. Foto: Kristin Sørdal Vis mer


Syn (eller egentlig fraværet av syn) synes vi forsterket smaken; vi opplevde at vi ble mer fokusert på smaken og at vi dermed smakte mer.

Dette er også helt i tråd med forskingen på området:

– Dersom du ser på maten, skapes det forventninger, og du gjør deg noen tanker og forbereder sanseapparatet. Dersom du ikke har den sansen, kommer du i et helt annet modus, du blir mye mer bevisst og vurderer smaken på en annen måte. Du blir mye mer bevisst på hva du får inn av sanseinntrykk, sier Thyregod Paulsen til DinSide.

Sjekk også restauranten der du spiser i blinde.

Vi testet også pizza akkompagnert av henholdsvis klassisk musikk og PSYs Gangnam Style - men egentlig uten at vi merket den helt store forskjellen på smaken oppi denne delen av eksperimentet. Men ifølge forskeren, skal altså musikk som senker stressnivået - som klassisk musikk - gjør at vi synes maten smaker bedre, som i sin tur fører til at du spiser mer.

God apetitt!

Les også: Juleøl fra samme merke på flaske og boks fikk henholdsvis toppkarakter - og slakt da vi testet fjorårets juleøl. Les mer om hvorfor ølet ikke smakte likt

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer