Slik får du maten til å smake best mulig

Det er ikke sikkert du skal spille Gangnam Style til middag.

Hvordan vi synes maten smaker, påvirkes av både hørsel, lukt, syn og følelse. Musikkvalget har dermed endel å si for hvordan middagen smaker. Foto: Kristin Sørdal
Hvordan vi synes maten smaker, påvirkes av både hørsel, lukt, syn og følelse. Musikkvalget har dermed endel å si for hvordan middagen smaker. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Lyder som støy og musikk kan virke positivt eller negativt inn på hvordan vi synes ting smaker, forteller Morten Thyregod Paulsen, stipendiat i matforskningsinstituttet Nofima.

Thyregod Paulsen forsker på smak, måltidet og smakskombinasjoner. Han forteller at det er gjort undersøkelser på hvordan musikk påvirker smaken vår. Forskningen har fokusert på klassisk musikk og smak - og viser at vi spiser mer, og synes maten smaker bedre - i følge med klassisk musikk.

– Lydene kan få oss til å slappe av, og da spiser vi mer, sier Thyregod Paulsen.

I motsatt situasjon, med lyd som stresser oss, vil vi spise mindre.

– Studier viser for eksempel også at støyen i fly gjør at vi synes maten smaker mindre, forteller Thyregod Paulsen til DinSide.

Pinjekjerner ødelegger smakssansen

Dette kan du gjøre hjemme

Alle vil jo at maten skal smake best mulig, når vi inviterer gjester hjem. Med utgangspunkt i det man vet om smak og hvordan vi oppfatter smak, har vi spurt Thyregod Paulsen hva vi kan gjøre hjemme, for å legge til rette for at gjestene synes at maten vi serverer smaker best mulig.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer