Oppbevaring på vaskerom

Slik får du orden på vaskerommet

Har du rotete vaskerom? Her får du tips til smarte løsninger på problemet!

KJØKKEN PÅ VASKEROM: Kjøkkeninnredning på vaskerommet er ett av tipsene for å holde vaskerommet ryddig og oversiktelig. Foto: Linn Merete Rognø.
KJØKKEN PÅ VASKEROM: Kjøkkeninnredning på vaskerommet er ett av tipsene for å holde vaskerommet ryddig og oversiktelig. Foto: Linn Merete Rognø. Vis mer
Publisert

I mange hjem er vaskerommet det rommet der det aldri blir skikkelig ryddig. Særlig for småbarnsfamilier kan det bli utfordrende når skittentøykurven aldri virker å bli tom, tørketrommelen konstant snurrer og dermed får ubrettede klær til å hope seg opp.

Det er utrolig hvordan rot kan gjøre at vi stresser ekstra mye, men med noen enkle grep, kan du også holde orden på vaskerommet.

- Dårlig utnytting av areal

Alfa-omega for å holde et hvert rom ryddig, er god lagringsplass. Og kanskje er det vaskerommet som blir prioritert sist når vi planlegger lagringsløsninger i huset. Men med et godt lagringssystem på vaskerommet, vil det være superenkelt å holde det ryddig.

RYDDEEKSPERT: Bjørg Anita Såtendal står bak bloggen Ryddemagi.no. Foto: Fotograf Ole Åsheim/NordlysLab.
RYDDEEKSPERT: Bjørg Anita Såtendal står bak bloggen Ryddemagi.no. Foto: Fotograf Ole Åsheim/NordlysLab. Vis mer

Ryddeekspert Bjørg Anita Såtendal, damen bak bloggen Ryddemagi.no, forstår godt at mange opplever at de har lite lagringsplass hjemme. Såtendal tror at dette har to årsaker:

- Den viktigste grunnen er at vi har for mange ting – rett og slett. Har vi ennå ikke tatt en storrydding i huset, så er det garantert mye skapfyll her og der som vi ikke trenger. For eksempel at vi lagrer klær på flere steder.

Det har Såtendal tidligere uttalt til DinSide.

- Den andre årsaken er dårlig organisering og utnytting av det arealet vi har tilgjengelig. Hun nevner eksempler som åpne hyller i stedet for skuffer og skap slik at du får lagret tingene dine på en god måte, sier hun.

Ryddig vaskerom

Et kjøkken består som regel av skap og hyller som henger på veggen. Vårt tips er at enten du har et stort eller lite vaskerom, kan også en slik løsning være genial på vaskerommet. Her er det ikke nødvendig å velge den dyreste løsningen siden funksjon kanskje er viktigere enn et veldig pent design. Poenget er å ha et sted hvor for eksempel vaskemiddel, kluter, håndklær og sengetøy kan oppbevares ryddig.

Ifølge Elfas Oppbevaringsrapport 2018-2019 er overflødige plagg i garderoben en av nordmenns største stressfaktorer når det kommer til orden i huset. Alt tøyet kan naturlig nok føre til rot også på vaskerommet.

Vi har plukket ut noen av selskapets tips for et ryddig og oversiktlig vaskerom:

Lag et system

  • Gå gjennom hva som skal oppbevares på vaskerommet ditt. Vasker du tøy jevnlig slik at haugene ikke rekker å vokse seg store, trenger du heller ikke så store kurver. Er det derimot bare i helgene du har tid, bør du ha større oppbevaringskurver. Kurvene kan for eksempel merkes med 40 grader, 60 grader, ull, finvask og treningstøy. Sortering sørger for at det er enkelt å kjøre i gang maskinen etter hvert som de ulike kurvene fylles opp.

Hold gulvet fritt

  • Her kommer vi tilbake til vegghengt innredning - som for eksempel en rimelig kjøkkeninnredning. Det frigjør gulvet slik at det er enkelt å holde rent og du beholder bevegelsesfriheten. Ingen kurver og baljer å snuble imens du jobber. Du kan for eksempel lage en vegghengt innredning med det du trenger av uttrekkbare kurver i ulike størrelser, hyller og heng til tørking av klær.

Faste plasser

  • Når du har oversikt over det som skal inn på vaskerommet, velger du produkter som passer til de ulike tingene. Vaskemidler i mindre veggkurver eller på hyller, skittentøy i kurv eller boks i skap eller i et hjørne, vaskeredskaper på knagger, tøy til tørk på stativ.

En balje til hver

  • Har du plass på vaskerommet, kan du ha en balje eller kurv til hvert familiemedlem, slik at hver og en kan hente de rene klærne sine og legge dem tilbake i sin egen garderobe.

Plass til tørking

HENG PÅ DØREN: Du finner mange praktiske knagger, kroker og anheng som kan festes på døren - smart måte å utnytte vaskerom-plassen på. Foto: Linn Merete Rognø.
HENG PÅ DØREN: Du finner mange praktiske knagger, kroker og anheng som kan festes på døren - smart måte å utnytte vaskerom-plassen på. Foto: Linn Merete Rognø. Vis mer
  • Store tørkestativ tar mye gulvplass og er ofte i veien. Sett av plass i innredningen på vaskerommet til for eksempel vegghengte tørkestativ som kan felles ned etter bruk. Knagger eller garderobestang med kleshengere er også alternativ dersom du har plass til dette.

Bruk døren

  • Det finnes kroker og knagger som du også kan feste på døren slik at du kan utnytte denne plassen i tillegg. Her kan du for eksempel henge opp poser til klesklyper og andre småting.

Heng opp redskaper

  • Om du oppbevarer redskaper som mopp, støvsuger, langkost eller feiebrett på vaskerommet, heng det opp på veggen slik at det er enkelt å få tak i. Mange butikker selger rimelige kroklister med ulike redskapsholdere.

Utfellbart strykebrett og god benkeplass

Vi har flere tips på lager som vi selv har god erfaring med - visste du for eksempel at det finnes innredningsløsninger med utfellbart strykebrett? Når skuffen åpnes, kommer strykebrettet ut, når du er ferdig med å bruke det, lukker du skuffen igjen. Enda en enkel måte å holde vaskerommet ryddig på:

STRYKEBRETT I SKUFFEN: Smart for å holde vaskerommet ryddig. Foto: Linn Merete Rognø.
STRYKEBRETT I SKUFFEN: Smart for å holde vaskerommet ryddig. Foto: Linn Merete Rognø. Vis mer

En utslagsvask er også fin å ha på vaskerommet. Man har som regel behov for å håndvaske enkelte plagg, og da er det greit å ha en vask på rommet slik at du kan fylle bøtten med vann og ha den stående der. Utslagsvasken er også fin til å skylle skitne støvler i, eller tømme ut vann fra en kondens-tørketrommel.

For å utnytte skapplassen på vaskerommet, dersom du oppbevarer sengetøy eller håndklær der, vil hotell-bretteteknikken også være smart.

God benkeplass er ikke bare smart å ha på kjøkkenet, det er også lurt på vaskerommet. Her kan du stå og brette klær, sortere sokker, og legge de ferdigbrettede klærne på før de bæres inn i garderoben:

BENKEPLASS: Plass til å brette og legge klær på, er greit å ha på vaskerommet, samt en romslig utslagsvask. Foto: Linn Merete Rognø.
BENKEPLASS: Plass til å brette og legge klær på, er greit å ha på vaskerommet, samt en romslig utslagsvask. Foto: Linn Merete Rognø. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer