Det er aldri feil med pizza - og noen vil kanskje si slett ikke på pizzadagen 9. februar.
Du trenger tre ting for å få perfekt italiensk pizza: pizzamel, tid og temperatur.
Det første du må ha på plass, er melet. Og du kan ikke bruke hvilket som helst mel: For å få den sprø og luftige bunnen som i en italiensk pizza, må du ha pizzamel.
Ligg unna siktet hvetemel, altså!

Hvilken pizzakutter er best? Vi har testet
Hva er det nå egentlig med det melet?
Det finnes mange typer mel - og til og med mange typer hvetemel. Det tradisjonelle siktede hvetemelet vi får i butikkene, er for eksempel ikke det samme og med de samme egenskapene som melet som bakerne og industrien får. De oppfører seg helt forskjellig.

Siktet hvetemel fra norske møller er også et annet enn finmalt hvetemel fra Italia. Du vil få et annet resultat dersom du bruker italiensk pizzamel enn om du bruker norsk siktet hvetemel.
For den ekte italienske følelsen på pizzadeigen, bør du bruke mel som er merket «tipo 0» eller «tipo 00.» Dette er ekstra finmalt hvetemel som bruker mer av kornets innerste kjerne enn det norske hvetemelet gjør. I tradisjonelt siktet hvetemel, bruker vi mye mer av hele kornet, enn de gjør i denne finmalte typen hvetemel fra Italia.

Vil du lese mer om mel og hva som egentlig skjer rent kjemisk, når du blander mel, væske og gjær? Da kan du lese her!

Dette bør du vite om gjærbakst
Det bunner ut i dette: Med pizzamel får du en mye sprøere og luftigere bunn, enn med vanlig siktet hvetemel.
Ulempen er at pizzamelet er dyrere enn vanlig siktet hvetemel. Du får kjøpt det hos velassorterte dagligvareforretninger, eller hos mindre spesialforretninger. Det koster gjerne rundt 40-50 kroner for 1 kilo.
Knip igjen!
Du trenger ikke så mye gjær når du baker pizza - det er nesten bedre jo mindre gjær du har i. Og vi har god erfaring med å bruke pizzagjær.

Dessuten får du fram mye mer av smaken i melet dersom du setter pizzadeigen i god tid før du skal bake den ut - gjerne dagen før, eller i alle fall på morgenen den dagen du skal ha den.
Bruk kun litt gjær, kanskje 1/4 pakke tørrgjær, og sett den i kjøleskapet til heving. Husk å ta den ut et par timer før du skal bake den ut.

Se om pizzadeigen blir bedre om du bruker pizzagjær
Skru den helt opp!
Høy temperatur er essensielt for perfekt italiensk pizza. Her har du flere muligheter, som vi også tidligere har testet og omtalt. Du kan oppnå høye temperaturer i en dedikert pizzaovn, eller du kan benytte deg av pizzastein eller pizzastål i stekeovnen din på høy varme. Du kan også med fordel steke pizza på grillen - da kan du virkelig få den gode «steinovnsbakte» smaken.
Det er store forskjeller på pris og behov for lagringsplass. Nedenfor viser vi deg noe av pizzautstyret som kan hjelpe deg til en perfekt pizza:

Slik lager du verdens beste tomatsaus
1: Pizzaovn
Det finnes ulike typer dedikerte pizzaovner på markedet, fra de enkleste elektriske bordmodellene til 400 kroner og til ved- eller gassfyrte pizzaovner opp i 8000-kronersklassen.
Fordelen med en god pizzaovn, er at den kan oppnå høyere temperaturer enn du får til i din vanlige stekeovn.
Utfordringen er selvsagt at dette er nok et ganske romstort kjøkkenapparat som du må lagre eller ha et sted å plassere.

Men med en pizzaovn, har du muligheten til å oppnå den gode, italienske steinovnsbakt smaken. Jo kraftigere varmeelement, jo bedre.
Vi har tidligere testet flere elektriske pizzaovner: Pizza Dragon fra OBH Nordica og en billig minipizzaovn fra Rusta - og vi var imponerte over Pizza Dragon.
De omtalte pizzaovnene er utgått, men det finnes mange pizzaovner av ulike merker på markedet nå.

Dersom du skulle gå for en dedikert pizzaovn: Husk at du også kan bruke pizzaovnen til andre ting enn kun pizzasteking!

Du kan bruke pizzaovnen til mye mer enn bare pizza
2: Pizzastein
Det er mange som selger pizzasteiner - og etter vår erfaring fungerer de stort sett likt.
Prosedyren er den samme både for pizzastein og pizzastål som vi nevner nedenfor:

Pizzasteinen må settes nederst i ovnen og varmes opp sammen med ovnen, på full guffe. Gjerne i 45-60 minutter.
Kunsten, eller utfordringen, er å få pizzaen fra bakebordet og over på den varme steinen. Her anbefaler mange pizzaspade og maismel - som skal gjøre at pizzaen glir lettere over på steinen.
Vi har god erfaring med å bruke en pizzaspade til å legge pizzaen inn med bakepapir noen minutter, til pizzabunnen har begynt å sette seg. Da kan du løfte litt på bunnen med en pizzaspade og dra bakepapiret ut. Så kan pizzaen steke ferdig på pizzasteinen.
Du kan få runde eller avlange pizzasteiner fra mange ulike merker og butikker, og de koster fra rundt 200-300 kroner og oppover.
3: Pizzastål
Pizzastål er et alternativ til pizzasteinen.
Her setter du stålet i ovnen, lar den varme seg opp med ovnen i 45-60 minutter, før du kan legge pizzaen på den glovarme plata.
Her stekes pizzaen på høy temperatur men med kort tid.

Etter å ha testet to typer pizzastål, har Dinside tidligere konkludert med at du får nydelige italienske pizzaer med sprø bunn på noen få minutter. Og hele prosessen er enkel få til.
Ulempen her er kanskje prisen: De koster gjerne fra 700-1200 kroner.