Slik får du perfekt pizza

Det er mange veier til den beste pizzaen.

HVORDAN LAGER DU SKIKKELIG DIGG PIZZA? Det er mange veier til sprø og luftig pizza, fra rundt 200 kroner til opp i 8000-kronersklassen. Kanskje pizzadagen 9. februar er da du skal trå til med verdens beste pizza? Foto: Thomas Strzelecki
HVORDAN LAGER DU SKIKKELIG DIGG PIZZA? Det er mange veier til sprø og luftig pizza, fra rundt 200 kroner til opp i 8000-kronersklassen. Kanskje pizzadagen 9. februar er da du skal trå til med verdens beste pizza? Foto: Thomas Strzelecki Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er aldri feil med pizza - og noen vil kanskje si slett ikke på pizzadagen 9. februar.

Du trenger tre ting for å få perfekt italiensk pizza: pizzamel, tid og temperatur.

Det første du må ha på plass, er melet. Og du kan ikke bruke hvilket som helst mel: For å få den sprø og luftige bunnen som i en italiensk pizza, må du ha pizzamel.

Ligg unna siktet hvetemel, altså!

Hva er det nå egentlig med det melet?

Det finnes mange typer mel - og til og med mange typer hvetemel. Det tradisjonelle siktede hvetemelet vi får i butikkene, er for eksempel ikke det samme og med de samme egenskapene som melet som bakerne og industrien får. De oppfører seg helt forskjellig.

BRUK PIZZAMEL! Nei, det er ikke det samme hvilket mel du bruker. Prøv pizzamel - det er stor forskjell både på smak, sprøhet og luftighet! Foto: Kristin Sørdal
BRUK PIZZAMEL! Nei, det er ikke det samme hvilket mel du bruker. Prøv pizzamel - det er stor forskjell både på smak, sprøhet og luftighet! Foto: Kristin Sørdal Vis mer

Siktet hvetemel fra norske møller er også et annet enn finmalt hvetemel fra Italia. Du vil få et annet resultat dersom du bruker italiensk pizzamel enn om du bruker norsk siktet hvetemel.

HAR DU LEST PÅ PAKKEN? De fleste bakepapirene du får kjøpt i vanlige dagligvarebutikker tåler kun 220 grader - noe som ofte ikke holder dersom du skal steke for eksempel pizza. Men det er en hemmelighet bak tallet på pakken - som du kan lese forklaringen på i artikkelen. Video: Kristin Sørdal. Klipp: Embla Hjort-Larsen. Vis mer


For den ekte italienske følelsen på pizzadeigen, bør du bruke mel som er merket «tipo 0» eller «tipo 00.» Dette er ekstra finmalt hvetemel som bruker mer av kornets innerste kjerne enn det norske hvetemelet gjør. I tradisjonelt siktet hvetemel, bruker vi mye mer av hele kornet, enn de gjør i denne finmalte typen hvetemel fra Italia.

SE ETTER «TIPO 00»: Det er mange produsenter av pizzamel, se etter teksten «tipo 00», det er det mest finmalte italienske melet. Foto: Kristin Sørdal
SE ETTER «TIPO 00»: Det er mange produsenter av pizzamel, se etter teksten «tipo 00», det er det mest finmalte italienske melet. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

Vil du lese mer om mel og hva som egentlig skjer rent kjemisk, når du blander mel, væske og gjær? Da kan du lese her!

Det bunner ut i dette: Med pizzamel får du en mye sprøere og luftigere bunn, enn med vanlig siktet hvetemel.

Ulempen er at pizzamelet er dyrere enn vanlig siktet hvetemel. Du får kjøpt det hos velassorterte dagligvareforretninger, eller hos mindre spesialforretninger. Det koster gjerne rundt 40-50 kroner for 1 kilo.

Knip igjen!

Du trenger ikke så mye gjær når du baker pizza - det er nesten bedre jo mindre gjær du har i. Og vi har god erfaring med å bruke pizzagjær.

FORSKJELL PÅ GJÆR? Du trenger ikke så mye gjær om du setter deigen dagen før og lar den stå i kjøleskapet. Men da vi testet vanlig gjær mot pizzagjær ved baking med vanlig siktet hvetemel, fant vi at pizzagjæren gjorde deigen mer elastisk og lettere å jobbe med. Foto: Kristin Sørdal
FORSKJELL PÅ GJÆR? Du trenger ikke så mye gjær om du setter deigen dagen før og lar den stå i kjøleskapet. Men da vi testet vanlig gjær mot pizzagjær ved baking med vanlig siktet hvetemel, fant vi at pizzagjæren gjorde deigen mer elastisk og lettere å jobbe med. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

Dessuten får du fram mye mer av smaken i melet dersom du setter pizzadeigen i god tid før du skal bake den ut - gjerne dagen før, eller i alle fall på morgenen den dagen du skal ha den.

Bruk kun litt gjær, kanskje 1/4 pakke tørrgjær, og sett den i kjøleskapet til heving. Husk å ta den ut et par timer før du skal bake den ut.

Skru den helt opp!

Høy temperatur er essensielt for perfekt italiensk pizza. Her har du flere muligheter, som vi også tidligere har testet og omtalt. Du kan oppnå høye temperaturer i en dedikert pizzaovn, eller du kan benytte deg av pizzastein eller pizzastål i stekeovnen din på høy varme. Du kan også med fordel steke pizza på grillen - da kan du virkelig få den gode «steinovnsbakte» smaken.

Det er store forskjeller på pris og behov for lagringsplass. Nedenfor viser vi deg noe av pizzautstyret som kan hjelpe deg til en perfekt pizza:

1: Pizzaovn

Det finnes ulike typer dedikerte pizzaovner på markedet, fra de enkleste elektriske bordmodellene til 400 kroner og til ved- eller gassfyrte pizzaovner opp i 8000-kronersklassen.

Fordelen med en god pizzaovn, er at den kan oppnå høyere temperaturer enn du får til i din vanlige stekeovn.

Utfordringen er selvsagt at dette er nok et ganske romstort kjøkkenapparat som du må lagre eller ha et sted å plassere.

PIZZAOVN: Dinside har testet pizzaovnen Pizza Dragon. Den stod til terningkast seks! Foto: Kristin Sørdal
PIZZAOVN: Dinside har testet pizzaovnen Pizza Dragon. Den stod til terningkast seks! Foto: Kristin Sørdal Vis mer

Men med en pizzaovn, har du muligheten til å oppnå den gode, italienske steinovnsbakt smaken. Jo kraftigere varmeelement, jo bedre.

Vi har tidligere testet flere elektriske pizzaovner: Pizza Dragon fra OBH Nordica og en billig minipizzaovn fra Rusta - og vi var imponerte over Pizza Dragon.

De omtalte pizzaovnene er utgått, men det finnes mange pizzaovner av ulike merker på markedet nå.

MINIPIZZA: Vi testet denne billige minipizzaovnen fra Rusta, og konklusjonen var: Dette tar tid! Ungene liker det - men vi anbefaler heller å investere i en pizzastein til stekeovnen eller grillen. Foto: Kistin Sørdal
MINIPIZZA: Vi testet denne billige minipizzaovnen fra Rusta, og konklusjonen var: Dette tar tid! Ungene liker det - men vi anbefaler heller å investere i en pizzastein til stekeovnen eller grillen. Foto: Kistin Sørdal Vis mer

Dersom du skulle gå for en dedikert pizzaovn: Husk at du også kan bruke pizzaovnen til andre ting enn kun pizzasteking!

2: Pizzastein

Det er mange som selger pizzasteiner - og etter vår erfaring fungerer de stort sett likt.

Prosedyren er den samme både for pizzastein og pizzastål som vi nevner nedenfor:

PIZZASTEIN: Dette er kanskje den rimeligste måten å få sprø pizza på: Med pizzastein. Du kan få dem fra rundt 200 kroner, og du kan bruke dem både på grillen og i stekeovnen. Foto: Kristin Sørdal
PIZZASTEIN: Dette er kanskje den rimeligste måten å få sprø pizza på: Med pizzastein. Du kan få dem fra rundt 200 kroner, og du kan bruke dem både på grillen og i stekeovnen. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

Pizzasteinen må settes nederst i ovnen og varmes opp sammen med ovnen, på full guffe. Gjerne i 45-60 minutter.

Kunsten, eller utfordringen, er å få pizzaen fra bakebordet og over på den varme steinen. Her anbefaler mange pizzaspade og maismel - som skal gjøre at pizzaen glir lettere over på steinen.

Vi har god erfaring med å bruke en pizzaspade til å legge pizzaen inn med bakepapir noen minutter, til pizzabunnen har begynt å sette seg. Da kan du løfte litt på bunnen med en pizzaspade og dra bakepapiret ut. Så kan pizzaen steke ferdig på pizzasteinen.

Du kan få runde eller avlange pizzasteiner fra mange ulike merker og butikker, og de koster fra rundt 200-300 kroner og oppover.

3: Pizzastål

Pizzastål er et alternativ til pizzasteinen.

Her setter du stålet i ovnen, lar den varme seg opp med ovnen i 45-60 minutter, før du kan legge pizzaen på den glovarme plata.

Her stekes pizzaen på høy temperatur men med kort tid.

PIZZASTÅL: Dinside har tidligere testet to typer pizzastål: Baking Steel (til venstre) og PizzaPro. Begge ga like god pizza, men det var enklere å skli pizzaen på stålet med trespaden fra BakingSteel. Foto: Thomas Strzelecki
PIZZASTÅL: Dinside har tidligere testet to typer pizzastål: Baking Steel (til venstre) og PizzaPro. Begge ga like god pizza, men det var enklere å skli pizzaen på stålet med trespaden fra BakingSteel. Foto: Thomas Strzelecki Vis mer

Etter å ha testet to typer pizzastål, har Dinside tidligere konkludert med at du får nydelige italienske pizzaer med sprø bunn på noen få minutter. Og hele prosessen er enkel få til.

Ulempen her er kanskje prisen: De koster gjerne fra 700-1200 kroner.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer