Slik får du romtempererte egg på 1-2-3

Det gjør ingen ting at du glemte eggene i kjøleskapet hvis du følger våre tips.

Legger du kjøleskapskalde egg i varmt vann i 5-10 minutter, får de fin romtemperatur. Foto: Elisabeth Dalseg
Legger du kjøleskapskalde egg i varmt vann i 5-10 minutter, får de fin romtemperatur. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange av våre favorittoppskrifter ber om romtempererte egg, men for at eggene skal holde seg så lenge som mulig, oppbevarer vi dem i kjøleskapet.

Ettersom vi ikke alltid planlegger matlaging og baking noen timer i forveien, kunne dette bydd på noen logistikkmessige problemer, men heldigvis har vi et par triks i ermet.

Glemt å ta ut smøret også? Ikke noe problem: Tre veier til mykt smør

I varmt vann

Metoden vi bruker har vi lært av den britiske matskribenten Nigella Lawson, og det er like enkelt som det er genialt: Legg eggene i en bolle varmt vann. Ikke kokvarmt, men varmere enn lunkent. Med mindre du har smedfingre, er det stort sett en god pekepinn om du orker å legge eggene i med hendene.

Må du bruke skje, er det for varmt.

La de ligge der i fem til ti minutter, og knekk dem over i en bolle. Nå bør de være ferdig temperert. Er du usikker, er det bare å kjenne etter med en ren finger eller et steketermometer, og er de fortsatt fryktelig kalde, lar du dem stå på benken i et par minutter til.

Som en bonus, får du sjekket hvor ferske eggene er i samme slengen. For du kan vel trikset for hvordan du sjekker om egget er ferskt?

Bare eggehviter?

Det er best å oppbevare egg i kjøleskapet, men vet du at du skal bake dagen etter, tåler de fint å stå på benken over natten om du er redd for å glemme å ta dem ut.  Foto: PantherMedia / Josef Mülle
Det er best å oppbevare egg i kjøleskapet, men vet du at du skal bake dagen etter, tåler de fint å stå på benken over natten om du er redd for å glemme å ta dem ut. Foto: PantherMedia / Josef Mülle Vis mer


Noen oppskrifter ber bare om romtempererte eggehviter. Vi synes det er enklere å skille kalde egg - men fremgangsmåten er omtrent den samme: Du kan fint varme dem opp i en bolle varmt vann. Du må bare ha dem i en liten bolle først.

Skill eggene, ha dem oppi en liten glassbolle eller lignende, og sett denne i en bolle med varmt vann. Det kan lønne seg å helle oppi det varme vannet etter du har satt bollen nedi, for å unngå at vannet går over kanten på den lille eggebollen.

I mikrobølgeovnen

Noen foreslår å bruke mikrobølgeovnen til dette. Stoler du helt på temperaturkontrollen i mikroen, kan det være et kjapt alternativ - men merk at eggeplommer er spesielt sensitive for varme, og begynner det først å koagulere er løpet kjørt for en rekke oppskrifter.

Men du kan kose deg med en enkel omelett eller eggerøre til lunch, om du tilsetter litt salt og pepper, og gir den litt lenger tid i ovnen.

Dersom du våger deg på dette, foreslår vi følgende fremgangsmåte:

  • Kakk eggene i en liten bolle.
  • Har du mikro med bunn som snurrer rundt? Sett bollen ut på kanten, for jevnere temperering. Ikke? Sett bollen midt i.
  • Kjør eggene på tine-programmet, få sekunder om gangen, til de har fått ønsket temperatur

Hvorfor romtemperatur?

Det er flere årsaker til at temperaturen på egg spesifiseres i oppskrifter. En av dem er konsistensen. Romtempererte egg blandes lettere, og vi opplever at vi får luftigere rører og bedre resultat når vi baker kaker, når eggene skal piskes.

Har du tilsatt kjøleskapskalde egg til romtemperert smør, har du også kanskje sett at det skiller seg? Ingen krise, det er bare å piske litt mer, og det går seg stort sett sammen etter en stund, eller når man tilsetter resten av ingrediensene. Det at røren kan skille seg er imidlertid en annen årsak til at det ofte spesifiseres at eggene bør være i romtemperatur.

En annen årsak er temperatur og steketid. Det er kanskje ikke så viktig om du skal lage en langpannekake til barnehagebursdag, men i litt mer kompliserte bakverk er dette ofte nøye kalkulert, og ovnstemperatur og steketid i oppskriften er tilpasset en romtemperert kakedeig.

Det er også forskjell på hvordan en romtemperert eller kjøleskapskald kakedeig vil reagere på temperaturen i ovnen. Noen oppskrifter er jo omvendt, der skal man kjøle ned deigen før den stekes.

Flere smarte kjøkkentriks på DinSide

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer