Slik får du salaten til å holde seg best mulig

Med disse smarte triksene kan du vinke farvel til slapp og vassen salat.

FRISKT: Når 90 prosent av tallerkenen består av salat, er det viktig at den er fersk og fin. Foto: BON APPETIT / NTB SCANPIX
FRISKT: Når 90 prosent av tallerkenen består av salat, er det viktig at den er fersk og fin. Foto: BON APPETIT / NTB SCANPIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Endelig er det ferske grønnsaker i butikkene igjen, og vi kan fråtse i knasende sprø og friske grønnsaker, i stedet for de etter hvert litt slappe rotgrønnsakene og ihjelkokte frossenvariantene.

Dessverre er det ikke alle salattyper som holder seg like godt. Og før vi rekker å spise hele salathodet, er det så slapt at det frister mer å spise frossen spinat. Heldigvis finnes det råd!

Smarte nye kjøleskap har egne temperatursoner som gjør at grønnsakene holder seg ferske lenger. Mens noe frukt og grønt bør du holde langt unna kjøleskapet.

Slik redder du slapp salat

OPPFRISKNING: Legg slappe salatblader i isvann i et par minutter, så blir de sprø og fine igjen. Foto: BON APPETIT / NTB SCANPIX
OPPFRISKNING: Legg slappe salatblader i isvann i et par minutter, så blir de sprø og fine igjen. Foto: BON APPETIT / NTB SCANPIX Vis mer


Slapp salat er noe av det tristeste man kan spise, men du trenger ikke kaste salaten selv om bladene har begynt å henge med hodet. Alt du trenger for å redde den er en bolle, kaldt vann, og gjerne noen isbiter.

Ha kaldt vann med noen isbiter i oppi en bolle, og legg i salatbladene. Sørg for at all salaten blir dekket av isvannet. La den ligge i et par minutter, så bør den være klar til bruk.

Er den skikkelig slapp, lar du den bare ligge i litt lenger.

Er hodet helt, kan du kutte litt av stilken, og sette hele hodet med snittflaten ned i iskaldt vann.

Se også kokketrikset som gjør matlagingen enklere

Slik unngår du slapp salat

REDD DÅRLIG SALAT: Skjær bort det råtne, og gi resten et oppfriskende isbad. Foto: ELISABETH DALSEG
REDD DÅRLIG SALAT: Skjær bort det råtne, og gi resten et oppfriskende isbad. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


Det aller beste er imidlertid å sørge for at salaten slipper å isbade før du skal bruke den. Noen har kjøleskap med egen skuff som skal holde grønnsakene ekstra friske og fine, men du må ikke ut med investeringer i tusenkronersklassen.

Hjemme hos oss har vi to salatreddere vi stadig bruker, ingen av dem kostet særlig mye mer enn en drøy hundrelapp.

Den ene er fra Tupperware og heter salatcrisper. Den andre er en løs liten rist som kan legges i bunn av en hvilken som helst boks.

Prinsippet er uansett det samme: Salaten liker ikke å være våt. En rist i bunnen av boksen løfter salaten opp, slik at den ikke ligger direkte i vann. Eventuelt vann som sitter på bladene kan renne av og ned i bunnen av boksen. Trikset er å holde bladene helt tørre.

Lignende finner du blant annet på den norske nettbutikken Nyttognyttig.no for en hundrelapp.

Er salaten litt slapp, bruker vi isvanntrikset på all salaten. Den salaten vi skal spise gir vi en omgang i salatslyngen for å få av vannet, mens salaten vi ikke skal bruke med én gang rister vi bare lett av vannet, før vi legger den på rist i en lufttett boks. Etter at vi begynte å bruke disse smarte produktene, er det svært sjelden salat må kastes hjemme hos oss.

Ei heller den litt vanskelige ruccolaen, som har en tendens til å bli dårlig med en gang du lukker pakken. Den er det bare å skylle, og legge på rist.

Du kan også bruke en salatslynge. Der ligger jo salaten i en kurv, men her har salaten gjerne en tendens til å henge seg litt fast i risten på siden. I tillegg tar salatslyngene gjerne stor plass i kjøleskapet, og så kan du ikke bruke den som slynge når den brukes som oppbevaringsboks.

Se også test av Eva Solo salatslynge

SMART: Morsom salatslynge fra Eva Solo, som også kan brukes som oppbevaring for salaten, om du legger en tallerken over, slik at det blir tett. Foto: Per  Ervland
SMART: Morsom salatslynge fra Eva Solo, som også kan brukes som oppbevaring for salaten, om du legger en tallerken over, slik at det blir tett. Foto: Per Ervland Vis mer


TIPS: Bruk en plastpose Når du har reddet salaten i isvann, eller mens salaten fortsatt er frisk: Den holder seg ofte bedre om den ikke ligger i klem. Det samme gjelder for øvrig for urter.

Du trenger ikke en egen salatboks for å gi salaten plass: ha den i en plastpose som er større enn hodet, og sørg for at du blåser den litt opp før du knytter igjen. Slik slipper du at salathodet blir liggende i klem mellom gulrøtter og poteter. Legg gjerne litt tørkepapir i bunn som kan suge til seg fuktighet fra salatbladene.

Deler av artikkelen har tidligere vært publisert på Dinside.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer