Slik fikser du oksiderte kjøkkenredskaper

Ikke alt tåler oppvaskmaskin, selv om det ser slik ut.

LATMANNSFINGRE... Blir du også svart på fingrene hver gang du skal skru inn vispen i kjøkkenmaskinen?  Foto: ELISABETH DALSEG
LATMANNSFINGRE... Blir du også svart på fingrene hver gang du skal skru inn vispen i kjøkkenmaskinen? Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Går det ikke inn i oppvaskmaskinen, kommer det ikke inn over dørstokken.

Tresleiver, jerngryter, kjøkkenmaskiner ... I en ideell verden hadde alle tatt seg tid til å vaske alt som ikke har godt av en tur i oppvaskmaskinen for hånd.

I praksis er det ikke alltid like lett å gjennomføre, og vi innrømmer gjerne at vi jukser litt (men aldri med jerngrytene). Det får heller være at de aller billigste tresleivene må byttes ut en gang i blant. Det aller meste klarer seg mer enn bra.

En av de tingene som har klart seg helt fint er vispene til KitchenAid-maskinen, med ett lite unntak: festet på ballongvispen har oksidert, og hver gang vi skrur inn vispen, blir vi sortflekkete på hendene.

Få mest mulig ut av kjøkkenmaskinen din: Se hvilken visp du bør bruke når

Oksidert aluminium

FLEKKFRI: Voila, litt smakløst matfett, og vi kan bruke vispen uten å få skjemmende flekker på fingrene. Foto: ELISABETH DALSEG
FLEKKFRI: Voila, litt smakløst matfett, og vi kan bruke vispen uten å få skjemmende flekker på fingrene. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


Rent aluminium er spesielt motstandsdyktig mot oksidering, men for å få styrken som trengs i kjøkkenmaskiner, brukes gjerne ulike aluminiumslegeringer. Delene må nesten uansett gi tapt i møte med det sterke vaskemiddelet som brukes i oppvaskmaskin.

Det står i bruksanvisningen på de fleste kjøkkenmaskiner med deler i aluminium at de ikke skal vaskes i oppvaskmaskin på grunn av oksideringsfaren, for eksempel den skranglete men effektive og billige Andersson KNM 1.0. Men vi valgte altså å overse dette en gang vi skulle vaske vår egen maskin.

Resultatet er skitne fingre, hver eneste gang vi skal bake.

Heldigvis er det enkelt å fikse.

Slik gjør du :

MATOLJE MOT FLEKKENE: Litt kjøkkenpapir med matolje på er alt som skal til. Foto: ELISABETH DALSEG
MATOLJE MOT FLEKKENE: Litt kjøkkenpapir med matolje på er alt som skal til. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


Det finnes sikkert en rekke spesialmidler for å bøte på skaden, men vi gikk for det nærmeste vi hadde: Matolje og tørkerull.

Og fremgangsmåten var omtrent som når vi steller jerngryten vår. Først vasket vi over de skitne delene med varmt vann. Så tok vi litt matolje på en bit tørkepapir, og gned det godt inn i det oksiderte aluminiumet.

Resultatet? En visp vi kan bruke, uten å måtte vaske oss på hendene etterpå.

Tips: Synes du det er vanskelig å komme til, bruk en q-tips eller en gammel tannbørste for de litt utilgjengelige stedene.

Flere smarte rengjøringsknep:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer